Zamilovala jsem se aneb moje první intimní zkušenost s dětskou kyberšikanou

Vydávat se na netu za někoho jiného je hračka. Hacknout někomu účet na některé sociální síti už taková hračka není, ale jak pro koho. Člověk o tom slyší,  víme, že se to děje a víme, že se to děje (ve velkém) u náctiletých, dokonce u dětí a víme, že kyberšikana zabíjí. Co se týče sebevraždy, u dětských obětí se zvyšuje pravděpodobnost dvakrát. Otevřete si nějaký prohlížeč a zadejte: "cyber bullying statistics" a možná se budete divit.
Jenomže, jak už to tak bývá, slyšet a číst si o tom je jedna věc, ale zažít to na vlastní kůži je věc druhá. 
A já to teď zažil. U své třináctileté dcery Valérie.   

Stalo se to minulý týden, tedy uprostřed prázdnin. Byli jsme s dětma na chatě u rodičů, uprostřed lesa v Orlických horách, půl hodiny chůze k nejbližší wifině, tj. offline. Protože ale momentálně zařizuju komplikovanou cestu do Ruska, zašel jsem se párkrát připojit. Při jednom z těchto připojení jsem našel v mailu hlášení od Instagramu: "Zaznamenali jsme nové přihlášení, valerie.hajzlerova ze zařízení, které běžně nepoužíváte. Pokud šlo o vás, můžete tento e-mail ignorovat. Pokud nikoli, zabezpečte si svůj účet tady. Apple iPhone · Instagram app · Zelec, Czech Republic"

Abych mohl pokračovat ve vyprávění, je nutné vysvětlit, že Valérie má asi dva roky účet na Instagramu, kam dá sem tam nějakou fotku, ale hlavně si přes to komunikuje s kamarádkama. Já mám účet na instagramu taky (mimo jiné proto, abych sledoval své děti) a kopie Valčiných mailů chodí i mně. 

Musím přiznat, že mi ten mail od Instagramu minulý týden vlastně vůbec nedocvakl. Mailů je moc, nemám sílu nad nima příliš dumat. Vůbec mě v tu chvíli nenapadlo, že Valča je celý týden offline a nemá se jak připojit (a že se tedy zákonitě k jejímu Instagramu musel připojit někdo jiný). 

Uběhl den a já se  šel připojit znovu. Tentokrát jsem se kromě mailu, podíval i na Instagram a na tom Valčiným byla fotka, kde na jedné straně byla ona, na druhé nějaký kluk a mezi nimi pak srdíčko. Pod fotkou bylo něco ve smyslu "Zamilovala jsem se". Upřímně nevím, co přesně tam bylo, neboť Valča je pro mě stále ještě dítě, máme mezi sebou docela důvěru (aspoň myslím) a nenapadlo by mě proto, že by tam něco takového vystavila bez toho, že by nám o tom řekla. Navíc, byli jsme všichni deset dní offline a ona s sebou nemá její ipod. A tak jsem to jen tak přelít a vlastně na to zapomněl...

Když jsem se pak vrátil na chatu, mohlo být už po deváté večer, vzpomněl jsem si na to. "Vali, co to máš na tom Instagramu?", ptám se jí. Vali na mě kouká jako puk. Viditelně nerozumí, na co se ptám. "No nějakej típek, srdíčko a že ses prý zamilovala?", vysvětluju. Vali si šahá na hlavu jako jestli jsem se nezbláznil. V tu chvíli mi to najednou seplo... to, že jsme offline, že mi přišel ten přihlašovací email z Instagramu z Iphonu z nějakýho Zelče, že jsem vlastně na tom Valčiným instagramu zahlíd věci, který tam nemohla dát ona. Zatočila se mi z toho hlava. "Pojď, kouknem na to.", mávl jsem na ní. Na svým mobilu mám pár mobilních dat pro vyjímečný případy, a tak to zapínám a předávám Vali s otázkou, zda je vše ok. Přestože je už tři čtvrtě na deset, telefon se rozcinká zprávama od Valčiných kámošek. Všechny do jedné se jí ptají, co to "ta fotka s Gábikem" má znamenat. (Dozvídám se, že Gábík je nějaký kluk od Valči ze třídy). Vali zezelená a začne se klepat. "Co to tu je? Proboha!???" Z očí jí vystříknou slzy. Koukám ji přes rameno a pozoruju, jak se snaží mazat ty cizí posty a kamarádkám vysvětlit, že jí někdo hackl účet. Fascinovaně civím na to, jak to, co tam píše, někdo obratem maže. V reálným čase. Sleduji konverzaci s kamarádkami stylu: "Vali, ty a Gábik? To jako fakt?" ... A odpověď: "No jasně, chodíme spolu..." nebo "Zamilovala jsem se, bylo to rychlý"... odpovídá ten někdo, kdo se vydává za Valču. 

Chvíli si přijdu jako v nějakým thrileru. Valče tečou slzy po tváři, chvěje se, je rudá jako rak, v tváři panika. Já nebýt v roli táty, od kterého se čeká chladná hlava, a to že si bude za kažých okolností vědět rady, tak mě taky asi jebne. Naštěstí mě asi osvítil duch svatý, pustil jsem si z mobilu hotspot a ze svýho kompu se mi podařilo změnit heslo. Valča mezitím smazala pár příspěvků a napsala viditelnou hlášku, že ... "všechny debiliny, který tu někdo psal nebyly od ní, ale od nějakýho hackera", kterou už ten někdo nesmazal. Většině kamarádek pak ještě do zprávy vysvětlila, co se stalo. 

Zatím se zdá, že to zafungovalo. Uběhl týden, a zatím žádná "zamilovaná" nebo nějaká - chraňbůh - prasečí fotka. Je mi jasný, že tohle byla hodně "light" verze kyberšikany, že to může být mnohem, mnohem horší. 

Lekce to ale byla řádná. 

Já se na tom naučil hodně. Zaprvý mi došlo, že se to fakt děje a podle všeho je to dost vážný. Ze všeho nejvíc mě na tom ale překvapila jedna věc, a to, že všechny kamarádky, tj. 12-14ti leté děti jsou v deset, čtvrt na jedenáct online, nalepené na telefonu. Možná jsem si o destruktivitě mobilů ve vztahu k dětem zjistil už příliš... ať už je to kaptologie, zářeníMobil jako láhev chlastuMačkání & děti konzumu, jak ztrácíme své děti,... ale PROBOHA, jak je možné, že děti sedí/leží v deset večer u mobilů? Jak funguje rodina, kde jsou děti (takhle pozdě) před displayem? Funguje vůbec? Co dělají rodiče? Uvědomujeme si, jak zhoubné tohle je??? 

P.S.1: Podle té ukradené komunikace na Valčiným instagramu usuzuju, že to musel být někdo od Valči ze školy. Psal pouze jejím kamarádkám a znal (nebo znala) jí i toho Gábíka. Říkám si, jak se Valče bude v září vracet do školy s pocitem, že sedí vedle někoho, kdo někomu ukradne účet, vydává se za někoho jiného s cílem druhým ublížit? Chtěl bych zjistit, kdo to byl a přeji si poznat jeho/její rodiče. Už jen ze studijních důvodů. Jdu napsat našim učitelům a požádat je, abychom se to společně pokusili zjistit a abychom dětem i rodičům jasně řekli, že TAKHLE TEDY OPRAVDU NE. Jo a Valča si neuvědomuje, že by komukoli dávala svý heslo nebo se na instagram přihlašovala odjinud než ze svého ipodu. Ptal jsem se jí na to  opakovaně a dost důrazně. 

P.S.2: Zrovna dodělávám knihu, kde mám obsáhlou kapitolu o fungování digitální ekonomiky. Tuhle zkušenost do toho ještě včlením.  

P.S.3: Včera přišel od Instagramu tento email: "Zdravíme, valerie.hajzlerova, zdá se, že máte problémy s přihlášením k Instagramu. Můžeme vám pomoct opět se k účtu dostat." Takže možná nás čeká level 2. Dám když tak vědět. 

........

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti