Svobodomyslné firmy

Snad nejčastější otázka, kterou dostávám od doby, co jsem začal mluvit o svobodě v práci, je to, zda jsou svobodě nakloněné firmy i v ČR a na Slovensku. A samozřejmě jaké. Mé odpovědi byly dlouho nesměle kostrbaté. I proto jsme se v létě rozhodli, že už nemůžeme otálet se Svobodou NaŽivo. Že potřebujeme projekt, který nám pomůže najít a pod jednu střechu dostat co možná nejvíc zástupců těchto firem a lidí, kteří chtějí „pracovat jinak“.

Chceme se seznámit a propojit je tak, abychom se mohli jednodušeji učit jeden od druhého. Myslím, že se tak od mnohdy akademické debaty dostaneme spíše k praxi. Proto jsme sestavili i seznam tzv. svobodomyslných firem. Ze stejného důvodu připravujeme mapu, která vzniká na doméně svobodavpraci.cz, kde se budou moci zaregistrovat jak fanoušci svobody v práci tak firmy, které na principech svobody staví. Mám dojem, že ten seznam vyvolává emoce a otazníky, a tak chci v tomhle blogu osvětlit, jak vznikl a co s ním zamýšlíme udělat.

V tomto roce jsme si pojmenovali základní principy, na kterých svoboda (v práci) stojí. Definovali jsme i základní rysy jak svobodného tak i totalitního světa. Vydali jsme tři knihy, které do detailu objasňují, proč a jak svoboda (ne)funguje. Co se týče „svobodomyslných firem“, v prvním kole jsme chtěli v největší jednoduchosti sestavit seznam firem, které na těchto principech staví, nebo hodlají stavět. Jak se na ten seznam dostaly firmy, které tam jsou? Úplně jednoduše. Buď na základě vlastního rozhodnutí nebo na doporučení. Nechceme v této fázi vyvíjet žádný skórovací nebo snad certifikační systém, který by prověřil a sjednotil. Chceme dát dohromady lidi, kterým je tato filozofie blízká. Lidi, kteří to chtějí v práci nastavit tak, aby většina lidí mohla většinu času dělat, v čem jsou nejlepší, co je baví, s lidma, které mají rádi. Jenomže…

Smyslem „seznamu svobodomyslných firem“ je propojit ty, kterým je filozofie svobody v práci blízká. Ne nutně ty, kteří na těchto principech už staví. I proto jsme nepoužili přívlastku „svobodný“, ale „svobodomyslný“.

… nedávno jsme dostali například tento e–mail: „koukla jsem dnes na seznam firem, které uvádíte jako svobodné. Rozhodně mezi ně nepatří Sonnentor. Prověřujte si firmy, které tam uvádíte jako celek, nedejte jen na info jednoho člověka. (psychologicky se může jednat o kompenzační efekt zastřít nebo obhájit tvrdou direktivitu, která uvnitř takové firmy funguje). Pohled na celý seznam se tím zkreslí a bude vnímán jako nedůvěryhodná fraška. Možná, že jich tam budete mít na seznamu víc.“ Předminulý týden mi jeden člověk říkal, jak tam můžeme mít IKEU, když zakladatel Ingvar Kamprad „byl fašista“. „Když jsem tam viděl ČSOB, málem jsem spad ze židle.“, byl další názor. "Cože? IBM? Jak jste na to přišli?",…

Já chci v této fázi pouze osvětlit smysl tohoto seznamu, kterým je dát dohromady a propojit ty, kterým je filozofie svobody v práci blízká. Ne nutně ty, kteří na těchto principech už staví. I proto jsme nepoužili přívlastku „svobodný“, ale „svobodomyslný“. Seznam svobodných firem nás láká a jeho tvorba patří beze sporu mezi projekty roku 2012. Díky za porozumění. Těším se na společné setkání ve Vzletu!

P. S.: Zde je seznam svobodných firem tak, jak je definuje (a certifikuje) Worldblue – The Worldblu List. Inspirací pro nás mohou být ale třeba i demokratické školy – List of Democratic Schools.