Přežít! Stačí vám to?

Přežít! Stačí vám to?

Foto: Alan Chung

„Každé ráno se v Africe budí gazela. Ví, že aby přežila, musí běžet rychleji než nejrychlejší lev.
Každé ráno se v Africe budí lev. Ví, že aby přežil, musí běžet rychleji než nejpomalejší gazela.

Nezáleží na tom, jestli jste lev nebo gazela. Když vyjde slunce, raději se rozběhněte.“

Tolik staré africké rčení, které jsme při cestách Afrikou zahlédli na jednom ušmudlaném tričku v jižním Togu nedaleko hranic s Beninem. Dokonale vystihuje život černého kontinentu. Život mnohých Afričanů (vlastně spíše Afričanek) se, možná překvapivě, podobá životu gazely a lva. Vstávají před rozbřeskem a do soumraku tráví čas na poli, na tržišti nebo péčí o domácnost. Na poli dokola okopávají vyprahlou půdu, na tržišti se snaží prodat uvadlou zeleninu nebo tretky, které nikdo nepotřebuje, doma dokola vaří, perou nebo uklízejí. Afrika tak může být výjimečnou exkurzí i do naší minulosti, kdy každý den byl bojem o přežití.

Posíláme tisíce zbytečných e-mailů, tvoříme dokumenty, které nikdo nečte, vysedáváme na nudných poradách a necháme se ubíjet prázdnými powerpointovými prezentacemi.

Boj (o přežití) v naší části světa přestal být nutný nedlouho po konci druhé světové války. Přesto se i dnes život většiny z nás boji o přežití podobá. Stejně jako gazela, lev nebo Afričanka se budíme za tmy a pospícháme ne na pole nebo na tržiště, ale do kanceláře nebo do továrny. Tam posíláme tisíce zbytečných e-mailů, tvoříme dokumenty, které nikdo nečte, vysedáváme na nudných poradách a necháme se ubíjet prázdnými powerpointovými prezentacemi. Necháváme tam většinu bdělého času. Často běžíme tak rychle, že o víkendu nezbude energie na nic jiného než na polehávání nebo jinak unavené dobíjení baterek.

Nikdy v historii nebyly naše mzdy tak vysoké a tak málo lidí neusilovalo o náš život. Tak proč stále běžíme, když už to není nutné? Proč věnujeme tak málo času těm, na kterých nám opravdu záleží? Proč se tím během vyčerpáváme natolik, že se domů vracíme mrzutí, podráždění, bez sebemenší chuti si popovídat nebo se pomilovat se svým partnerem?