Život i peníze, 14.11. od 17.30

Něco takového jsme ještě nepořádali. Možná jste četli Peníze, nebo život? (či něco jiného). Možná něco z hromady článků (Jak si vytvořit vlastní práci?Jak začít?,...) nebo videí na tomhle (či jiném) blogu, určitě máte za sebou nějaký ten vlastní pokus-omyl... ale ještě jsme tu neměli setkání s lidmi, kteří se dokáží živit tím, co milují. Alespoň já o něm nevím. Požádali jsme jich proto sedm o pět krátkých

Uvidíme se 14.11. od 17.30 (do cca 21.00) v Taboru, Španělská 10, Praha 2. Pozvali jsme sedm lidí, kteří našli svůj důlek a na otázku "Peníze, nebo život?" odpovídají: Život! (i peníze). Cena je 250,- Kč. Přihlášky jsou ZDE. Míst je maximálně padesát. Zde jsou naši hosté:

1. Lukáš Lédl a Petr K. Porta, Devoto.cz - Dva lidé, kteří staví na hlavu koncepci dělení práce na “dobrou” a “špatnou”. Původně studenti humanitních oborů, kteří měli našlápnuto na skvělou kariéru absolventů vysokých škol, ale láska ke dřevu a práci rukama byla silnější. Rozhodli se proto vyměnit vysokou školu za učňák a věnovat se truhlařině. A to truhlařině ne jen tak ledajaké - designovému dětskému nábytku. Více o nich např. ZDE.

2. Anežka Janátová, Akademie sociálního umění TABOR – Původní profesí psycholožka, v minulosti například i ředitelka Jedličkova ústavu, dnes obtížně zařaditelná a neuvěřitelně všestranná žena, která mnohým pomohla najít směr života. Ona sama o sobě říká, že "podniká v oblasti Ducha". Akademií TABOR, kterou vede, prošli už tisíce studentů. Podívejte se na Anežčinu přednášku na loňské Svobodě NaŽivo.

3. Lubomír Krupa, Paletky.cz, Czesnek.cz - Bývalý finanční manažer se s manželkou Hankou pustili do výroby paletkového nábytku a pořádání populárních paletkových workshopů. Kromě toho ho láska k půdě přivedla k projektu pěstování česneku. Dále se angažuje v dávacím projektu “vsezaodvoz.cz” a virtuálních prohlídek 3virtuu.cz. Více o Lubomírovi např. ZDE.

4. David Cháb, Skritek-a-skritek, Jak-na-bolava-zada.cz a další - Snad nejvíc z našich sedmi hostí ukazuje David na jeden z trendů současné doby, a to jak na práci pohlížet jako na set projektů, místo jednoho zaměstnání. Ať už to jsou jeho webové projekty, masáže, hraní na hudební nástroje ve školách i firmách, prodej těchto nástrojů či třeba moderování v roli skřítka.

5. Jan Smetánka, Jan Majer, Psychologie.cz - Tito dva bratranci a jejich projekt Psychologie.cz jsou jedni z mála v našich končinách, kteří se umí uživit obsahem na internetu, a to bez dnes obvyklé reklamní manipulace typu slevy, zdarma, dejte nám e-mail a dozvíte se víc, affiliate či spamování... a jsou tak nadějí, že pokud na českém internetu vytvoříte kvalitní obsah, najdou se lidé, kteří za něj dobrovolně zaplatí.

Každý z našich sedmi hostí přináší na téma práce v 21.století svůj specifický úhel. Pokud bych použil tradiční jazyk, máme tu truhláře, farmáře, baviče, muzikanta, učitele, maséra, duchovní učitelku, novináře, terapeuta,... těžko však těmito slovy pojmenovat čemu všemu a hlavně jak se věnují. Nakolik mohu soudit, všichni mají ale pár věcí společných - a to především to, že si každý našli své téma (či témata), jsou do velké míry sami sebou, mají renomé, svých 10 tisíc hodin, okolo sebe společenství fanoušků a hlavně funkční produkt/produkty - více viz Jak si vytvořit práci? V debatě se pokusíme probrat, jak se k jednotlivým bodům každý z nich dostal. Debatu budu moderovat já - Tomáš Hajzler.

Kofola říká: "Když ji miluješ není co řešit." Já říkám: Když ji miluješ (svou práci), nepotřebuješ se předvádět, kamkoli to tahat nebo i lhát či krást,... Milovat svou práci tak považuji za řešení většiny problémů dnešního světa.

Jinak nápad na Život i peníze vznikl na jednom z Edufór. Došlo mi, jak skvělé jsou tyhle debaty, setkání a propojení naživo, a že jedině přes konkrétní živé příklady se posuneme dál. Díky tedy Honzovi Veselému a lidem okolo něho za inspiraci!!

Takže 14.11., 17.30 - 21.00 v Taboru, Španělská 10!! - první setkání lidí, kteří našli svůj důlek... Lidí, kteří se nemusí přes den pachtit někde v bance, aby si po večerech a o víkendech mohli dělat, co mají opravdu rádi. Nebo také lidí, kteří sice přes den dělají, co mají rádi, ale po večerech pak smaží hamburgry, aby vůbec zvládli svoje složenky. Dělat, co člověk miluje je dle mého základ řešení většiny problémů dnešního světa... jak říkají Kofola reklamníci: "Když ji miluješ není co řešit." Já bych dodal: Když miluješ (svůj život, svou práci,..), nepotřebuješ se předvádět, kamkoli to tahat nebo i lhát či krást,...

Přihlášky ZDE. Pokud vás to chytne za srdce, přihlašte se raději obratem (míst je tam pár). Akce je nezisková - poplatek 250 Kč slouží na pokrytí nákladů spojených s organizací a šířením obsahu. Těšíme se na vás!

Zde je vše, co nás ještě do vánoc čeká. Především za měsíc Bratislava:

12.11. Košice - Peníze, nebo život?
14.11. Praha - Život i peníze
18.11. Praha - Peníze, nebo život?
20.11. Bratislava - Sloboda NaŽivo
28.11. Litomyšl - Peníze, nebo život?

1.12. lámu tužku a pak až zase něco na jaře.