(Ne)správní lidé do/z busu

Je to jasný jako facka, zdá se mi. Vydat se na výlet s lidmi, se kterými ani není nutné mrkat, abychom se navzájem pochopili, s lidmi, se kterými sdílíme vášeň pro život a věříme ve více či méně stejné věci… je prostě J–Í–Z–D–A! Čím víc se sejde ta „správná“ parta, tím více dokážeme „pohnout světem“. A nálada, radost a štěstí? Člověk do sebe ani nepotřebuje klopit pivo, aby se uvolnil. Jde to líp než po másle. Stačí ale jeden člověk, který slíbí a nedodá, je posedlý hledáním viníků, miluje přistihovat druhé při tom, co dělají blbě, jeho/její vášní je pomlouvat druhé a od života chce úplně něco jiného než zbytek… a celý výlet je v pytli :–(.

V busu je to zřejmý, v práci je to možná ale ještě zřejmější. Bohužel, mnohá dnešní pracoviště jsou na tom s mírou svobody hůře než Severní Korea. A tak je dobrý nápad vybrat si lidi, se kterými si opravdu sedíme, a rozejít se s lidmi, se kterými si opravdu nesedíme (= správní lidé do busu a nesprávní z busu). Přitom bezpečně platí, že jsme tím, s kým jsme. Všimněte si, jak moc dospělí (stejně jako děti) přebírají grimasy, slova, intonaci, zvyklosti, ba dokonce hodnoty lidí okolo sebe. „Scary shit!“, jak říkají naši američtí přátelé…

Všimněte si, jak moc my lidé přebíráme grimasy, slova, intonaci, zvyklosti, ba dokonce hodnoty lidí okolo sebe. Jinými slovy, jak důležité je vybrat si k sobě ty (pro nás) správné lidi.

Peoplecomm 2011 roste rychleji než dýně na našem kompostu. Z původního „think tanku“/vzdělávací agentury dnes provozujeme nakladatelství, několik webových projektů a připravujeme portál a konferenci o rozměrech, o kterých se nám ještě na jaře ani nesnilo (více viz: Magnety). Chceme samozřejmě kázat vodu a pít vodu, a tak důsledně a místy dost bolestivě zavádíme principy svobody, abychom se podobali spíše Norům než Severokorejcům. A hlavně! Přijde mi, že „svobodě v práci“ jako způsobu, jak řídit a organizovat práci, je rozumět… není to tak dávno, co děti vykaly rodičům a žena se nehla od plotny… a podívejte se dnes! Možná dozrála doba na to, abychom svobodu, na kterou jsme si sáhli ve společnosti a v rodině, roztáhli do firemního a vzdělávacího systému.

Prostě to tak nějak „kliká“… knížky se prodávají, lidi reagují, píšou, volají. Na tomhle blogu nebyl nikdy takovej nával jako dnes, tisícovka lidí na twitteru, bezmála tisícovka na facebooku, do konce února 2012 hledám termíny na kurzy se skřípěním zubů. Lidově řečeno, mám už chvíli jazyk na triku. A se mnou i další kolegové. Proto potřebujeme nový spolu–pasažéry do busu. „Správný“ (= stejně jako nás je pálí svobodný a šťastný život, věří ve stejné věci, mají potřebné dovednosti a dovedou fungovat na svobodných principech, tj. řídit se sami). Zde je seznam toho s čím potřebujeme píchnout:

1. Svoboda NaŽivo – Na konferenci, kterou chystáme na 10. 11. 2011 do kina Vzlet hledáme několik lidí, kteří vidí hluboký smysl v tom dát dohromady pod jednu střechu všechny svobodné firmy, o kterých víme a odšpuntovat tím hnutí za svobodnější pracovní svět. Zejména:

a) moderátora – neformálního, svižnýho, vtipnýho, sebejistýho;
b) DJ – rádi bychom pracovali vydatně s hudbou a potřebujeme někoho, kdo miluje „DJování“ a chtěl by si ho zkusit na podobné akci.
c) kamera, střih, titulky, znělka, fotografování – chceme produkovat videa (a fotky) některých přednášek. Zároveň je chceme „dostat do světa“ – hledáme proto někoho, kdo umí točit, stříhat, dělat znělky a koho baví titulkování videí přednášek na téma fungování svobody ve firmách. Pokud vás z tohohle cokoliv zajímá, pište na: katerina.alevizaki@gmail.com A jinak sledujte web akce, protože možností přiložit ruku k dílu bude víc.

2. Organizace kurzů – Chodí nám přihlášky, je třeba domluvit místo a komunikovat s účastníky. Nic obrovského, spíš spousta malých drobných e–mailů. Hledáme někoho s citem pro detail, schopností domluvit a zařídit prostory, stejně jako s radostí z dobré komunikace, tvoření tabulek/přehledů a z toho, že to nakonec „klapne“.

3. Distribuce knih – Fungování nakladatelství obnáší vedení přehledů prodaných knih, 2x ročně hlášení vlastníkům práv, komunikaci s distributory a zajišťování „plného skladu“ u nich. Podobně jako u organizace kurzů hledáme někoho s citem a vášní pro detail a tvoření přehledů/tabulek a z toho, že se nakonec knížka dostane k člověku, kterému možná změní (nejenom pracovní) život.

4. Eshop – už dlouho uvažujeme s spuštění vlastního e–shopu pro prodej knih o svobodě v práci a dalších předmětů souvisejících s tímto tématem. Hledáme člověka, který má vlastní nevyužité prostory k uskladnění zboží (garáž, sklep, místnost,…), má chuť a schopnost vyřizovat objednávky – tj. mailem objednávka – zabalit – doručit (nejčastěji na poštu) a hledá novou životní náplň. Je úplně jedno, v které části ČR ten člověk žije.

Správní lidé do busu a nesprávní z busu je možná tím, čím začíná každá cesta a proto i každý projekt. Teprve pak přichází na řadu diskuze o tom kam, kudy a jak se vydat

5. Účetnictví/finance – je nemožné, řekl bych, fungovat svobodně bez přehledu o tom, odkud tečou peníze a kam odtékají. Bez toho neumíme zrealizovat tu snad nejriskantnější část fungování svobodné firmy, kterou je odměňování/dělení zisku. Hledáme proto někoho, kdo by nám uměl laickou formou tyto informace pravidelně zprostředkovávat. Někoho, kdo UMÍ své řemeslo a zároveň dokáže detaily své práce vysvětlit pětiletému dítěti. Zároveň potřebujeme od roku 2012 člověka, který umí účetnictví s návazností na reporting státu.

6. Grafik & ilustrátor – Weby a knihy jsou dvě nejčastější místa, kde potřebujeme člověka/lidi s grafickým cítěním a schopností obrázkem, grafikou vyjádřit, co se snažíme říct.

7. Programátor & HTML kodér – Projektů, které vyžadují tyto dvě činností máme (zejména v souvislosti s tvorbou portálu svoboda v práci) stále víc, než jaké jsou naše kapacity.

8. Samostudium – Samostudium jako část webu peoplecomm.cz, je výsledek naší cesty ke svobodě v práci. Za léta studia jsme sesbírali mraky položek. Dostali jsme se ale do fáze, kdy už nenacházíme prostor na to, abychom tuto část dále rozvíjeli. Bylo by nám ale líto, kdyby zarostla kopřivama. Pokud bychom našli člověka, který by chtěl samostudium dále rozvíjet, budeme více než rádi (možná už z řad dobrovolníků, kteří pracoval na dnešní podobě sekce?).

9. Řidič/koordinátor – Bus potřebuje řidiče. My máme mraky projektů, ale promile lidí, kteří by excelovali v jejich řízení/koordinaci… ve schopnosti a v ochotě postarat se o to, že projekt má svůj magnet, na který se přilepí správní lidé, kteří si rozhodí zodpovědnosti, ty rozdrobí na úkoly, dodají termíny, a pak už odškrtávají, spolupracují, komunikují s cílem dobrat se cíle v potřebném termínu, plusem na účtě a ideálně s pusou od ucha k uchu.

Klíčová věc na závěr: Peoplecomm nemá a neplánuje mít zaměstnance. Já jsem jediný. Hledáme svobodné lidi, kteří sdílejí náš pohled na svět a chtějí přiložit ruku k dílu na svobodných principech. Lidi, kteří si chtějí zkusit spolupráci v novém kontextu a kteří chtějí podpořit hnutí za svobodnější pracovní svět . Otázky „Co za to?“ a „Jak na to (právní uspořádání)?“ řešíme individuálně s tím, že se někdy samozřejmě i nepotkáme na představách a možnostech. Kromě bodu č.1, piště na info@peoplecomm.cz. Díky. Těšíme se. Odpověď z naší strany bude pozvolná. Jsme zavalení. Navíc, se začínáme zamilovávat do motta: „Nabírejte pomalu, propouštějte rychle.“ Díky za pochopení.

P. S.: Změnili jsme podobu blogu. Je to jeden z kroků na cestě ke svobodě v práci v peoplecommu. Jak se vám líbí? V případě, že byste to tu měli rozhozený, dejte si „refresh“ stránky CTRL + R. Díky.