O práci & o životě @ Cleverminds

S Honzou Strakou jsme se poznali před lety v HUBu. Honza po čase odešel a společně s kamarádem Petrem založili Cleverminds. Vytvořili si tak pro sebe smysluplnnou a pro druhé užitečnou práci, díky které dnes žijí mnohem více podle svých představ. Vyrábějí promyšlené papírové pomocníky, které jsou kromě funkčnosti - podobně jako v případě Papelote - až nečesky hezké. My Češi jsme přece jenom spíše na funkci a na vzhled zas tak nedáme a nalézt v našich končinách něco takhle pěkného je pro mě vždy potěšení.

Já se za Honzou do jejich vinohradského ateliéru vydal s prosbou, ať mi povypráví o tom, jak vlastně firmu založili, proč zrovna papírové notýsky a vůbec, zda by se "na nich" nedaly ukázat nějaké zobecnitelné principy nové práce. Nakonec mám pocit, že jsme rozpovídali něco mnohem většího na co by se dalo i mělo v budoucnu navázat. Moc prima rozhovor to byl.

Mimochodem V jejich ateliéru koupíte i naše knížky.

Kromě videa přidávám i pár fotek z jejich Vinohradského ateliéru: Princip č. 1: Jak o tom mluví Honza i ve videu, vyrábějí pouze to, co jim samotným pomáhá, co si oni či jejich přátelé vyzkoušeli a co jim fungovalo:

DSCN9692

Princip č. 2: Vyrábějí skutečné, papírové pomůcky. Jak říkají, technologie jsou fajn, ale v mnoha oblastech tužku a papír nic nenahradí. Já kývu a vzpomínám na svoje oblíbené motto "happiness is handmade" aneb štěstí se dělá ruka. Koukat do displaye nestačí.

DSCN9691

Princip č. 3: Jednou z jejich ambicí je přispět k redefinici oblíbené zkratky "KZP", aneb "Konečně zase pátek" nebo "Kurva zase pondělí". Chtějí napomoci tomu, že stále větší počet lidí se na pondělí bude těšit alespoň tak jako se těší na jiné dny.

DSCN9690

Mysli, tvoř a raduj se...

DSCN9693

A tady ostatní fotky na flickru:

Cleverminds

P.S.: Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt zde. Příští týden posílám první buletin. Zde je kalendář akcí, kdy je možné se potkat: akce.

P.S.2: Mrkněte na dvě další videa - jedno napěchované cestovatelskými citáty a druhé ze křtu dvou našich nejnovějších knih Třináct tisíc dní a Vlastní cestou - zde.

P.S.3: V úterý mě nadchla mini-konference na téma bezobalovosti - zero waste. Měl jsem tam též krátký, 7-mi minutový výštěk o tom, jak se naše rodina snaží žít bezobalově. Zde jsou mé obrázky. Video má být do konce měsíce - nesestříhané je už nyní zde.