Přestaňte chodit do práce!

Přestaňte chodit do práce!

Foto: Aggtastic

V jedné londýnské galerii se pod obrazem barokního malíře Jana van den Hoeckeho objevilo jméno Peter Paul Rubens. Obraz, který se draží v průměru za padesát tisíc liber, se prodal za dva milióny. Pouze díky tomu, že se jmenoval jinak.

Upravíme název a změníme vnímání. Naše mysl není schopna oddělit název od reality. Tento princip zkoumali nespočetněkrát i ti, kteří se zabývají fungováním v práci. Zajímavý pokus provedlo nedávno několik britských psychologů. Dvěma skupinám lidí dali stejný úkol. První skupinu požádali, aby si „hrála“, druhou, aby „pracovala“. Výsledek byl fascinující. Pracovní skupina skončila dříve, výsledek byl neslaný nemastný, a navíc očekávala odměnu. Ti, kteří si hráli, by si nejraději hráli dál, výsledek byl o poznání lepší a během celé doby se účastníci bavili a usmívali.

Názvy ovlivňují, co si o věcech myslíme. Co si myslíme, řídí to, co děláme.

Proč toho nevyužít v práci? Slovo práce většině z nás smrdí. Zavání povinností a tudíž nepříjemnostmi. Proč tedy mluvit o práci, když z toho člověka bolí žaludek? Proč jednoduše neobalamutit svůj mozek, nepřejmenovat tu nepříjemnou činnost na něco, co mě bude vzrušovat a lákat? Jestli vám to dává alespoň trochu smysl, otestujte to na sobě. Zde je několik nápadů, kam se dá chodit.

1. Za trenérem
Obtížná situace, obtížní kolegové, komplikovaný šéf vás může vytrénovat v toleranci, v trpělivosti a v řadě mezilidských a komunikačních dovedností.

2. Za kamarády
Často jdeme s kamarády na pivo nebo na túru, a to, že jsme spolu, je důležitější než vlastní hospoda nebo výšlap. Stejně tak i práce je na druhém místě, když ji děláme s přáteli.

3. Za holkami/kluky
Pokud si hledáte partnera a v davu kolegů/kolegyň vidíte atraktivní objekty, proč pracovat, když můžete navazovat vztahy.

4. Na přehlídku
Možná máte kolegy/kolegyně, kteří se rádi předvádějí. Promítají své powerpointy a vychvalují své výsledky… Ano? Choďte na přehlídku!

5. Na zápas
Vládne u vás soutěživost? Potom je to příležitost užívat si dnes a denně atmosféru sportovního klání. Zdarma!

6. Na dovolenou
Možná fungujete v organizaci, kterou nic netlačí a máte tak pohodu od začátku do konce. Přestaňte se nudit a choďte na dovolenou.

7. Do zašívárny
Třeba máte komplikovaný život. Každý po vás něco chce a jediný způsob, jak si zajistit klid, je odebrat se do práce – zašít se. Tak proč nechodit do zašívárny.

8. Do školy
Cokoli nového vám dává možnost se naučit něčemu, co jste dříve neuměli. Možná se i váš zaměstnavatel může proměnit ve vzdělávací instituci.

9. Ke zpovědi
Máte starosti a nikdo z vašich blízkých vás nevyslechne? Pokud máte štěstí a v práci kolegu (nebo spíše kolegyni), který umí poslouchat, využijte toho. Vyzpovídejte se!

10. Do posilovny
Jestli pracujete rukama, nabízí se možnost procvičit si tělo a ještě za to dostat zaplaceno. Pokud pracujete v kanceláři, vždy se najde něco, co můžete zvedat nahoru nebo pokládat dolů či přenášet z místa na místo – šanony, kancelářský papír nebo sudy s vodou.

11. Pro pochvalu
Nám všem chybí uznání, poděkování a pochvala. Chytré firmy vedou své zaměstnance k tomu, aby to dělali jinak. Jestli pracujete v nějaké takové, využijte toho a choďte si pro pochvalu.

Jestli se do podobného experimentu pustíte a přestanete chodit do práce, podělte se s námi o výsledky. Kam chodíte? Jaké to tam je? Co na to vaše hlava? Bere to?