Řekni mi, co čteš...

IMG_6486

Přijde mi, že rčení "Řekni mi, co čteš a já ti řeknu, kdo jsi." do velké míry platí. Knihy, které čtu, ovlivňují moje vnímání světa zcela zásadně. A řekl bych, že vnímání následně předurčuje, co a jak chápu. Moje chápání potom vede k tomu, co a jak dělám a mám obavu, že jsem do velké míry právě tím, co dělám. A tak mě napadlo po bytě sesbírat všechny moje rozečtené, nedávno dočtené a načaté knihy, abych si ujasnil, kdo jsem.

Před pár lety jsem se pokusil sepsat "12 knih, které mi změnily život". Pak jsem si taky všiml, že je důležité se "neučíst" - Proč (ne)číst?. Mám samozřejmě i přátele, kteří cíleně nečtou vůbec (číst nechtějí) a tvrdí, že jedině tak dokážou život skutečně vnímat. Mám i přátele, kteří nečtou protože prý "nemají čas". Mám i známé, kteří nečtou protože prý "už dneska nikdo nečte". A mám i známé, kteří nečtou, protože číst neumí nebo nemohou. Já čtu a číst budu.

Knihy, které čtu, ovlivňují moje vnímání světa. Moje vnímání následně předurčuje, co a jak chápu. Moje chápání potom vede k tomu, co a jak dělám a myslím, že jsem do velké míry právě tím, co dělám.

Buď, jak buď já mám momentálně na kupce tyto knihy - které jsem buď nedávno dočetl, momentálně čtu anebo se do nich ještě o prázdninách hodlám pustit:

1. Svět, který skončil včera - Od Diamonda jsem přečetl vše, co napsal. Díky Melvilovi, že mu vydal jeho poslední práci.
2. Myšlení, rychlé a pomalé - To mi na stole leží už příliš dlouho na to, abych se do toho nepustil.
3. Happiness at work - Tuhle knížku jsem si půjčil už asi před dvěma lety - furt ji ne a ne otevřít. Snad už za chvíli.
4. This used to be us - geniální práce. Miluju to, jak Friedman píše. Obrovsky mě to obohacuje, pomáhá mi to chápat, kudy jako svět jdeme. Do konce mi chybí 50 stránek.
5. Out of our minds a The Element - Kena Robinsona miluju, ale jeho knihy mi jdou jak psovi pastva. A to už má venku další Finding your element. Poraďte, jak na něj.
6. Ticho - Důležitá, skvělá kniha o tom, jak se žije introvertům v extrovertním světě. O tom bych sám mohl vyprávět. Jsem v půlce.
7. Leaders eat last - žádná kniha mě letos tak neovlivnila jako tahle. Nechápu, jak se mohl ten Sinek tak brzy propracovat k takové jednoduchosti. Doporučuji všema deseti!!
8. Práce na dálku - Tahle knížka mě moc nechytla, nějak jsem v tom nedokázal nic moc najít. Ale díky za každý podobný počin na tohle téma.
9. David a Goliáš - Poslední Gladwell - to jméno asi jako komentář stačí.
10. a 11. Zen a hotovo a Kopni do té bedny - podobně jako u "Práce na dálku" i tyto brožurečky čtu jen pro přehled, "co v nich je".
12. The Future - Do toho se pouštím hned po Friedmanovi a obrovsky se na to těším.
13. Cradle to cradle - Kniha, kterou čtu kvůli připravované Zodpovědné firmě. Skvělá. Oči otevírající. "Must read".
14. Screw Business as usual - Enfent terrible byznysu, Branson. Mám rozečtené už rok, potřebuju to teď o prázninách doklepnout.

Řekni mi, co čteš a já ti řeknu, kdo jsi. Sebe-poznání není nikdy dost, a tak pokud byste měli z toho, co čtu někdo nějaký pojem o tom, kdo jsem, prosím napište do komentářů. Jinak zdravím z Holandska. Objíždíme tu přátele.

P.S.: Nepřehlédněte dva podzimní workshopy – Najděte svůj důlek (10.-12.10.) – uzavírka přihlášek 25.9. a Svobodná & zodpovědná firma (6.-7.11.) – uzavírka přihlášek 20.10.

P.S.: Připomínám, že naše knihy je možné si v Praze pořídit u Divokých matek v Karlíně a jinak už tradičně v Kafíčku na Malé straně, Biozahradě na Vinohradech a v HUBu na Smíchově. Až tam půjdete, pozdravujte je.

P.S.: Každé úterý (+/- jeden den) dávám nově nějaký textík či video i na blog naší školy. Dnes "O důležitosti kaligrafie".