Tady a teď? Snadno a rychle?

Tady a teď? Snadno a rychle?

Před nedávnem jsem měl poprvé možnost se setkat s manažery, s kravaťáky (jak se jim mezi lidem říká). Měl jsem trochu obavu. Nebudou moc upjatí? Jak přijmou můj přístup, který je založen spíše na přímé zkušenosti než na teoriích a informacích?

Vše dopadlo skvěle, nikdo neměl kravatu a já se setkal s moc milými lidmi, převážně otevřenými novým věcem a přístupům. To se odehrálo na setkání Peníze nebo život v ZŠ Klíček a v centru Maitrea při večeru věnovanému meditacím.

Co mne překvapilo – mile překvapilo, že ve sférách, kde bych čekal, že hlavní metou bude zisk a jeho výše + techniky jak ho dosáhnout, se objevují v hojné míře témata, která znám už dlouho z meditačních a sebepoznávacích seminářů a z „duchovních“ knih. Je to jistě i směrováním Peoplecommu a Tomáše samotného, ale jak jsem pochopil tak je tato tendence v našem světě vcelku rozšířená. Objevují se knihy a příručky, kde nosnými tématy jsou schopnost být tady a teď, důraz na přirozenost, prožitek, propojení. Manažeři se učí relaxovat, meditovat, tančí, bubnují, jóga a zdravá výživa frčí… Vše, co se donedávna odehrávalo převážně na „divných“ kurzech s „divnými“ lidmi, zavánělo to sektami, náboženskostí, new age, teď začíná být používáno na seminářích pro management, i když často s jinými názvy, v jiném obalu…

Je to krásné, světy se propojují, techniky sebepoznání začínají být používané a akceptované na různorodých úrovních a co je podstatné lidmi, kteří mají zodpovědnost a vliv.

Jak mám na jednu stranu radost z tohoto vývoje tak jako vše není takřka nikdy jen dobré či jen špatné i zde mi nyní bliká červené světýlko. Tahle zářivka mne občas upozorňuje na nevyváženosti v realitě – ať už u mě samého či v okolí. Ta nevyváženost na mě kouká z přístupu, který zde trochu cítím. Stačí si přečíst nové bestsellery guruů managementu, absolvovat pár jejich seminářů, začít cvičit power jógu, korporátně zabubnovat a je to! Jako dřív bylo 10 způsobů jak dosáhnout bohatství tak dnes máme jasné, zaručené a rychlé návody na to, jak dosáhnout klidné a vyrovnané mysli… a bohatství k tomu.

Techniky, které byly po dlouhá staletí součástí duchovních systémů, tyto škatulky opustily, a to je dobře. Ale to neznamená, že jejich uplatnění a hlavně jejich účinnost se přizpůsobí očekáváním rychlého výsledku. Opravdu vyrovnané mysli, schopnosti být skutečně vědomě tady a teď, žít v napojení na intuici a vnitřní moudrost, vůbec chápat co toto znamená, nedocílíme přečtením úžasné knihy ani absolvováním víkendového semináře. Toto mohou být inspirace a první kroky. A byla by ohromná škoda – a to je můj pocit – kdyby nerealistická, přehnaná očekávání odradila otevřené lidi od této cesty, která se tu otevírá konečně bez balastu dogmat, sektaření, předsudků a zkostnatělých frází. Z vlastní zkušenosti vím, že cesta k sobě je úžasné dobrodružství života, které nepřestává fascinovat. Ale taky vidím, že vyžaduje čas, úsilí a trpělivost… Není to nic převratného.
Ale myslím, že je dobré to vědět či připomenout. Víte, nemám rád zjednodušování a povrchnost, snažím se jít ke kořenům, i když si při tom člověk zamaže ruce a zabere spoustu času. Ale mezi kořeny se skrývá poklad…