Zrušte organigram!

Máte organizační schéma? Zrušte ho!

Zatím jsem nepřišel na to, proč nám Česká pošta domů na Vyšehrad dosud ani jednou nedoručila balík. Místo toho vždy nacházíme ve schránce papírek, kde nám oznamují, že balík nedoručili, protože nikdo nebyl k zastižení. Přitom doma býváme více než často. Samozřejmě nám ke vzkazu přidají i hrozbu, že balík odešlou zpět, když si jej nevyzvedneme do data, které nám stanovili.

Naposledy to byla zásilka knih z Amazonu, kvůli které jsem po sérii neúspěšných telefonátů na pankráckou poštu vyrazil osobně. Přepážková pracovnice mi vysvětlila, že taková jsou prostě pravidla a že jsme měli být doma. Hotovo, tečka. Jestli se mi to nelíbí, mám si jít stěžovat. A tak jsem ji požádal, ať mi zavolá vedoucí. Ta byla výrazně vstřícnější. Kdyby nebyla, chtěl bych mluvit s někým, kdo je v pošťácké pyramidě ještě výš a pak možná ještě výš. A už se mi to párkrát stalo – na letišti, u Telecomu či katastru nemovitostí…

Všimli jste si toho, že firemní organizační schéma nás zajímá pouze v případě problémů?

Všimli jste si toho, že firemní pavouk („organizační schéma“) nás zajímá pouze v případě problémů? Nebo, pokud pavouka máte, povšimli jste si, s jakou pílí se zaměstnanci snaží ke svému chlívku přiřadit pozlátka moci, jakými je světlejší kancelář, počet lidí, výše rozpočtu, dražší služební auto či výše dalších odměn? Jak moc slouží na papíře zakreslená organizace firmy hlavně pro porovnávání toho, jak vysoko kdo sedí a v návaznosti na to, kolik bere, jaké má auto, a jak to, že já mám míň?! Nebo také faktu, že organizační schéma bereme do ruky, abychom se vyznali ve spleti firemní byrokracie?

Na podobné úvahy jsem narazil v knize Seven Day Weekend. A čím víc o tom sám přemýšlím, tím víc mi přijde, že organizační schéma je jen dalším nástrojem k budování pozic a tím bariér pro spolupráci a komunikaci. V Semcu přestali s malováním pavouků před mnoha lety. Svým způsobem přestali kreslit pyramidu, protože pyramidu zrušili. I to je přimělo zjednodušit organizaci a zrušit přebytečnou byrokracii a hlavně jim to pomohlo omezit porovnávání se, hájení pozic a jiné nezdravé formy kmenového chování.

Tak zvažte, zda se bude dál malovat! Osobně si myslím, že pokud chcete opravdovou změnu, toto opatření bude nejspíše nutné.