Proč jsme tak negativní?

Pokud jste to ještě neudělali, podívejte se na příští televizní zprávy s tužkou v ruce. U každého oznámení si zaznamenejte, zda je pozitivní nebo negativní. Stejný experiment můžete udělat při čtení novin.

Pokud nebudete sledovat www.positivenews.net, www.only-positive-news.com nebo www.happynews.com, pak jsem si téměř jistý, že nasbíráte víc negativ. Stejně tak pokud se zaměříte na to, co vychází vám nebo vašim blízkým z úst, zjistíte nejspíše podobnou věc. Negativita vítězí.

Proč to tak je?

Důvodů bude asi víc. Jeden, myslím ten zásadní, nám přinesla evoluce, což pěkně ukazuje reklama na Fedex v úvodu. Zdá se mi, že naši pozitivní předci, kteří vylezli z jeskyně, aby se pokochali nádherným dnem, neměli šanci předat své geny dalším generacím. Přežili jen ti ostražití, kteří viděli nebezpečí, nepřátele a nedostatky. A že těch zhruba sedm miliónů let evoluce, které máme za sebou, bylo převážně jedním velkým nebezpečím. Možná až koncem čtyřicátých let minulého století už se člověk nemusel (v naší části světa) bát vystrčit nos. A co je nějakých šedesát let proti sedmi miliónům? Co se v nastavení lidského mozku může změnit za pouhé tři generace? Zhola nic, myslím si…

Jenomže my už dnes víme, že s kritikou daleko nedojdeme, a že nás tedy příroda mnohdy vybavila nástroji, které jsou v 21. století naprosto neužitečné – viz např. Také zraňujete slovy? nebo zde Jak kritizovat, aby vám poděkovali?. Dokonce i Jára Cimrman byl ve světle těchto skutečností nucen prohlásit: „Nepochválím–li se sám, nikdo to za mne neudělá.“

Co tedy s tím?

Mozek si nepředěláme. Já vidím nejpřirozenější cestu ve větší míře vědomí. V lepší bdělosti, přítomnosti. Prostě ve snaze nenechat se tolik vést tím robotem, autopilotem v nás, abychom častěji věděli, co děláme, a uvědomovali si, jaký vliv to má na nás i na ostatní.

P. S: Pokud si dáte práci s čárkováním negativ/pozitiv při sledování zpráv či čtení novin, nezapomeňte se podělit o výsledek, prosím. Mrkněte se i na tento starší článek.

P. P. S.: Mimochodem, máte „plný kbelík“ Jestli ano, jak to děláte?