O smysluplném podnikání

Před třema lety jsme se v Barceloně s kamarádem Lukášem Plíhal podivovali nad tím, jak místní bary a restaurace pře-prodávají lahvičky s chemicky dochucenými nápoji, které do Španělska často přicestovaly přes celou Evropu. Nešlo nám do hlavy, proč místo toho neždímají čerstvé pomeranče a další ovoce napuštěné sluncem, když je ho všude kolem tolik (rozhovor níže). Před vánoci jsme sedli znovu, abychom na to téma navázali (rozhovor nahoře).

Lukáš mimo jiné miluje kavárny a vlastně jakákoli místa, která jsou něčím originální a prospívají druhým lidem. Napadlo mě vyptat se ho na pražské restaurace a kavárny, které z jeho pohledu staví na důlku lidí uvnitř, tvoří něco vlastního, co zároveň prospívá všem zúčastněným. Přijde mi totiž, že každá taková kavárna je vlastně mini-firma a laboratoř, ve které je možné pod pomyslnným mikroskopem vypozorovat základní principy fungování firmy pro 21.století. To je firma, která nemá na piedestalu prázdné množení peněz, ale nějaký vyšší smysl. Je to firma, která jen tupě nepřeprodává, ale tvoří něco originálního. Je to firma, která je nejedovatá (viz minulý příspěvek), ale obecně prospěšná (viz předminulý příspěvek), tj. nehraje si pouze na svou ego-svobodu, ale umí za důsledky svého podnikání převzít kompletní zodpovědnost. 20.1. končí předprodej na Tvrdě, kamarádsky, nebo jinak? s termínem 11.-12.4. 2016, kde je smysluplnnost podnikání ústředním tématem. Přihlaste se, máte-li firmu a hledáte cesty, jak ji stavět na sdíleném smyslu a hodnotách.

P.S.: 20.1. končí i předprodej na Najděte svůj důlek s termínem konání 18.-20.4.2016. Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt: přihlášení k newsletteru.