Silné stránky

I když mám poslední rok místy „jazyk na triku“, relativně se mi podařilo zařídit si život tak, abych většinu času dělal, co mě opravdu baví, stylem který mi vyhovuje a s lidmi, které mám rád. Když bych měl vytáhnout jednu jedinou věc, které za to vděčím, byla by to nejspíš metodika práce se silnými stránkami. S její pomocí jsem si před lety doslova přeposkládal život. Nadchlo mě to. A tak potom, co jsem to otestoval na sobě a na svých blízkých, jsem to vzal na Cestu kolem světa. A výsledky byly postupem času podobné. A tak jsme připravili samostatný kurz, který se věnuje čistě tomu, jak nalézt své silné stránky a jak je dostat do života. Samozřejmě i tomu, jak najít stránky slabé a ty ze života pro změnu odvést.

Zkusím ukázat na příkladu svého mluvení před lidmi, jak k tématu silných stránek přistupujeme, a co tedy můžete na kurzu očekávat. Bývaly doby, kdy prezentování bývalo mojí definitivní slabou stránkou. Nebylo sporu, že „Bída“ jako označení pro mé prezentační výkony bylo slabé slovo. Postupem času jsem si všiml, že někdy je to silná, jindy zase slabá stránka. Zvláštní. Od doby, co jsem to zpozoroval, jsem to nemohl dostat z hlavy. A tak jsem pátral, co s tím. Nejspíš proto ke mně dorazila myšlenková škola, která si silné, potažmo slabé stránky definuje jako činnosti. Ne jako podstatné jméno, ale jako větu, která popisuje činnost. Staví tedy na předpokladu, že náš život se skládá z hromady činností, které nás buď posilují nebo oslabují. Já si osobně definuju šest pocitů, které člověk dokáže zaznamenat při tom, co dělá:

  1. opravdu baví
  2. baví
  3. nebaví
  4. nudí
  5. frustruje
  6. vysává

A znáte to… když děláme, co nás baví, zpravidla se dobře bavíme. Když trávíme čas tím, co nás vysává nebo frustruje, jsme často vysátí nebo alespoň frustrovaní.

Buď jak buď, já si tedy „silnou stránku“ od té doby definuju jako činnost, která má následující čtyři parametry. Těším se na ní (před), pohltí mě (během), stýská se mi po ní (po) a jsem v ní úspěšný. Došlo mi, že pouze tím, že si budu více vědom z jakých činností se sestává můj den, můžu dělat to, co mě opravdu baví, stylem který mi je vlastní, s lidmi které mám rád. A že se tím ve finále dokážu i uživit. Tím snazší je pro mě dostat do života více činností, které mě opravdu baví a ze života ty, které mě vysávají. Když jsem se to před lety rozhodl na sobě poprvé otestovat, vzal jsem jednoduše blok a celý týden jsem si zapisoval všechny činnosti, které mě opravdu bavily a také ty, které mě vysály. Prostě hledal jsem extrémy a zejména detaily (přesně to budeme dělat i na kurzu). Zkoušel jsem si všímat proč je jednou seminář bomba a po druhé mizérie. Proč jednou za dopoledne napíšu deset parádních článků a jindy to po hodině vzdám. To, co jsem sesbíral, jsem potom zkusil sepsat do vět, které mi změnily život. Zde je mých šest vět, mé tři silné a tři slabé stránky, což je zároveň i jedním z výstupů kurzu, na který vás zvu:

Nejprve silné stránky:

  • Psaní o svobodě v práci v češtině jako součást knihy nebo blogu, které jsem si dopředu naplánoval, dopoledne poblíž lidí tak, aby mě nikdo a nic (děti, telefony, maily, schůzky nebo termíny) nevyrušovalo.
  • 20–90 min dobře připravené veřejná vystoupení v češtině nebo v angličtině na téma, které mě pálí, pro otevřené, inspirativní publikum nad dvacet lidí v neformální atmosféře.
  • Vedení minimálně dvoudenních seminářů s tématy svobodné práce pro skupiny 6–20 otevřených, pozitivních, inspirativních a plně nasazených lidí.

A zde jsou slabiny:

  • Jakákoli činnost s dětmi, kterou mám zorganizovat a vést a přitom jsem se na to dopředu nepřipravil.
  • Jakýkoli seminář, kurz či projekt s lidmi, které to, co společně děláme, spíš nebaví.
  • Jakákoli spolupráce na projektech s lidmi, kteří neumí, nebo nechtějí držet slovo a/nebo s těmi, kteří při selhání nedokáží převzít díl zodpovědnosti a raději hledají viníka.

Ty věty mi změnily život. V čem? Při každém přečtení každé z těchto tří vět mám pocit „AHA!“ Jakoby mi znovu a znovu dochází, že to je to, co mě baví tak, že ztratím pojem o čase a prostoru, to na co se těším, to po čem se mi stýská a to za co mě i ostatní chválí. Tedy silné stránky. Při každém přečtení jakoby cítím tu touhu toho dělat víc a tu radostnou vzpomínku na to, jak fajn to bylo, když jsem to dělal naposledy. A stejně tak se slabými, jenom naopak. Jenom ty tělo reakce jsou možná silnější. Nejčastěji mám bolest břicha, nechuť, odpor a jakousi naději, že se tomu nějak vyhnu či radost, že už to nedělám (pokud se mi tu slabinu podařilo vyřešit).

Více o kurzu zde: Silné stránky