Management 2.0

http://www.youtube.com/watch?v=TxfUY5R9VDU

Nevím o nikom, kdo by dokázal tak trefně vysvětlit, proč potřebujeme "znovu vynalézt management" (jako způsob organizace práce a firem) než je Gary Hamel, autor bestselleru Na čem dnes záleží. Díky Vaškovi Pavlínovi máme nyní i české titulky - ZAPNĚTE SI JE. Myslím si, že se stačí podívat jen na toto video a člověku dojde, oč kráčí. Já jsem před lety zvolil termín "Svoboda v práci". Hamel hovoří o "Managementu 2.0". Další lidé používají jiná slova. Ale je to vše o jednom. Současný způsob organizace práce (kterému říkáme nejčastěji právě "management") vznikl v době, kdy většina lidí pracovala doma nebo na poli a relativně svobodné lidi bylo třeba přetvořit v polo-programovatelené roboty, kteří budou ochotní stát 16 hodin denně u pásu a do zblbnutí vykonávat pár mechanických činností. Pokud si stále ještě s

Toto Hamelovo video jsme použili pro vysvětlení hlavní ideje letošní Svobody NaŽivo - viz zde a je to to, o čem se tam budeme celý den bavit. Mimochodem nyní zbývá 4 dny a 19 hodin do uzavření registrace a na webu nyní svítí 179 účastníků. Pokud se chystáte, zaregistrujte se prosím hned po přečtení těchto řádek :-). My se totiž už trochu začínáme nervovat z toho na kolik lidí se vlastně připravit (židle, vytápění, jmenovky, catering,...). Pro mě je tohle finále vždycky nejvíc nervů.

Včera jsme v Praze zažili první setkání s názvem Život (i peníze). Na druhé kolo se můžete hlásit ZDE. Mně (ač jsem ranní člověk) to hodně sedlo - podívejte se na fotky od Petra Boháčka. Byla to první debata s lidmi, kteří na otázku "Peníze, nebo život?" odpovídají "život" (i peníze). Prostě se umí uživit tím, co mají rádi. A přestože kluci z Devoto nedorazili, já osobně jsem si z diskuze sepsal asi 20 stránek poznámek. Díky za to.