Odvaha a strach

Svět je někdy tak barevný, až se z něho člověku zatočí hlava.

Obecně asi platí, že čím více barev, tím více radosti, zároveň však také chaosu a nejistoty. Když se o mne pokouší chaos, snažím se obvykle z těch miliónů barev vybrat dvě – černou a bílou, svět si tak na chvíli zjednodušit a lépe se v něm zorientovat. Uklidním se a pak se milerád vracím do toho barevného světa s lepším pochopením, menším neklidem a hlubší radostí.

Zde je jedno z mnoha zjednodušení, kterým si pomáhám porozumět životu: Za vším, co se mi podaří či nepodaří, stojí dvě vlastnosti – odvaha a strach.

Fakt je, že každý den mne potkávají tisíce možností. Většiny si vůbec nevšimnu, mnohé mne nezaujmou, ale vždy je něco, co mne láká. Některé zvládnu levou zadní. Jiné však vyžadují extra úsilí a narážejí tak na mé sebevědomí. Přicházejí pochybnosti a nejistota. Nejsem si jist, zda to zvládnu. Zvou mne na zajímavou konferenci. Zaujmu? Mám možnost si promluvit a seznámit se s autorem knih, které miluji. Najdu odvahu k tomu, abych ho oslovil? Zvou mne do televize. Neznervózním před kamerami? Chci už konečně napsat knihu. Mám na to? Chci pozvat zajímavého člověka na Cestu kolem světa. Odmítne mě? Pochybnosti a zase pochybnosti…

Před lety jsem narazil na fascinující reklamu. Kdykoli si ji pustím, svět plný strachu a pochyb se mi rozjasní a já mám najednou chuť a sílu do věcí, kterých jsem se předtím bál. Občas ji pustím při našich zájezdech a přijde mi, že má na ostatní podobný efekt jako na mne. Třeba osloví i vás. Možná i vy máte věci, které chcete udělat, ale strach vás nechce pustit. Chcete oslovit neznámé lidi, požádat partnera o ruku, změnit práci či se třeba vrátit ke koníčkům z dětství. Ať je to to či ono, strach nás drží a odvaha postrkuje. Zdá se mi, že v našich životech vítězí strach. Třeba toto krátké video pomůže vaší odvaze k tomu, aby získala převahu a vám aby se tak splnilo více toho, co si přejete.