Zlepšeme vztahy v práci

Zlepšeme vztahy v práci

Foto: my whimsy

Jestliže se zeď skládá z cihel, které pohromadě drží malta, potom firma se skládá z lidí, které drží pohromadě jejich vztahy. Mnohé chování vztahy oslabuje, jiné posiluje.

Je to jako se svaly nebo s imunitou. Naordinujete si správné cvičení a svaly či imunita se posílí. Nechte to jet samospádem a (pokud máte sedavé zaměstnání a žijete ve městě) půjde to do háje. Pokud tedy „máte sedavé zaměstnání“, zkuste na vztazích v práci aktivně zapracovat. Zde je několik nápadů pro inspiraci na rozjezd:

1. Projevujme zájem – Řekněme si každý den něco pěkného, něco, co druhého potěší: kolega kolegovi, „nadřízený“ „podřízenému“, „podřízený“ „nadřízenému“…
Sestupme jako nadřízení z „výšin“ našich kanceláří, postů a důležitostí a choďme častěji „dolů“. Ptejme se lidí, jak se jim daří. Lidé jsou za projevený zájem vděční. Navenek to často nevypadá, uvnitř to však téměř každého potěší. Pokud vytrváme, výsledky se dostaví a třeba se budeme na sebe pak i více usmívat.

2. Malé radosti – Sobě i ostatním občas dělejme malé radosti všedních dní: uvaření sobě i druhému kávičku, vtípek připíchnutý na PC, otázka typu Jak si vedou děti?, dortík, zalité kytky, žertík.

3. Oslavujte, co to dá. Sportovci, v porovnání s námi, co žijeme v kancelářích či továrnách, oslavují výrazně častěji a také divočeji. Možná i proto se jejich odměny a věhlas pohybují ve zcela jiných úrovních než ve většině firemního světa. Oslava, radost, zaměření se na úspěch povzbudí, namotivuje a hlavně vlije do firemních žil novou šťávu, novou energii.

4. Udělejme kafe zaneprázdněným – Představte si situaci, kdy finišujete prezentaci, makáte jako šroub tak, že si nemáte čas ani odskočit na toaletu. Najednou vám na stole přistane váš oblíbený nápoj a talířek sušenek. Kolega, který to přinesl, se na vás usměje a zeptá se, jestli nechcete s něčím píchnout. No nebyla by to paráda? Čekat na kolegu se sušenkami by byla nejspíše utopie. Proto začněte sami. Rozhlédněte se po vystresovaných kolezích, vyberte jednoho sympaťáka a tomu udělejte jeho oblíbený nápoj. Doplňte ho tatrankou či podobným pamlskem. Jděte do toho nezištně. Nechtějte za to nic. Pak tomu dejte chvíli času a najednou uvidíte tu změnu.

5. Obejměte kolegu! Ať si autoři omezujících firemních směrnic či jiní moralisté myslí cokoli, nezdráhejte se vyjádřit své emoce doteky a objetím. Doteky sbližují, ale také spouštějí vylučování hormonů, které nám způsobují příjemné pocity. Jednoznačně tak podporují spolupráci a také dobíjejí baterky. Ti odvážnější a nápaditější mohou zkusit soutěž v objímání, kdy můžete ve dvojici či ve skupině předvést své oblíbené styly objímání, variace a způsoby, zatímco zbytek týmu hodnotí a oceňuje. Viz např. Vybírejte svým blízkým blechy! nebo Free hugs (viz níže).

Jako u jiných revolucí tohoto typu ani zde nezáleží na ničem jiném než na nápaditosti, na tom, co vám dovolí vaše odvaha a okolí. Hodně štěstí!