Proč nemasturbovat na veřejnosti?

Proč nemasturbovat na veřejnosti?
Foto: miskan

Jestli se zajímáte o komunikaci a vztahy mezi lidmi, udělejte si pokus.

Na příští poradě, jednání nebo i s kamarády v hospodě zkuste sledovat dva typy lidí. Nejdříve ty, kteří se zajímají o ostatní, naslouchají, ptají se na jejich názory a svými případnými myšlenkami navazují na ostatní. Pak se zaměřte na ty, kteří čekají na svou příležitost, aby mohli říci svůj názor. Na ty, kteří do debaty vstoupí často v momentě, kdy se jiný účastník nadechl.

Proč ostatním dokola vyprávět své příběhy, které je stejně nezajímají? Proč se raději nezajímat o druhé a tím se obohatit?

Jaký je jejich poměr? Obvykle je to 8-9 z 10 ve prospěch těch, kteří přišli „vyprávět své příběhy“. Taková „diskuze“ obvykle probíhá tak, že jeden vypráví a ostatní se na vyprávění připravují. Poslouchají napůl ucha nebo vůbec. Čekají, až se řečník nadechne, aby mohli vstoupit se svojí příhodou. A tak jedna příhoda tluče druhou. Nikdo se o ně v zásadě nezajímá. Čeká se pouze na příležitost říci si to své.

Taková debata se podobá hromadné masturbaci, kdy jedinou snahou je udělat si dobrý pocit. Přitom už je tomu něco přes 150 tisíc let, co se naši předci rozhodli, že nebudou jako jediný živočišný druh provozovat sex na veřejnosti. Buď jsme při hodinách dějepisu nedávali pozor, nebo je naše potřeba sdělovat ostatním své příběhy tak neukojená, že jdou konvence stranou?! V článku Proč masturbujeme před ostatními? popisujeme tři hlavní důvody veřejné onanie.

Faktem je, že si každý nosíme pomyslný kyblík plný starostí, dojmů a pocitů, který potřebujeme čas od času odlít. Hledáme tedy ty, kteří nás budou poslouchat, a lijeme a lijeme.

To má dvě velké nevýhody:
1. Většinu lidí obsah našich kbelíků nezajímá. Raději by vylili svůj kbelík na nás.
2. Když už po dvacáté vyprávíme nějaký vtip nebo příhodu, nic nového se nenaučíme. Pouze se přesvědčíme, jak dobrý vypravěč jsme, a na chvíli si „nahoníme“ dobrý pocit.

Proto až na vás příště přijde potřeba vyprávět své příhody, kousněte se raději do ruky a poslouchejte. Dozvíte se nové věci a ostatní vás budou mít raději. Přece jenom dívat se na masturbujícího člověka není pro většinu z nás příjemné. Tak proč působit ostatním nepříjemnosti? Možná, když s tím přestanu já, nechají toho i ostatní. A možná si konečně porozumíme.