Top pět knih 2014

IMG_8262

Knihy pro mě byly vždy jedním z hlavních způsobů, jak lépe uchopit fungování života, lidské společnosti a planety (např. zde). Žijeme v době, kdy budoucnost odhadneme na základě studia historie už jen velmi obtížně. Navíc v době, která se doslova mění před očima. Vyznat se v tom, co se děje a teprve v tom, co se bude dít tak nebylo nikdy obtížnější. Zde je pět knih (řazeno podle velikosti), které mi letos pomohly se v tom zmatku vyznat nejvíc.

1. This changes everything - Hromada dech-beroucích čísel a vědeckých závěrů. Dnes snad nejlepší dostupná analýza křižovatky, na které jako lidstvo stojíme s baterií návrhů, co dál. Těšil jsem se na ní dlouho. Právě ji dočítám. Mrazí mě z ní.

2. That used to be us - Friedmana jsem si zamiloval už od jeho knihy Svět je plochý. Cením si ho především za schopnost pospojovat a popsat hlavní síly utvářející dnešní svět. A hlavně -  pomáhá mi vyznat se lépe v proměňujícím se světě korporací, práce a vzdělávacím systému.

3. Leaders eat last - Jedna z nejlepších knih o tom, jak funguje naše moderní neoliberálně kapitalistická společnost, firemní svět a co to pro nás všechny znamená. Z nejlepších především pro svou jednoduchost a přímočarost. Kdyby její CZ vydání nechystal Melvil, ihned bych se do toho pustil.

4. Zodpovědná firma - Kdyby mi ji nepřinesl loňský Ježíšek, tento rok by vypadal asi dost jinak. A nejspíš i můj další život. Je to kniha, která podstatně ovlivnila můj pohled na organizaci a fungování podnikání. Kniha, která je momentálně nejlepším dostupným manuálem na to, jak podnikat a prospívat všem zúčastněným.

5. Cradle to cradle - To nejlepší, k čemu jsem se zatím dostal díky knize Zodpovědna firma. Je to knížka, která je ve vztahu k Zodpovědné firmě něco jako Sedmidenní víkendPodivínovi. Jako sestra. Je třeba přečíst obě. Člověku dodá rámec pro úplně nové uvažování o světě a o podnikání.

Co vašich top pět 2014? Krásné svátky!