Svoboda NaŽivo 2013

Kamarádi! Podle mnoha ohlasů bych řekl, že Svoboda Naživo (jednodenní proud inspirace, souvislostí a příkladů s tématikou svobody v práci a hlavně setkání několika set lidí, kteří se věnují lidštějším, udržitelnějším přístupům k podnikání a práci) je to nejdůležitější, co pořádáme. Koncem loňského roku jsem psal, že mi došly síly, a že se letos Svoboda Naživo nejspíš neodehraje. V pár odezvách zaznělo: "Stejně to uspořádáte!" No, měly pravdu tyhle komentáře. Svoboda NaŽivo letos bude. A to hned dvakrát! Jedna 18.10. v Praze pod názvem Svobodná firma a druhá 20.11. v Bratislavě s názvem Sloboda NaŽivo. Odvolávám tedy tímto blogem, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil viz Svobodnou firmu pořádají kamarádi, ale Jakub, Blanka, Martin, Pavel, já a další kolegové, kteří stáli za loňskou i předloňskou Svobodou NaŽivo se více než aktivně účastní. Konferenci moderuje fenomenální Jaroslav Dušek (vzpomeňte na jeho loňské: "Jak těžké je být člověkem!"), účastní se Táňa Fischerová, Naďa Johanisová, dva výjimeční řečníci z Německa, Peťo Živý a další velmi inspirativní lidé. V podtitulku je: "Konference o lidsky důstojném a prosperujícím podnikání", což je to oč tu kráčí, myslím. Jak podnikat tak, abychom prosperovali, ale zároveň byli prospěšní, užiteční a především lidští... ať už tomu budeme říkat svoboda či jakkoli jinak. Podívejte se na rozhovor, který jsme točili minulý čtvrtek s Danielem Bezányim, jedním z organizátorů. Chtěl jsem lépe porozumět hlavní myšlence (tedy proč na tu konferenci jít). Byla to moc fajn debata.

Svoboda Naživo. To nejdůležitější, co pořádáme. Letos hned dvakrát. 18.10. v Praze Svobodná firma a 20.11. v Bratislavě Sloboda NaŽivo.

Pro bratislavskou Slobodu NaŽivo mě získal Matúš Kováčik, který se tam věnuje Slobodě v práci. Netrvalo to dlouho a vznikl úžasný manšaft lidí, které spojuje myšlenka svobodnějšího světa, a kteří už zároveň několik parádních setkání tohoto typu na Slovensku uspořádali. Jestli se "Svobodnou firmou" pomáhám, potom na "Slobodě NaŽivo" se aktivně účastním příprav (úkolují mě/a já úkoluji sebe :-)). Odehraje se to 20.11. ve Starej Tržnici) Kontaktujeme řečníky a ladíme dramaturgii dne. Finišujeme webové stránky tak, abychom mohli ještě v září spustit registraci. Pokud chcete zprávy o vývoji příprav, nechte na sebe kontakt na prozatímních stránkách - ZDE. Ani nevíte, jak se na to těším! Narodil jsem se totiž v Československu a Slovenska (s jeho emocemi, přáltelskostí, nádherným jazykem a veškerou kulturou) mám v životě zatraceně málo. A hlavně, poslední dva roky, co jezdím na Slovensko stále častěji přednášet, potkávám více a více lidí, kteří opravdu mění své životy a především své firmy směrem ke svobodě a udržitelnosti. Sedám na zadek před některými slovenskými mysliteli a podnikateli. Jakmile bude termín a místo, dám ihned vědět zde přes blog a soc. sítě.

A proč o tom píšu? Jestli je to to hlavní, co pořádáme, využijme obě letošní Svobody k tomu, abychom se opět sešli, nabrali inspiraci a energii do dalšího snažení. Těším se na to a na vás. Moc.

Jinak mám pár informací na závěr - 4x PS :-)

P.S.1: To hlavní, čemu se nyní věnuji - příprava podzimních workshopů.... kdo se chystáte, zbývá 13 dní do uzavírky přihlášek na Silné stránky - půlroční intenzivní práce ve skupině 15 lidí na “hledání důlku”; Peníze, nebo život? - roční intenzivní program pro skupinu patnácti lidí s cílem vytvořit si práci a Svoboda v práci (3.-4.10.) - intenzivní dvoudenní práce ve skupině 15 lidí z různých oborů na tom, jak do firmy zavést svobodu.

P.S.2: Umožňovač EtNetery Martin Černohorský si dnes povídal s Lucií Výbornou na Radiožurnálu. Pokud jste neslyšeli, můžete ZDE.

P.S.3: Zapojil jsem se aktivně do dění v naší škole - kam chodí Valérie - viz 10 postřehů z Monte. Myslím si, že "dobrou školu" (ta, kde jsou děti rádi a ve které rozvíjejí své nadání) od té horší odlišuje především míra zapojení rodičů a v širším smyslu celá širší komunita školy. Začal jsem proto psát blog školy a založili jsme i facebook, o který momentálně pečuji. Veškeré své postřehy na téma vzdělávání budu směrovat tam. Skvělá zkušenost. Budu informovat.

P.S.4: Ve čtvrtek odjíždíme na "sedmidenní víkend" :-) do Piranu (připomělo mi to název jedné ze dvou knih Ricardo Semlera - viz dole - Mimochodem už jste četli?). Vracíme se 11.9. 12.9. se uvidíme v Brně na Konferenci o etickém bankovnictví, večer 12.9. se těším na moji oblíbenou IKEU :-) a 14.9. nashle na TEDxu v Nitře. A zítra den s manažery Hewlett Packard. Na ně jsem opravdu zvědavý.