Muž, který chtěl být šťastný

Muž, který chtěl být šťastný

Foto: maureen sill

Možná jste to také zažili. Při cestách mimo náš „systém“, kde se to lidé nesnaží „daleko či vysoko dotáhnout“ a nepoměřují se přes to, co vlastní. U národů, které ještě rozumějí přírodě a tomu, jak všechno se vším souvisí. Třeba jste při svých cestách potkali někoho MOUDRÉHO. Někoho, kdo vám otevřel nové pohledy na život…?

To se údajně stává Francouzovi Laurentovi Gounellovi, jehož vášní je objíždět svět a tam se potkávat s místními mudrci, šamany, léčiteli a jinými mistry.

Jsme tím, co si myslíme. Svůj svět stavíme ze svých myšlenek. To je fakt! Problém tkví tom, že je těm dvěma větičkám špatně rozumět. Přečtěte tuto knihu a ty dvě život měnící věty rázem pochopíte.

Jedno takové setkání vylíčil ve své knize „Muž, který chtěl být šťastný“, která u nás vyšla v polovině roku 2008. Popisuje svou cestu na Bali, kde část pobytu tráví setkáváním a rozhovory s místním moudrým mužem. Tam během několika málo setkání naprosto změní svůj pohled na život. Pochopí, proč se mu nedaří žít podle svých představ a proč není spokojený, jak by si zasloužil. Odnáší si několik silných zážitků, které doslova otřesou podstatou jeho pohledu na svět. Pochopí sílu představ a toho, v co věříme. Doslova mu dojde, jak říká i přebal knihy, že jsme tím, co si myslíme, a že si svůj svět stavíme ze svých myšlenek.

Ten příběh neobsahuje žádné přebornické myšlenky. Výjimečný je svou přímočarostí, jednoduchostí a schopností ukázat na podstatu. Vždy mě potěší, když někdo dokáže vysvětlit na první pohled komplikované a zamotané věci tak jednoduchým způsobem. Přijde mi, že je to jedna z nejlepších prací, která u nás na téma osobnostního rozvoje vyšla.

Kromě příběhu samotného mi její přečtení připomnělo, jak moc jsou i pro mě cesty z toho našeho rozvinutého a pohodlného světa důležitým zdrojem poznání. Jak mi vždy pomohou se nadechnout a vidět mé chování a obecně lidskou podstatu v úplně jiném světle.

Dobrá práce. Jestli jste ji četli, podělte se o dojmy, prosím. Díky.

P.S.: Od doby, co jsem ji někdy v srpnu přečetl a doporučil ji okruhu svých známých, si ji následně koupilo několik desítek lidí. Valná většina si tu koupi pochvaluje.