Jak spokojeni jste se šéfem?

Jak spokojeni jste se šéfem?

Foto: Leonie2

Bývaly doby, kdy mezi Josefem Stalinem a šéfem firmy nebylo valných rozdílů. Doba se však změnila, a přestože demokracie je ve většině firem považovaná za hanlivé slovo, dějí se věci, nad kterými by si Henry Ford nebo Tomáš Baťa klepali na čelo. Jednou z nich je to, že zaměstnanci hodnotí svého šéfa. Zejména v mezinárodních firmách je běžné, že šéf požádá své lidi, aby o něm vyplnili anonymní dotazník (nejčastěji formou tzv. 360 stupňové zpětné vazby).

Šéf pak nezřídka diskutuje se svými lidmi o tom, co dělat dál stejně a co jinak. V GE za dob Jacka Welche bylo naprosto běžné, že vedoucí pokládal lidem okolo sebe pravidelně tyto dvě otázky:

  1. Čeho bych měl dělat víc?
  2. Čeho bych měl dělat míň?

Výsledky hodnocení každého manažera firmy jsou všem k dispozici. To stejně jako všechny ostatní informace vytváří přirozený tlak skupiny na udržení „správných“ a odchod „nesprávných“ lidí.

Elegantní způsob, jak se vyhnout hodnocení typu „tohle děláš dobře a tohle blbě“. Líbí se mi příklad ze Semca, kde si vyvinuli dotazník a vůbec proces s názvem „Pohled zezdola“. Každých šest měsíců tak všichni zaměstnanci hodnotí svého šéfa prostřednictvím 36 otázek s možností zaškrtnutí odpovědí a až d. Zde je několik příkladů otázek:

  1. Chová se XY k podřízeným stejně, jako se chová k ostatním lidem?
  2. Jak se chová XY, když udělá zaměstnanec chybu?
  3. Jak reaguje na kritiku?
  4. Jak je sebejistý?
  5. Jak férově se chová?
  6. Jak vede?
  7. Do jaké míry informuje lidi okolo sebe?
  8. Jaký vliv má na lidi?

Celý dotazník je k dispozici v knize Maverick. Maximální počet bodů je 100. 70 přitom představuje minimální hranici, pod kterou by manažer neměl dlouhodobě spadnout. Výsledky každého manažera firmy jsou všem k dispozici. To stejně jako všechny ostatní informace vytváří přirozený tlak skupiny na udržení správných a odchod nesprávných lidí. Zajímavé je, že firma nikoho netlačí do změn, pouze zařídí dvakrát do roka toto hodnocení. Zkušenost je údajně taková, že pokud skóre dvakrát po sobě dostane pod 70, tlak lidí vyvolá změnu. Šéf buď změní své chování, nebo odejde… Zaměstnanci tak ve své podstatě propouštějí své šéfy (více v Přijměte i propusťte šéfa!).

Josef Stalin by se obrátil v hrobě!