Nehrajte na nenaladěné nástroje

Vyhněte se nenaladěným nástrojům

Foto: Stefan Elf

Dovedete si vybavit zvuk nějakého nenaladěného nástroje? Možná si stejně tak dokážete vzpomenout na zvuky, které vyluzujete vy, když nejste zrovna naladěni. Když se špatně vyspíte, jste hladoví, tíží vás starosti, prostě když nemáte dobrou náladu. Stejně jako hudební nástroje se čas od času rozladí, tak i lidé mají občas špatnou náladu (i proto mluvíme o rozladěnosti). Je to naprosto normální součást lidské přirozenosti.

Bohužel většina lidí si je tak nejistá sama sebou, že si náladu (a tím i chování a řeči) druhých bere osobně. Myslíme si, že nás kritizují, že nám cosi vyčítají, že s námi nejsou spokojeni. Ani se nenadějeme a z obyčejného nenaladění máme konflikt. Konflikty jak známo příliš neumíme řešit a neřešený konflikt znamená zlost. Dlouhodobě neřešená zlost velmi často znamená lhostejnost nebo nenávist. A tyto dvě věrné „kamarádky“ není dobré v životě mít. Pokusme se tomu tedy předejít!

Většina lidí si je tak nejistá sama sebou, že si náladu (a tím i chování a řeči) druhých bere osobně. Myslíme si, že nás kritizují, že nám cosi vyčítají, že s námi nejsou spokojeni.

Zkuste se třeba s ostatními dohodnout, že na viditelné místo v kanceláři umístíte magnetickou tabuli se jmény všech kolegů. Každé ráno při příchodu (obvykle to, jak se cítíme ráno, rozhoduje o tom, jak se cítíme po zbytek dne – dva vlaky) potom každý ke svému jménu pověsí jednu ze tří značek nebo „smajlíků“, např. zelený – dobrá nálada; oranžový – pozor!; červený – dnes mě nechte být.

Rozladěný nástroj si tak pojede ten den sólo nebo nebude hrát vůbec. Každopádně se nebude účastnit představení. Možná jste zažili situaci, kdy i jediný nenaladěný nástroj zkazil vystoupení celému orchestru. Dejme mu čas a prostor, ať se vyladí. Teprve potom se může s klidem zapojit.