Patagonia - firma, která dává veškerý svůj zisk na záchranu planety - 9. díl seriálu "Příběhy z okraje aneb naše budoucnost je lokální"

V dnešním blogu si přečtěte 9. díl seriálu Příběhy z okraje, který vychází každý měsíc v Pravém domácím časopise (minulá čísla zde). V zářijovém čísle se věnuji Patagonii - firmě, která dnes obsadila hlavní titulky světových médií tím, že se její zakladatel Yvon Chouinard firmy vzdal ve prospěch záchrany planety - zde nebo zde. Článek si přečtěte v časopise, stáhněte v PDF (výše) nebo v nezeditované verzi (s chybami) zde v blogu (níže).   

V tomto díle Příběhů z okraje vás chci pozvat na návštěvu nadnárodní korporace. Pokud si říkáte, že jsem spadl z višně, neboť korporace jsou mainstream a ne okraj, tak nespadl. Chci vám vyprávět o jedné, která existuje proto, aby přispěla k záchraně naší domovské planety. Jmenuje se Patagonia, vznikla v r. 1973 v Kalifornii, vyrábí vybavení pro cesty do přírody a je to jakýsi Greenpeace mezi byznysem. Roční obrat je 1,5 mld USD. Časopis Fortune je nazval “The Coolest company on the planet”, nejvíc cool firma na světě. 

Já si dlouho myslel, že Patagonie je jen jih latinské Ameriky. Pak jsem si přečetl knihu Let my people go surfing (Nechat své lidi jít surfovat) z pera jejích zakladatatele Yvona Chouinarda a pochopil jsem, že tohle není obyčejná firma. 

Můj vztah k Patagonii se dostal na osobní úroveň s další Chouinardovou knihou Zodpovědná firma s podtitulkem Co jsme se naučili za čtyřicet let fungování Patagonie, kterou jsme vydali v češtině. Kniha nás seznámila s Vincentem Stanleyem, spolu-autorem knihy, ve kterém jsem našel velký zdroj inspirace a časem i přítele. Bez Vincenta bychom se nikdy nepustili do projektu Slušná firma, kterým se v Česku a na Slovensku snažíme přispět ke změně podnikání směrem k větší prospěšnosti a ohleduplnosti. 

Sdílený smysl jako základ

Americká filozofka Mary Parker Follettová napsala, že společně sdílený smysl funguje jako neviditelné vedení. Patagonia je toho příkladem. Všechno, co dělají, se přirozeně řídí jejich posláním, a to doslova. Je to naprostý základ všeho dění ve firmě. Porozumět tomu, jak Patagonia funguje, znamená ze všeho nejdřív pochopit důvod jejich existence, který si léta definovali takto: „Vytvářet výrobky té nejvyšší kvality, zbytečně neškodit a využít byznys k inspiraci a k řešení ekologické krize.“ V roce 2018, v reakci na ekologickou krizi, Patagonia svou misi změnila a dnes říkají, že “Podnikají proto, aby přispěli k záchraně planety”.

"Společně sdílený smysl funguje jako neviditelné vedení." Mary Parker Follett

Rodinná firma

Jedinými vlastníky firmy jsou Yvon a jeho manželka Malinda Chounardovi. Jedná se tedy o soukromou, vpravdě rodinnou firmu. Ve firmě zpočátku pracovala rodina, pak kamarádi rodiny a nakonec kamarádi kamarádů. Až Yvon s Malindou odejdou, měla by firma přejít do vlastnictví Claire a Fletchera, jejich dětí, které už obě v Patagonii pracují – Claire navrhuje oděvy, Fletcher vyrábí surfy. Yvon k tomu říká: „Kdybychom šli na burzu, byl by to náš konec. Firmy na burze nemůžou být zodpovědné. Moje děti si to uvědomují a Patagonii už dnes částečně přebírají.“ A s dojetím dodává: „Nikdy by se mi ani nesnilo, že je to bude někdy zajímat.“ Chouinard často poukazuje na to, že právě toto je velmi důležitý detail: veřejně obchodovatelná korporace nikdy nemůže být skutečně zodpovědná. 

Pochopit zakladatele

Jak se říká - pochopit zakladatele znamená pochopit firmu. Chouinard často prohlašuje, že „…vyhrává ten, kdo umře s nejmenším počtem hraček, neboť čím víc víte, tím míň toho potřebujete,“ Minimalismus a jednoduchost patří mezi jeho hlavní hodnoty. Yvon nemá e-mail, na jeho stole není počítač, mobilní telefon sice vlastní, ale zřídkakdy ho zapíná. Když je pryč, je prostě pryč. O Applu se vyjadřuje jako o hračkářské firmě („Toy company“) a historku o tom, jak mu před lety volal Steve Jobs s otázkou jak „ozelenit Apple“, dává k dobru často. Kromě domova ve Ventuře vlastní ještě chatu a jinak víceméně nic. Tento přístup k životu se pak promítá i do Patagonie – do jednoduchosti designu, do omezené šíře kolekce, do organizace firmy. Mimochodem svému stylu řízení říká Chouinard MBA - Management by absence. (řízení tím, že je pryč). Většinu času je totiž v přírodě, míra svobody v práci zaměstnanců je tu mimořádná. 

"Podnikáme proto, abychom přispěli k záchraně planety”. Patagonia

Jak se vyléčili z růstu 

Je třetí lednové pondělí, před pěti lety, kolem poledne a my sedíme s Vincentem u oceánu na venturském molu v Beach House Tacos. Je nádherná modrá obloha, taková ta sytá zimní modř, úplně bez mráčku. Na pláži, která se táhne od obzoru až po obzor, je jen pár lidí, ve vodě sem tam nějaký surfař. Napadne mě, kolik jich tam asi je právě z Patagonie... Ve vzduchu pokřikují racci. Na slunci je příjemných dvacet stupňů. Vincent má na sobě kostkovanou flanelovou košili a všiml jsem si, že podobný neokázalý styl má ve firmě většina lidí. Sepsal jsem si pro něj několik stránek otázek, a protože jsme tu jenom na dva dny, ptám se při každé příležitosti, tj. i během oběda

Kdo znáte příběh Patagonie, víte, že jedním z jejích velkých milníků byl rok 1991. „Úspěch nám tenkrát stoupl do hlavy a my jsme začali růst jen pro růst, až přišla krize, která nás položila na lopatky,“ vypráví Vincent. Přestože firma byla v té době složená víceméně pouze z rodiny a kamarádů, museli ze dne na den propustit dvacet procent lidí, aby vůbec přežili. Pro Yvona, Malindu i ostatní to bylo velké vystřízlivění a drsná životní škola. Yvon tehdy sepsal kultovní manifest s názvem „Příštích sto let“. V něm popsal, že v Patagonii jde o všechno, jen ne o růst zisku. Tato esej dodnes slouží jako jeden ze základních pilířů fungování firmy. 

Firemní filozof

Vincentovou rolí v Patagnoii je „péče o firemního ducha“. Říkají tam tomu Chief Philosophy Officer. V Ben & Jerry’s tomu říkají Director of Social Mission, v jiných firmách jsem narazil na pojem Chief Purpose Officer nebo Chief Purposologist čili „smyslolog“ – ředitel smyslu, mise, poslání, důvodu existence, tj. člověk, který hlídá, aby firma fungovala v souladu se svým smyslem. Podstatou „stoletého“ podnikání, které prospívá lidem a světu a za své škody přebírá zodpovědnost, je nalezení a udržení smyslu, je hlavním úkolem. Proto je filozofie a péče o smysl důležitější než marketing nebo prodej. 

Ať si lidi jdou zasurfovat 

V Patagonii narazíte na řadu celebrit – Yvon Chouinard, Malinda Chouinardová, Vincent Stanley, dobrodruh Rick Ridgeway nebo spisovatelka Nora Galagherová (Vincentova manželka) jsou jména, která v mnoha kruzích spolehlivě vyvolají obdiv. Málokdo ovšem ví, že jedna z globálních celebrit sedí i v jejich recepci. Je to chlapík jménem Chipper Bro a na tomto místě je už dobrých dvacet let. Má zde mimo jiné za úkol každý den informovat o tom, jaké jsou vlny, neboť podle toho se pak chodí surfovat. Jak známo, v Patagonii může surfovat, kdo chce, jak chce, prostě podle chuti, vln a práce. Chipper o tom umí krásně a zaníceně vyprávět, ovšem jeho sláva se bere odjinud: je totiž dvanáctinásobným mistrem světa ve frisbee

Naše děti jsou náš nejlepší produkt 

Patagonia byla také jednou z prvních amerických firem, která (už v roce 1983) zavedla firemní školku. Přál bych každému to, co je pro rodiče v Patagonii součástí běžného života. 28 dospělých se tady stará o zhruba osmdesát dětí. „Od začátku jsme vychovali okolo 1 500 dětí a ani jedno není – aspoň pokud vím – zatím ve vězení,“ prohlásil s úsměvem v jednom rozhovoru Yvon. A často dodává, že děti jsou jejich nejlepší produkt. Představte si, že pracujete s kamarády a rodinou na něčem opravdu smysluplném a vaše děti jsou při tom nějakých dvacet, padesát metrů od vás s lidmi, kteří jsou též vašimi kamarády, tj. pro děti tety a strejdové… Nádhera!

Mluvení vs. dělání

Historie firmy je ukázkovou snahou naslouchat vlastnímu svědomí a řídit se podle něj. Ať už to byl firemní katalog z roku 1972, který začínal manifestem za „čisté lezení“ a oznamoval, že firma nahrazuje šmahem kovové skoby ničící skály hliníkovými vklíněnci, nebo katalog z roku 1996, který vysvětlovat, proč firma přechází ze dne na den komplet na biobavlnu – ve firemním světě naprosto ojedinělé ukázky integrity a schopnosti povýšit zájmy zákazníků, zaměstnanců, a hlavně planety nad krátkodobé zisky. Většina aktivit Patagonie má své kořeny v hodnotách Yvona Chouinarda. K jeho hojně citovaným výrokům patří: „Na mrtvé planetě mnoho byznysu nenaděláte.“ A také: „Zlo nemusí být nutně zlý čin. Někdy stačí, když chybí dobro. Máte-li schopnosti, zdroje a příležitosti dělat dobro, a neděláte nic, tak právě to může být zlo.“ 

Revoluce začíná odspodu 

„Tím, že budeme dělat lepší bundy, svět nezměníme,“ řekl nám Vincent, když jsme se ptali, proč se Patagonia pustila do zemědělství. Yvon říká, že „revoluce začíná odspoda“, tj. především od toho, jak přistupujeme k půdě a jak získáváme jídlo. Proto založili Patagonia Provisions s podtitulkem „tržiště pro potravinovou revoluci“. Jejich hlavní snahou je rozšířit principy regenerativního zemědělství, což je přístup, který na jedné straně zajišťuje jídlo s využitím přírodních principů a na druhé straně dbá o to, aby zvyšoval kvalitu půdy a krajiny jako celku. Mimo jiné, tyto principy aplikují i v případě pěstování bavlny, základní suroviny pro jejich oděvy. 

„Tím, že budeme dělat lepší bundy, svět nezměníme,“ Vincent Stanley

1% pro planetu

V Patagnoii často citují Margaret Meadovou: „Nikdy nepochybujte o tom, jestli skupinka odhodlaných lidí dokáže změnit svět. Ve skutečnosti ho nezměnil nikdy nikdo jiný.“ Proto založili 1 % pro planetu, což je forma dobrovolného zdanění, kdy firma zaplatí za škody, které každé podnikání nevyhnutelně páchá, ekologickým organizacím, které tyto škody po byznysu následně napravují. Yvon tomu říká Earth tax, planetární daň. Znamená to, že každý rok vezme firma minimálně 1 % tržeb, které posílá vybrané ekologické organizaci, případně organizacím, které po nás ničení přírody napravují. My s PeopleCommem posíláme své 1 % od roku 2018 Hnutí Duha.

Milion dalších projektů

Inspirativních aktivit, které by stály za zmínku je víc, něž jaká je kapacita tohoto seriálu, a tak už zmíním jen jeden: Worn Wear. Tím Patagonia vyzývá lidi k tomu, aby si opravili (nebo nechali opravit) staré oblečení a nemuseli si tak pořizovat nové. Zákazníci Patagonie mohou do firmy v rámci tohoto projektu poslat své poškozené oblečení kdykoliv na opravu, a dělají to stále častěji. Stále větší procento patagonského oblečení je také možné upcyklovat – tedy použít na výrobek srovnatelné kvality (pokud původní kus už není možné opravit). 

Tolik krátká exkurze do jedné nadnárodní (avšak konkrétními lidmi vlastněné) kor- porace, která existuje proto, aby přispívala k řešení skutečných problémů (v tomto případě k záchraně planety), a přitom přebírá zodpovědnost za důsledky svého podnikání.

O Patagonii jsem psal nespočetněkrát. Mrkněte např. na: Svoboda v práci á la Patagonia a Slušnost a zodpovědnost á la Patagonia

Do hloubky se s Patagnoií seznamte v knize, kterou jsme jim vydali - Zodpovědná firma

Tady dojmy z naší návštěvy v roce 2017 v podobě roz-hovoru s Jirkou Halouskem z brněnské firmy Iresoft:

_________________________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.