Znovu Zappos. V ještě lepší formě.

Když jsme se byli v roce 2011 podívat v Zapposu říkali nám, že se z kraje Las Vegas  budou stěhovat do centra města, do prostor bývalé radnice ve Fremont East. Kdo tuhle firmu sledujete víte, že tam už dávno jsou a kují tam velmi zajímavé pikle.

Hsiehovo Štěstí doručeno patří od začátku mezi naše nejprodávanější knihy. 2500 kusů prvního vydání zmizelo dříve, než bys řekl švec. Opakovaně se nám stává, že si jich firma i jednotlivci koupí několik desítek najednou. Nedivím se. Udělat z tuctového (na první pohled nic nepřinášejícího) prodeje polobotek po internetu, firmu inspirující půl světa je kousek hodný obdivu a v mnohém následování. No řekněte, kdo z nás by dokázal ze skladníka či operátora na call centru (tedy té, často, nejnudnější práce) udělat partu lidí, která pomáhá druhým (zdaleka nejenom přes boty)?

Tony Hsieh ví velmi dobře, co tvrdí třeba Gary Hamel v Na čem dnes záleží. Kromě smylu a hodnot v dnešním světě přežijete, pouze pokud budete inovovat. A Zappos nyní ukazuje, jak inovovat kulturu firmy. Pustili se do tzv. "Downtown project" - projektu s cílem vybudovat z jejich části centra místo, kde budete chtít žít. Více třeba zde: "How Zappos’ CEO Turned Las Vegas Into a Startup Fantasyland" nebo ve videu nahoře.

Nevím, jak vy. Já se raduju. Osobně bych si přál, kdyby Zappos i v tomto inspiroval české a slovenské podnikatele, kteří zatím konceptu zodpovědnosti vůči komunitě nerozumí. Přitom třeba Baťa to dělal to dělal úplně stejně. Pokud víte o firmách, které hrají aktivní roli v komunitě, sem s nimi!!

Kromě toho, že Zappos staví nově svoji kulturu na budování svého bezprostředního okolí, se před časem pustili masivně i do osvobozování svých lidí (nebo do přenesení většího dílu zodpovědnosti za společné dílo) - viz například - "Zappos just abolished bosses". Kdo jste četli Štěstí doručeno nebo je jakkolik jinak sledujete, víte že v mnoha ohledech fungovali do nedávna celkem konvenčně. Nyní se rozhodli pustit do toho o čem pojednává třeba Svoboda v práci. Mimochodem zmiňovaný článek o liberalizace Zapposu mi poslal Isaac Getz, spoluautor této knihy.

Pokud vlastníte či vedete firmu nebo tým, pojďte dát hlavy do hromady ať tu máme co nevidět víc Zapposů. Možnosti jsou tento podzim dvě: Svobodná & zodpovědná firma 6.-7.11. a Tvrdě, kamarádsky nebo jinak 27.-28.11. Těším se na vás.