Unplugged. Off-line. 1/2 roku.

Rychlost - Hledání ztraceného času. Ten film jsem viděl na letošním Jednom světě. Jeden pán tam vyprávěl, jak si naservíroval roční "off-line" a co všechno to s ním udělalo. Já jsem ve virtuálním světě poslední tři roky mnohem víc, než bych chtěl. Do obrazovek, monitorů a displayů se dívám častěji než do lidských tváří. Nesedí mi to. Dostal jsem se do bodu, kdy to potřebuji změnit. Proto jsem se rozhodl, že se 1.12. na půl roku odpojuji. Žádný blogy, žádný soc. sítě, vlastně žádný internet ani žádný mobilní telefon. Nic takového. Prostě Unplugged.

Pár kolegům jsem to už řekl. Reakce jsou zatím různé. Od uznalých po vyděšené. Zkusím to proto vysvětlit v tomto blogu. Sám si potřebuji ujasnit proč to vlastně dělám a co z toho chci případně dostat. Potřebuji se na to připravit se svými kolegy, vyvázat se ze svých závazků, které vyžadují připojení na net/mobil a upozornit ostatní, kteří by po mě v tom období mohli něco chtít (že to bude všechno na první dojem složitější).

Aby bylo jasno, cože to vlastně chystám... 1.12.2013 plánuju ve svém kompu - napravo nahoře - najet na ikonu wifi a zmáčknout “vypnout wifi”. Stějně tak vypínám mobil. Mobil ukládám do šuplíku a plánuji ho vytáhnout až 1.6. 2014. Ve stejné datum mačkám “zapnout wifi”. Počítač budu používat, ale striktně mimo net (níže vysvětlím proč). Do konce listopadu se budu snažit chod kolem našich aktivit nastavit tak, abych nebyl on-line potřeba. Jinak kromě zhruba 8 týdnů, kdy plánujeme být v zahraničí (zkraje 2014) počítám s tím, že budu pracovat, tj. workshopy, přednášky, setkávání, konzultace, knihy, snad i dialog na soc. sítích??... to všechno pojede. Musí :-).

A proč to chystám?

1. Jsem unavený. Poslední 3-4 roky toho bylo, na můj vkus, moc. Však mnozí víte. Stěžuji si na to už pěknou chvíli. Sociální sítě tohle všechno ještě "vybůstovaly". Jsou dny, kdy mi přijde 150, 200 emailů, do toho non-stop dialog na čtyřech stránkách facebooku, 2 účty na twitteru, youtube, flickr, slideshare, linked in, ... dva blogy (dříve FAW, teď Monte). Denně odpovídám na otázky, pobíhám po konzultacích, kávičkuju. Je toho (nad rámech mých projektů) příliš. Baví mě to. Často mě to mega-baví, ale čeho moc, toho někdy příliš.

2. Nicnedělání. Život se skládá z "dělání" a z "nicnedělání". Já miluju dělání. Ale potřebuji i to druhé. Potřebuji jen tak spočinout a jednoduše b-ý-t. Mnohem častěji než dnes. V dnešním on-line přetlaku mi to ale jde hodně obtížně. Ochuzuji se tak o mnohé. A ochuzuji tak i své blízké.

3. Velký šutry. Příměr s "velkými šutry" jistě znáte... Řídím se jím a celkem mi to jde. Přesto koncentrovaný čas s dětmi, kamarády, rodinou, čas v přírodě, případně na vlastní tvorbu je mi mnohdy až lekavě vzácný. A vím, že takhle to nechci. Chci dát podstatné věci na první místo, udržet je tam a teprve potom se (možná) věnovat všemu ostatnímu.

4. Tvorba. Mám rozepsané dvě knihy. Potřebuji koncentrovaný půlrok na to, abych se jim dověnoval. Jedna se jmenuje (v obou případech pracovní názvy) “13000 dní - Postřehy z cestování životem” a druhá “Návrat ke kořenům”. A myslím, že právě projekt "Návratu ke kořenům" je hlavním důvodem pro moje plánované odpojení. Proto o něm v bodě pět zkusím malinko víc.

5. Návrat ke kořenům. Jsem ve věku, kdy mám potřebu navázat na předchozí generace. Chci si tak vlastně otestovat některé aspekty života městského člověka 20.-30.let tak, jak to znám z vyprávění prarodičů a z knih. Život, který je snad mnohem jednodušší, pomalejší, šťastnější a snad i řádově zodpovědnější vůči ostatním. Výsledky celého experimentu hodlám popsat v knize. Co to nakonec bude obnášet ještě nevím. Intuitivně cítím, že to budou tyto oblasti: život bez televize (praktikuju už 13 let), bez novin (již 5 let), bez internetu a mobilních technologií, bez auta (výrazně omezuji poslední dva roky), bez supermarketů, bez lekařů (snad se podaří i to?), bez jakékoli chemie v domácnosti (na tom pracujeme již 4.rokem, občas nám tam ještě něco pronikne),... život venku (mnohem víc než dnes), výroba vlastních potravin (zelenina, ovoce, pečivo, těstoviny), městské a komunitní zahradničení (snad se rozjede v 2014), bylinkářství, a hlavně komunitní život v místě bydliště (viz např. projekt Podpoř svého kavárníka), komunita okolo naší školy a školky a snad i více okolo svobody v práci. Chci hodně číst, dívat se a naslouchat, prostě vnímat. To vše off-line. Nezalézám do zemljanky, nebudu se oblékat do pytloviny ani se živit kořínky. Jen chci zase trochu zaexperimentovat se životem. Říká se, že "život nepodrobený zkoumání nestojí za to žít" a já se tím už mnoho let řídím.

Jinak zdravím ze slovinského Piranu. Tohle téma tu jde tak nějak samo :-). Ocením vaše názory. Radostné, starostné, klidně i hejterské. Díky. Těším se na ně.

P.S.1: Je rozhodnuto, co se týče místa konání a termínu Slobody NaŽivo v Bratislavě. 20.11.2013 budeme ve fenomenální Staré tržnici. Díky, Andreji. Zapište si to do diáře inkoustovou tužkou (jak říká Blanka)! A my se pouštíme do příprav na plný chod - viz zde.

P.S.2: Tento týden uzavíráme přihlášky na podzimní workshopy Silné stránkyPeníze, nebo život?Svoboda v práci (3.-4.10.). Kdo se chystáte, nenechte to na poslední chvíli. Kdo potřebujete - pro rozhodnutí - doplňkové info (hodně lidí chce domluvit individuální způsob placení), napište mi tomas@peoplecomm.cz. Peníze nemůžou stát v cestě životu!!!! :-) Díky & užívejte.