Sbližte se s kolegy mimo kancelář

Sbližte se s kolegy - mimo kancelář

Foto: Piri

„Firma nemá nic než vztahy,“ řekl jednou nějaký byznys guru. Tuším, že se pod tím podepsal Lee Iacoca. Myslím, že nepotřebujeme chytré odborníky, aby nám poradili, že bez vztahů to prostě nejde. Jenomže čím upjatější to v práci je, tím menší šanci tam máme vztahy budovat a tužit. A že míra upjatosti je většinou veliká! A tak to chce nějaké „out of office“ akce.

Zde jsou čtyři odzkoušené nabídky:

1. Firemní výjezd na nudistickou pláž

Ve firemním světě je časté schovávat se za obleky a kostýmky. Velmi často až do té míry, že se lidé úplně vytratí a místo toho si spolu povídají jen dva obleky. Připravte tedy situaci, která vás přiměje firemní oděv odložit, ideálně až do Adamova či Evina roucha. Ideální je letní týmový pobyt v některém z chorvatských nudistických kempů. Slabší, avšak přesto 100% funkční verzí je skupinová návštěva sauny ve vaší obci.

2. Filmové odpoledne
Pracovní doba nedoba, domluvte se kolegy, že místo odpoledne v práci zajdete na nějaké zajímavé představení do kina. Jestli je vaše firemní kultura dramatická, zvolte komedii. Jestli hororová, zajděte na pohádku. Je–li u vás pohádkově, sáhněte pro změnu po nějakém hororu. Slyšel jsem, že filmová odpoledne vesele praktikují na mnoha ministerstvech a jejich vliv je zejména na komunikaci a vztahy v týmu údajně nenahraditelný. Sledujte tedy i vy ten uvolňující efekt, jaký na vás podobné odpoledne bude mít. Stejně tak si všimněte utužených vztahů a zlepšené komunikace.

3. Piknik v parku
Je krásný letní den, přece nebudete sedět v kanceláři a čichat klimatizaci plnou bakterií. Najděte někde deku, seberte kolegy, stavte se v sámošce pro něco na zub a tradá do parku. Podle toho, čím se právě zabýváte v práci, s sebou můžete vzít přenosnou flipchartovou tabuli, balíček fixů, případně lepíků. Takový brainstorming na dece v parku vyvolá časem ztracené nápady a neuvěřitelně utuží kolektiv. Jestli se potřebujete soustředit, vyrazte sólo. Pořád lepší, než se trápit za sklem.

4. Společná chata
To jsme praktikovali v GE a nic nás tak nesblížilo. Nebylo to nic složitého, jednoduše někdo z party nabídl chatu a na tu jsme odjeli napůl pracovat a napůl se bavit. Vymysleli jsem tam obvykle asi 15× víc než v hangáru na Vyskočilově ulici a na to, co jsme zažili kolem, vzpomínáme dodnes všichni.

Jestli půjdete na nudu, do sauny, do parku, kina, či na chatu není podstatné. Důležité je opustit budovu, ve které trávíte většinu času, a zažít společně něco, co člověka vytáhne z oblíbené komfortní zóny. To je něco, co vztahy spolehlivě utuží. A při řešení pracovních nejasností potom jako byste to našli.