Byznys v 21.století - knihovna

V článku o "Rozdávací knihovně" jsem už relativně dávno popisoval poněkud neobvyklou knihovnu v americkém Zapposu (více o nich viz Štěstí doručeno). Myslím si, že taková firemní knihovna nemusí být rozdávací, aby otevřela oči, inspirovala, ukázala cestu. Zdá se mi, že pro stále větší počet firem se nějaká forma knihovny stává důležitým nástrojem budování firemní kultury (vlastně toho jediného, co firmu dělá nezaměnitelnou firmou). Zkusím do tohoto blogu vložit pár fotek firemních knihoven, které se ke mně dostaly, pro inspiraci ostatním. Moc se m toho nepodařilo nasbírat, a tak prosím vyfoťte svou a prosí Co týče obsahu knihovny (na téma byznys v 21.století), já osobně bych (kromě těch, které mě nadchly natolik že jsme se rozhodli je vydat - viz peoplecomm) zařadil knihy jako Restart od 37Signals; Pohon od Pinka; Vědomý byznys, Kofman; Budoucnost managementu od Hamela, Jak dělat co vás baví a dostat za to zaplaceno, Williams; Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem, Johanisová; Screw business as usual, Branson; Peak, Conley; Free, Anderson; Now put your trengths to work (a další knihy od Buckinghama); Start with why, Sinek; Princip vděčnosti, Crush it! od Waynerchucka a další.

Tolik k byznys titulům. Neméně důležité (možná důležitější) je ale sáhnout do příbuzných oborů - psychologie, filozofie, sociologie, antropologie,.. zde bych já osobně přidal knihy od M. Gladwella, od Cziksentmihalyiho; Temná stránka hledačů světla a další od Debbie Ford; Cesta k lásce a další od de Mella; Mít nebo být? a další od Fromma; Happiness hypothesis od Haidta a další a další - viz např. Dvanáct knihy, které mě ovlivnily.

Zde jsou ty knihovny. Nejprve zmiňovaný Zappos. Tam říkají, že knihovna je pro ně velmi důležitý nástroj pro budování a šíření jejich firemní kultury.

Od našinců se mi moc líbí ta ze Symbia:

Libor Šimon ze Symbia k tomu píše: "Teď máme v knihovně cca 180 titulů. Máme taky knihovnu v pobočce v Pardubicicích, tam jsou řádově zatím desítky knížek. O růst knihovny se starám já, ale pořizujeme v podstatě jakoukoliv knížku, se kterou někdo přijde. Snažím se sledovat novinky v českých vydavatelstvích, ale taky různý český i zahraniční blogy, kde se dá na zajímavou knížku narazit. V článku na blogu jsi zmiňoval zapposáckej model, kdy si lidi můžou knížky brát. Taky jsme se o tom bavili před lety v Křenici. My zatím jedeme model - 1 titul v 1 exempláři. Radši chci mít pestrou knihovnu s hodně zajímavejma titulama. Jsou ale tituly, který máme několikrát - ty, který považujeme za klíčový. Taky máme zásobu knížek, který v případě potřeb můžeme někomu věnovat jako dárek. Častý taky je, že si nějakou knížku půjčí člověk, kterej je u nás na návštěvě. Knížky jsou pro nás hodně důležitý. Myslíme si, že hodně vypovídaj o nás, o naší kultuře. Proto jim věnujeme i hodně místa na nově připravovanym symbiáckym webu - knížky zvlášť fotíme a přidáváme k nim popis. Věřím, že to někoho inspiruje."

Líbí se mi taky příklad z pražské ČMSS:

V bratislavské SLSP vybavují knihy samolepkami - viz níže a říkají: Nechávame na ľuďoch a veríme ze keď prečítajú tak vrátia pre zvyšných kolegov v sporke. Máme okrem toho aj knižnicu kde evidujeme kto čo ma (ale tam je hlavne odborná literatúra) ale to co sme ti poslali fotky tak je v HydeParku voľne prístupná na čítanie a požičiavanie si bez evidencie.

Tady je příklad jedné volno-nohařské: Petr Štěpánek, grafický designer

Příklad z pražské ČSOB na Radlické:

Z Etnerety mi napsali tohle: Tomáši, rád bych moc, ale už jsme ji zrušili. Stalo se z toho odkladiště titulů  á la "pohlavní choroby u potomku beduínů", "dospíváme mezi tučňáky" či různé odnože Strážné věže. Takže teď funguje spíš taková virtuální knihovna přes "bazar" komunitu na G+.

Tady jsou "Martiny knihy". Tady "knihy pre manažérov".

A prázdninová prosba na závěr. Pokud si berete naše knihy na cesty, prosím vyfoťte je s pozadím tak, aby bylo vidět kam až si zacestovaly (viz jeden z příkladů). A fotku pošlete přes soc. sítě, do komentářů na blogu či mně mailem tomas@peoplecomm.cz. Moc děkuju.

No a o tohle vlastně jde. Ne?

A tady všechny naše knihy - peoplecomm, pěkně na šňůře :-).