Jeden den Japoncem v Čechách

Jeden den Japoncem v Čechách

Foto: Raiden256

Dokážete si představit, že by vaším cílem bylo sloužit ostatním? Vaše práce by pro vás byla satisfakcí právě do té míry, do které by byli spokojeni vaši zákazníci, o které byste se starali. Vše byste podřídili službě ostatním. Utopie? Jsou místa na zemi, kde je tato filozofie společensky ceněná.

Vezměte si třeba Japonce: mladá dívka sní o tom, že se stane letuškou nebo sekretářkou a bude se moci starat o ostatní. Do své péče dostává určitou skupinu lidí a přes tuto práci dojde svého osobního naplnění. Japonský životní styl je založen na představě vše určující  hierarchie, na níž spočívají veškeré mezilidské vztahy. Princip hierarchie určuje místo každého člověka ve společnosti a s ním spjaté povinnosti dostát svým závazkům tvoří dominantní kulturní konfiguraci japonského životního stylu (Soukup 2005). Víte, že Japonci mají manuál téměř na všechno? Třeba i na to, jak hluboko se uklonit při vítání hostů u sebe doma nebo při omlouvání se ostatním.

Dokázali byste, v naší zemi, žít jeden den jako Japonec? Být zdvořilý, úslužný a soustředit se na svoji práci jako na smysl života? Zní to cize, nesympaticky, jako bychom se museli vzdát své svobody a individuality. Nicméně pokud přijmeme názor, že zlatá cesta je právě ta střední, nemohli bychom se od Japonců v něčem inspirovat? O kolik lépe by se nám nakupovalo, cestovalo vlakem nebo si nechalo stříhat vlasy, pokud by druhá strana brala svojí práci jako službu? Zákazník je pán, říká se v Česku. Ale ruku na srdce, kolik lidí ve službách se podle toho chová? A očekáváme to vůbec my jako nakupující? Myslíte si, že byste vybrali z japonského způsobu života něco, co by mohlo být užitečné i tady v Čechách? Představte si ty nedozírné  následky: milujete svojí práci a služba jiným vám dělá radost… Za inspiraci díky www.bodzlomu.cz.