Jezme lépe!

Jezme lépe!

Dvě třetiny britských domácností (česká realita bude velmi podobná) spolu nevečeří. Polovina zbývající třetiny sleduje u večeře televizi. Protože přes den je většina členů domácnosti v práci nebo ve škole, večeře je jedinou příležitostí být spolu a utužit vztahy. I to je jeden z důvodů rekordně vysoké rozvodovosti v Evropě či v Severní Americe.

Jestliže je doma situace takto dramatická, nedovolme, aby to dopadlo stejně i v práci. Zaveďme pravidlo, že do závodní jídelny chodíme minimálně ve čtyřech. Výjimku udělujme pouze extrémním introvertům nebo lidem, kteří jsou ten den mimořádně rozladění. Stejně tak dělejte pravidelné přestávky na kávu, limo, čaj, které v žádném případě nestravte v izolaci.

Kromě sólo–konzumace máme v moderní společnosti ještě jeden problém. Pro mnohé lidi se stává pravidlem nesnídat či vynechávat oběd. Toho, co chceme a můžeme stihnout, je tolik, že se přece nebudeme zdržovat nějakým jídlem, myslíme si. Jenomže s těly je to jako s auty. Zapomeneme–li načepovat palivo, daleko nedojedeme. Načepujeme–li nekvalitní, pojede se nám znatelně hůř. Pravděpodobně to zanechá i trvalé stopy na motoru. Vadné části auta vyměníme. I když se medicína za poslední léta významně posunula, mizernou stravou poškozené části lidského těla často vyměnit nejdou. A zdravotní problémy většinou působí pracovní a jiné potíže. Chceme–li změnit život v práci, jezme lépe!