www.tomashajzler.com

Před dvěma týdny jsme dokončili první generaci webu www.tomashajzler.com. Pro mě osobně to byl důležitý krok, a tak chci v tomto blogu vysvětlit, co nás k tomu vedlo a co tím vším zamýšlíme.

Začnu mikro-exkurzí do historie. Leden 2002. S kamarádem Mirkem zakládáme peoplecomm. Zpočátku je to tak trochu “HR všeho-chuť”. Zanedlouho pak na dlouhou dobu vzdělávací firma se zaměřením na “inspirativní leadership”. Až časem mi došlo, že to byl úplně na začátku projekt úniku ze světa “hry na někoho” a poté dlouho hledání mého vlastního důlku. I proto jsme se rozhodli v jednu chvíli pro “myšlenkovou cestovní kancelář” (Mind Arrivals & Departures). Vzpomínáte někdo? Těch experimentů bylo :-).  Až nakonec přišla “Svoboda v práci” a s ní peoplecomm jako entita, která za snahou o polidštění práce a podnikání u nás stojí. Už to nebyla vzdělávací společnost, ale cosi, co existuje za hnutím za svobodnější, lidštější a tvořivější firemní svět. Velká část činnosti peoplecommu jsem byl ale vždy já, mé osobní pohnutky, mé názory. A tak, aby to bylo transparentnější, rozhodli jsme se mě a mé aktivity, od peoplecommu a od hnutí za svobodnější pracovní prostředí, oddělit. Proto vznikl i tento web jehož cílem je představit to, čemu se věnuji, za čím si stojím a co po mě případně chtít.

"Pohlížet v 21.století na své jméno jako na značku už není možné, ale nutné." Gary Vaynechuk

Snažíme se zde vysvětlit, že mým hlavním tématem je “Změna práce a podnikání” s dvěma pod-tématy: 1. Peníze, nebo život? aneb jak si vytvořit práci, která bude stát na přednostech každého z nás (individuální rovina) a 2. Svoboda v práci - Jak vybudovat firmu nebo tým, ve které se bude moci většina lidí věnovat tomu, k čemu mají vztah (firemní rovina). S každým tématem je pak možné se u nás seznámit následujícími způsoby:

1.Workshopy - skupina 10-15 lidí nad konkrétním tématem. Na podzim 2013 jsme vypsali tyto čtyři: Silné stránky - 1/2 - 3/4 roku společné práce na hledání důlku. Hlavním cílem je procvičení si metodiky pro nalezení vlastních předností, tj. důlku a v ideálním případě i nalezení průniku dovedností a zájmu. Pořádáme již počtvrté. Peníze, nebo život? - Cca roční projekt, který nahrazuje naši vlajkovou loď a moji srdcovku Cestu kolem světa. Bude to rok intenzivní dřiny mimo zónu komfortu (ve skupině i o samotě) s cílem vytvořit si práci, která bude stát na vašem důlku. Pořádáme poprvé. Svoboda v práci - Dva dny na téma designu svobodné firmy či týmu. Cílem je odnést si pochopení fungování svobodné firmy a hlavně “návod” na její vy/pře-budování (viz např. Seriál o svp). Pořádáme ve formě pro jednotlivce potřetí. Co my jen víme? - dva dny, kterými jsme vždy začínali každý dlouhodobý workshop. Smyslem je rozbít zažité vidění světa tak, aby se člověk opět začal divit a dokázal si tak všimnout toho, co se mu dnes skrývá. Dle mého naprostý základ jakéhokoli vědění. Pořádáme už po x-té :-). Jakékoli téma jsme schopní připravit i pro firmu.

2. Přednášky - libovolně početná skupina, 2 hodiny - základní seznámení se s tématem a s návaznou diskuzí. Na podzim opakujeme téma Svobody v práci a Peníze, nebo život? v Praze, i když slovíčko "opakujeme" není úplně přesné, protože každá přednáška je jiná. Svobodu v práci máme poprvé i v Bratislavě a jednáme o ní i v Brně - hledáme momentálně místo (kdybste měli tip, napište). Během léta počítám, že se objeví ještě 1-3 další specifická témata (např. kritika a mezilidské vztahy). Přednášku na lidsko-pracovní témata rád připravím pro jakoukoli otevřenou skupinu - zde.

Www.tomashajzler.com je pro mě jedním z mnoha praktických výstupů loňského projektu Peníze, nebo život?. Mimo jiné mi došlo, že "skrývání" se za název firmy už není moje cesta.

3. Konzultace - nejčastěji navazuje na workshopy, přednášku či knihy a je to především možnost proprobrat detaily praktické aplikace principů svobody u vás ve firmě.

4. Setkání - Ať už stylem SvobodaNaživo či Setkávání ke svobodě či jiné momentálně připravujeme tak, abychom se mohli na podzim 2013 (ideálně opakovaně) sejít.

5. Knihy - Knihy považuji v našem případě za základ pro vyladění se na novém paradigmatu přístupu k firemnímu/pracovnímu světu. V našem nakladatelství najdete sedm titulů. Tím pro letošek končíme. Výjimkou jsou dotisky a e-booky.

Aby fungoval důlek jako celek, je nutné aby všechny tři jeho "součástky" - dovednosti, vášeň i produkt - byly v rovnováze. Já osobně jsem léta podceňoval produkt. Jedním z cílů tohoto webu je co nejjednodušeji představit, co po mě chtít, tj. právě především produkt.

6. Blogy, videa (Svoboda v práci, Youtube), další inspirace a propojení (svobodavpraci.cz).

Peoplecomm touto změnou konvertuje do nakladatelství, kterému momentálně připravujeme nové stránky (zde je první skica). Portál svobodavpraci.cz budujeme jako on-line platformu pro inspiraci, know-how, propojení firem a lidí stavících na principech svobody. Www.tomashajzler.com, www.peoplecomm.cz a svobodavpraci.cz jsou tedy tři naše weby, kterými se snažíme komunikovat naše snahy o změnu toho, jak se u nás pracuje a podniká a propojovat ty, které téma svobodnějších přístupů k podnikání slovuje. “Tomáše Hajzlera” já chápu jako člověka, který za tímto hnutím stojí a šíří know-how svobodnějších přístupů k práci a k podnikání. “Peoplecomm” přináší knihy měnící to, jak pracujeme a “svobodavpraci.cz” má ambici především inspirovat a propojovat. Náš čtvrtý projekt Svobodanazivo.cz je tím, čím je svobodavpraci.cz, jen na živo. Tomashajzler.com nyní v základní podobě funguje, na peoplecommu a svobodavpraci.cz momentálně pracujeme (info viz výše).

Web vymyslel webový génius Lukáš Plíhal. Nebýt jeho, tak se k jednoduchosti tohoto webu nedopracuji. Díky všem ostatním, bez kterých by to nevzniklo.

Prosím, pokud v tom naleznete ještě nějakou mouchu, vepište ji do komentářů. Jakékoli komentáře přivítám.