"Privatizace" jako zaklínadlo ODS a co toto slovo ve skutečnosti znamená

Je to jako bychom se znovu probudili v devadesátkách... jen - jako v počítačové hře - o několik levelů výš/dál Myslím, že žijeme v době, kdy bychom se všichni, kdo máme ještě nějaký hlas, měli ozvat, neboť aktivity ODS a jejich přátel ve vládní koalici a v parlamentu dláždí cestu k něčemu mnohem horšímu než tomu, co v naší zemi reprezentují Okamura nebo Babiš. V dnešním příspěvku se chci pokusit vysvětlit, co je ta jejich mantra PRIVATIZACE. Chci se pokusit to vysvětlit po-lopaticky "tak jako bych to vysvětloval své babičce". 

Nejprve kontext. Cílem běžného člověka je DOBRÝ ŽIVOT.
Abychom mohli žít (DOBŘE), je nutné mít možnost naplňovat své potřeby. V obecné rovině existují čtyři "domény", kam můžeme pro naplnění svých potřeb chodit.

1) První doménou je široká rodina/blízká sousedská komunita. Naši předci si odpradávna zajišťovali většinu svých potřeb právě především tímto způsobem -získávali si tak jídlo, stavěli si obydlí, pečovali o děti, staré a nemohoucí, pomáhali si v nouzi,...

2) Vedle rodiny a sousedské komunity existovala od nepaměti vždy i tzv. doména "commons" jako druhé základní místo uspokojování potřeb. "Commons" je to, co komunita využívá a o co pečuje společně - typicky přístup k vodě, k obživě v lese, k využití půdy, k dalším přírodním zdrojům, dále ke společně zbudovaným projektům jako jsou například komunitní elektrárna, komunitní prostory, komunitní zahrady, společný chov zvířat, sdílené stroje, nástroje, auta a další věci. V online světě je nejznámnějším příkladem commons Wikipedia. 

3) Od doby, co vznikl moderní stát se o některé naše potřeby začal starat stát - převzal péči o děti a staré, zajišťuje zdravotní péči, vzdělání, dopravní a jinou infrastrukturu, pomoc v nouzi, obranu. 

4) Poslední doménou je trh. Trh je vše, co je za peníze. V dnešním světě ekonomické globalizace je to ale z 80, 90 i více % doména korporací a oligarchů a tento podíl dále, často exponenciálně narůstá.

Jak jsem psal, cílem běžného člověka je DOBRÝ ŽIVOTCílem ODS, obecně pravicových stran je růst zisku korporací. Proto je hlavní snahou těchto politiků zrušit první tři domény tak, aby trh (korporace/oligarchové) obstarali veškeré naše potřeby. "Commons" už se podařilo de facto vymazat z mapy (zde). Ultimátním cílem volnotržního establishmentu je, aby vše bylo k prodeji za peníze. 

Cílem běžného člověka je DOBRÝ ŽIVOTCílem pravicových stran je růst zisku korporací.

Fascinující je, že ještě v roce 2024 - po všech tunelech, exekucích, po všem veřejném, o co český člověk už přišel, po obrovském nárůstu bohatství ultra-bohatých a vedle toho endemické chudoby je možné českého člověka dál a snadno balamutit řečmi o tom, že "privatizaci všichni po ODS vlastně všichni chceme"... protože bla, bla, bla,...

Privatizace je tedy prodej či častěji darování toho, co je naše společné, či to ještě není zpoplatněno, byznysu (nejčastěji oligarchům/korporacím). 

Procesu privatizace se někdy říká i komodifikace či komercializace. Hlavním důsledkem privatizace/komodifikace pro běžného člověka je závislost na trhu, tj. nutnost uspokojování potřeb výhradně nakupováním. Čím víc musí člověk za své potřeby platit, tím víc musí vydělávat. Většina pak, místo žití života tak většinu času na život pouze vydělává. Čím víc privatizace, tím hlouběji člověk padá do pasti vydělávání a dluhu, ztrácí svou svobodu, kvalita jeho života klesá, zhoršuje se jeho zdraví, zkracuje se jeho život (více viz Mýtus normálnosti).. Na úrovni společnosti se zvyšuje nedůvěra, narůstá rozdělení společnosti, stoupá extremismus a sílí války. 

Privatizace je prodej či častěji i darování toho, co je naše společné, či to ještě není zpoplatněno, byznysu (nejčastěji oligarchům/korporacím). 

O tom, jak dopadla (jako příklad) privatizace železnic ve Velké Británii jsem psal zde. Ve stejném článku popisuji i dopady privatizace autobusové veřejné dopravy v Česku. Jaké jsou dopady privatizace komunálních služeb je už veřejně známé, viz nejznámější dopad: stále dražší voda a energie... To samé privatizace bytového fondu - pro stále rostoucí počet lidí, především v Praze, nedostupné. Jinými slovy - příkladů toho, že privatizace je bouda na běžného člověka už snad nemůže být víc. Dá se český člověk opravdu těmito starými triky znovu a znovu zblbnout? 

Budoucnost ukáže. Držme si palce.   

Á propos, toto je skutečný důvod, proč chtějí pánové z ODS a spol rozprodat to, co se ještě nerozprodalo (viz obr. níže). Pokud se na něčem dá vydělat, je třeba to "předat" přátelům z byznysu - přeci z toho nebude mít prospěch nehospodárný stát! (rozuměj my všichni). Tito přátelé to pak pravicovým stranám v příštích volbách vrátí v podpoře stranických kampaní a bludný kruh uneseného státu se tím dále posílí... 

Na závěr: K tomu zisku Českých drah. Tam, kde lidé žijí dobrý život, tam je veřejná doprava služba, ne na zisk zaměřený byznys. Podívejte se, jak se během krátké doby narostla cena jízdenky pro penzistu (na příkladu mé maminky - ZDE). Co stálo ještě nedávno 69,- Kč, dnes prodávají za 180 Kč, to je zvýšení o 260%. Pro velkou část lidí je dnes ježdění autem levnější než vlak. V době klimatického kolapsu je to více než k pláči. Ale je to jen jeden z mnoha obrazů "privatizace" pod taktovkou ODS. 

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.