• Líní nebo pracovití? Jací jsou?

    Líní nebo pracovití? Jací jsou?

    Můj kamarád Milan – šéf střední firmy – si myslí, že zaměstnanci ze své podstaty kradou a proto je třeba jim při odchodu z práce prohlížet tašky. Jiná má známá Lenka – HR manažerka jedné z velkých bank – zase tvrdí, že směrnice jsou pro život firmy naprosto základní a potřebné. Bez nich by si každý dělal, co chce. „A kam bychom potom přišli?!“ dodává.

    číst více

  • Cože? Už vám bylo padesát?

    Naše známá Sigita je velmi zaměstnaná dáma. Až někdy nechápu, jak to všechno může zvládat. Představte si, že pracuje jako školní psycholožka ve třech základních školách najednou.

    číst více

  • Ztracen v prostoru

    Ztracen v prostoru

    Foto: Johny Boy

    Jedním ze smutných faktů doby je ten, že mnozí z nás jsou po celý život otroky svých rozhodnutí, která jsme učinili v nějakých čtrnácti patnácti letech. V osmé třídě jsme se rozhodli, že půjdeme na strojárnu, v osmnácti na vysokou – a jakou jinou než ČVUT, když už za sebou máme čtyři roky strojárny! Pak přišlo první zaměstnání a už jsme se vezli.

    číst více

  • Staňte se věřícími křesťany

    Staňte se věřícími křesťany

    Foto: Sator Arepo

    V zásadě existují dva druhy firem. Ta první se hemží čerty, v druhé najdete lidi, kteří vyznávají křesťanství. V obou firmách ale naleznete základní křesťanský symbol – kříž.

    číst více

  • Zaveďte pravidlo tří minut

    Zaveďte pravidlo tří minut

    Foto: komati039

    Možná jste zažili ten pocit, kdy po deseti hodinách odcházíte z práce vymačkáni jako citrón a kdyby se vás někdo zeptal, co se vám ten den podařilo, nejspíš byste zalapali po dechu. Já takových dní zažil nespočet.

    číst více

  • Příliš málo stavitelů katedrál!

    Pravděpodobně jste již zaslechli historku o třech zednících. Všichni tři dělají stejnou práci. Člověk, který jde kolem, se jich ptá, co že to vlastně dělají. První odvětí, že rovná cihly. Druhý, že staví zeď. A třetí prohlásí, že buduje katedrálu.

    číst více
  • Zeptejte se třikrát Proč?

    Původem snad stará čínská filozofie, ve světě byznysu zpopularizovaná Japonci, konkrétně Taiichi Ohno z Toyoty, který se snažil vést lidi ve svém okolí k tomu, aby předtím, než se pustí do jakékoli činnosti, položili pětkrát stejnou otázku: „Proč?“ (viz např. zde)

    číst více
  • Jak posloucháme?

    Že poslouchání, naslouchání je v jakémkoli vztahu (partnerském, přátelském, pracovním, rodičovském…) veledůležité, slyšíme odevšad. To není nic nového. Všichni toužíme po tom, aby nás ostatní slyšeli, a ostatní tedy také touží po tom, abychom je slyšeli my. Jinak se na tomhle světe v současné době nedorozumíme, dokud se nenaučíme telepatii. Denně čteme nabídky chytrých kurzů naslouchání, odborné články se spoustou tipů jak naslouchat, a pak to zkoušíme více či méně trpělivě v každodenním životě.

    číst více

  • Osmnáct postřehů z USA

    Do Spojených států jezdím od roku 1991 jednou, dvakrát ročně, ale ještě nikdy jsem se nezdržel tak dlouho v tak malém městě (šest týdnů, Ormond Beach, Florida). Stejně tak jsem tam nikdy nebyl v době tak podivné nálady, jaká byla v letošním lednu a únoru (taková podivná směs strachu a naděje…). A tak jsem si všiml věcí, které jsem dříve neviděl. Některé mě nadchly, jiné mě rozesmutnily.

    číst více

  • 8 hodin ve výtahu

    8 hodin ve výtahu

    Foto: Ellevive

    Kdyby se všichni lidé na světě milovali, byl by svět krásný. Nebyly by války, do práce i domů z práce byste se těšili, ba dokonce i na schůzku na finančním úřadu byste šli rádi. To by byla krása, co? Kdyby se všichni lidé na světě navzájem milovali. Milovat všechny lidi na světě? I zloduchy? Jak se to dělá?

    číst více