Knihy, přednášky & Jeden svět

Tenhle článek je takový zpravodajský příspěvek. Mám na srdci celkem čtyři zprávy, které chci sepsat do jednoho místa. Mám konečně informaci o tom, kolik našich knih se už dostalo ke čtenářům. Čeká mě „maraton moravských přednášek“. Chystám se na Jeden svět. A hledám dobro–volníka, který by mi pomohl s tímto blogem.

Nejprve ke knihám. Jde nám o to změnit to, jak pracujeme. Já osobně si myslím, že to, čemu říkáme svoboda v práci, může být pro naší část světa srozumitelná (a ne tak složitě zrealizovatelná) alternativa. Proto jsme vloni vydali tři knihy s příběhy toho nejzajímavějšího, co se v této oblasti ve světě podařilo. V blogu 7000 kusů mimo systém jsem vysvětloval, o co nám jde, a proč jsme se rozhodli vyhnout tradiční knižní distribuci (více i zde). Knihy jsme „křtili“ 31. 5. Od té doby do 31. 12. 2011 se k lidem dostalo: 893 Podivínů, 946 Svobody v práci a 787 Štěstí doručeno. Nese se k nám ze všech stran, že se tento projekt vydařil. Firmy se začínají měnit, knihy se dostávají i do vzdělávacího systému, stále častěji se objevují i objednávky nad deset kusů (pro celý tým/firmu). Mám z toho obrovskou radost a chci vám poděkovat. Sami bychom si o tom mohli nechat snít.

Celý únor píšu vlastní knihu. Je o tom, o čem jsem mluvil z části například na Webexpu 2010 a co zkoumám (kromě svobody v práci) od té doby. O tom, jak si vynalézt vlastní práci a živit se tím, co člověka naplňuje a je to zároveň užitečné i jiným. Mám tam pár věcí, které bych potřeboval prokonzultovat. Hodlám k tomu využít tenhle blog a děkuji předem za všechny názory. Občas už teď házím své posřehy a dotazy na facebook. Jinak, kdo jste někdy knihu psali, víte jaká škola a jak obrovský projekt to je. Tady prostřednictvím těchhle papírků se snažím neztratit ve struktuře:

A z té knížky vyplynulo to, o čem bych rád mluvil, když budu mít někde možnost. A třeba první týden v dubnu mě čeká maraton přednášek, který jsem ještě nezažil – viz kalendář. 29. – 30. 3. máme s Petrem Márou Den, čili 86400 vteřin. V sobotu 31. 1. běžím pražský 1/2 maraton. V neděli naberu dech a v pondělí se to rozjede. Celý pondělí budu s ČMSS, úterý VUT Brno, středa UTB Zlín, čtvrtek VŠB Ostrava a v pátek Svoboda v práci ve Vivě Ostrava. Tak, jestli jste někdo z těch měst, zastavte se. Já se moc těším.

Za třetí chci říct, že se mám letos (po dvou letech) ambici zorganizovat tak, abych se dostal na Jeden svět. A protože svoboda v práci je do velké míry o lidských právech, předpokládám, že vás tam některé potkám.

Já si v minulosti dal vždycky pár dní v kuse, několik filmů denně a vždycky jsem z toho dlouho žil – viz např. zde. Prostě tenhle festival považuji za život měnící zkušenost a událost roku. Takže na shledanou v kině!

A poslední zpráva je prosba. Tenhle blog jsme z kraje loňského roku kopírovali ze starého formátu. Mě nadchlo, že se to vůbec podařilo. Ale ne zcela. Spousta článků je v jiných kategoriích než kam patří, někde jsou špatně nadpisy, typy písma, nefunkční videa. A tak se chci zeptat, zda by se našel někdo, kdo by si s tím za (stále ještě) dlouhých zimních večerů chtěl pohrát. Je v tom dnešku na 530 článků a to, o co žádám, je projít jeden po druhém a ty, které budou vyžadovat zásah, tak tam zasáhnout. Tak, kdybyste někdo chtěli, pošlete mi maila tomas@peoplecomm.cz. Třeba by to mohlo někoho bavit. A díky předem.

Užívejte, ať jste kde jste!