Komunita a vzájemný dialog

fb a blog

Už jsme tu o tom mluvili nejméně tisíckrát. Minimálně já o tom mluvím a píšu, kudy chodím. Pokud se máme pohnout od “vydělávání na život” (... nikdy nekončícího růstu, hoňky za jakýmsi pochybným ideálem úspěchu a z toho vyplývajícího drancování lidí a planety) k životu, potřebujeme se navzájem ještě lépe propojit a začít spolu komunikovat tak, abychom se společně "hnuli" k více lidem, kteří se (i profesně) věnují tomu, k čemu mají vztah a k firmám, ve kterých je toto vůbec možné. Možná jste před časem zachytili moji prosbu (viz zde), abychom mezi námi našli někoho, kdo by si to uměl a chtěl vzít na starost (nebo spíš na radost). Ze všech lidí, kteří se ozvali, jsme se nakonec dohodli se čtyřmi a vytvoříme ny Tímto blogem se v novém složení pouštíme do práce. A kdo že je v týmu? Péťa Matyášová (portrét uprostřed), která se - po letech strávených ve všech třech největších telekomunikačních korporacích působících u nás - nyní věnuje mateřským radostem. Stejně jako nás ostatní jí ale dnešní svět práce a podnikání nenechává v klidu a především své korporátní postřehy si nechce nechat pro sebe. Kateřina Pažourek Štréblová (portrét zcela napravo), která nejprve studovala umění, pak se věnovala kreslenému filmu, nyní žije v Izraeli, tvoří a pečuje o své děti. Mimochodem je to autorka našich portrétů. Míša Stražovská (blondýnka, červené brýle) - psycholožka se sklonem k radosti ze života, víře ve zdravý rozum a svobodu v práci. Možná znáte její články z psychologie.czMartin Ďurina (pruhované triko a sáčko), který se tématu dialogu komunit věnuje v bratislavské Asmiře, provozovatele řady komunitních serverů po celé Evropě. Nejvíce času tráví asi na Modrém koníkovi (sk a cz) :-). Já online svět sice na půl roku opouštím, ale za součást manšaftu se považuji též.

V době facebooku žije komunita život skutečný (v našem případě různá setkání typu Svoboda NaŽivo, Život (i peníze), křty knih, přednášky a cokoli jiného vymyslíme) a život virtuální. Ten se dříve odehrával nejvíc okolo tohoto blogu a časem se přesunul spíše na facebook. I proto jsme se dohodli, že se s kolegy nyní zaměříme právě na toto místo.

Jinak včerejší Sloboda NaŽivo mě Über-nadchla!!! Nechápu, vážně nechápu, proč tam bylo asi jen 20 lidí z Čech. Asi jsme to blbě vysvětlili nebo máte všichni šílený práce?? Nevím. Z mého pohledu - jako všechno - i včerejšek měl své mušky, ale obsahově to pro mě bylo víc než podobné akce někde v Londýně nebo v New Yorku, kam člověk občas zajede. Většina řečníků byla - dle mého - naprosto špičková. Kromě hloubky a šířky sdělení většiny vystupujících to byly (pro mě jako člověka z Čech) příklady, které jsou svým způsobem zahraniční (z jiné kultury) a tedy už tím apriori inspirativní (tím, že ukazují skutečnost z mnohdy nečekaných úhlů). Zároveň je nám ale Slovensko historicky, kulturně (a samozřejmě i jazykově) tak blízko, že snad není lepší kombinace.

Pár příkladů, které mě včera odnesly někam úplně jinam. Asi nejvíc starosta Ledecký. To byla naprostá šlupka. Až bude video tak ho musíme dostat ke všem českým komunálním politikům, protože něco takové nejspíš ještě neviděli - ano ze všech přednášek by měl být časem videozáznam - kolega si včera odnesl 200 giga filmu/zvuku). Radovan Ďurana a jeho klidný, věcný styl, kdy mluví a vám padá sanka (jak říkají moji slovenští kamarádi) Máme někoho takového v Čechách??? - např. projekt cenastatu.sk. Jano Košturiak - každou jeho přednášku mám pocit, že je to ještě větší sranda, hloubka a šířka než minule. Včera to zase byla šlupka. Marián Kolník - jeho přednášku bych si potřeboval poslechnout jednou týdně a žilo by se mi líp. Tento rok stopro. U Illah van Oijen mi zase spadla sanka, když začala mluvit plynnou slovenštinou a podobně jako u starosty - její video (až bude) prosím dostaňme k lidem, neboť Stará tržnica, kde jsme byli a o které ona mluvila je další mega-inspirace pro lepší svět. Mimořádně mi sedlo vystoupení kluků z Etnetery (obzvlášť po předchozí - pro mnohé lidi šokující zdravici - Martina Černohorského). Mišo Meško, Nina Maláková, Dušan Kocúrek i další - to byla paráda. A vystoupení jako Tono Gúth nebo Peťo Živý - to ani nemůže být špatný :-). Pár fotek z včera - zde a zde. A megadík všem, kdo jste se zapojili.

1424330_578857495495033_1440486606_n

Tady jsou "slajdy" k mému úvodnímu vystoupení a tady zdroje inspirace, které jsem zmiňoval - Story of solutions, Stephane Hessel, jeho Indignez-vous! a Engagez-vous. Bavilo mě to, i když je samozřejmě 1000 věcí, který jsem chtěl říct jinak a též nevím, zda jsem se dostatečně rozhořčil :-).