All U Need Is Love

V sobotu v Bělehradě sedíme v restauraci, ve které hrají muzikanti a kamarád povídá: „To ti je tak nádherná písnička o lásce!“ Za večer si toho pak všiml ještě několikrát. A já začal přemýšlet, proč o lásce v zásadě pouze zpíváme. Proč není na pořadu jednání vlády, proč o ní nediskutuje poslanecká sněmovna, proč se o ní nepíše na hlavních stranách našich deníků, proč ji nerozebíráme v hospodě, proč není hlavním tématem v naší společnosti?

Vím, úvahy jsou to bláhové, ale čím víc přemýšlím, co potřebuje člověk pro svobodný a šťastný život, potom mám pocit, že je to právě láska. To, že nás druzí přijímají a berou takové, jací skutečně jsme. Ne proto, že děláme či neděláme x, y nebo z.

Být přijímaný a milovaný druhými lidmi patří mezi základní lidské potřeby. Bezpodmínečná láska a přijetí v dětství pak patří mezi základní předpoklady šťastného a svobodného života.

Bohužel do dnešního většinového pojetí lásky se nám tak trochu vkradl byznys (= když se budeš chovat podle mých představ, budu tě mít rád(a). Když se budu chovat podle tvých představ, očekávám, že mě budeš mít rád(a)). Dočetl jsem právě Summerhill a víc než předtím mi dochází, že nešťastný člověk je především ten, kterému chybí láska. Problémové děti jsou ty, jimž rodiče nabízejí přízeň za ideál chování. Nešťastní lidé jsou ti, kteří mají pocit, že se musejí chovat podle představ druhých výměnou za přijetí. Myslím si, že žádný šťastný politik nikdy nevyhlásil válku, žádný šťastný byznysmen neměl pocit, že musí vlastnit polovinu planety a žádný šťastný člověk nikdy nešel krást nebo jinak poškozovat majetek druhých lidí. Poslouchám tedy pány z Beatles a kývu: „All you need is love…“

Osobně si myslím, že pokud by se do našich životů dostalo více lásky, většina z nás by výrazně omezila nakupování. Pro systém, který stojí na spotřebě, je ale láska ohrožující.

Kromě myšlenek z Bělehradu mám pár informací a proseb. Dovolte mi, abych je sem sepsal do tří bodů:

1. Hodil by se nám ještě jeden kolega, který by se společně s kolegou Pepou Nevoralem věnoval programování našich webových projektů, někdo kdo umí PHP a má zkušenosti s frameworkem Nette (alespoň minimální) + verzovací systém GIT. Pokud byste měli někdo chuť, prosím pište Pepovi: josef.nevoral@gmail.com

4. Během minulého Setkání ke svobodě jsme testovali dotazník, který by nám mohl pojmenovat míru svobody v práci. Pokud by byl mezi čtenáři zkušený sociolog psycholog se schopností a vášní sestavovat dotazníky, prosím ozvěte se mi: tomas@peoplecomm.cz, ať z toho vytvoříme funkční nástroj.

5. Vloni jsme spustili projekt s názvem Vlastnínazor.info. Zatím se nám nepodařilo najít člověka, který by ve Vlastním názoru zahlédl možnost sjednotit nestředněproudé informace ve světě CZ/SK internetu. Pokud by se našel někdo, kdo má hlad po informacích, stejně jako mě mu nevyhovuje nabídka většinových médií a chtěl by se věnovat plnění a rozvoji těchto stránek, ozvěte se mi prosím na: tomas@peoplecomm.cz.

Moc díky za vše! Mějte se príma!