Jaký je váš rozpočet na vzdělávání

Pozn. editora: Tenhle článek napsal Lukáš Plíhal po své účasti na letošním Webexpu. I v rámci příprav Svobody NaŽivo na které se Lukáš také podílí slyšíme různé názory, a tak sem Lukášům článek s jeho svolením dávám též.

Ptala se mě holčička na konferenci Webexpo: Strejdo a proč se účastnit konference, když budou všechna videa s přednáškami online? Inu odpověděl jsem: Holčičko, proč bys chodila na koncert oblíbené kapely, když hrají její písničky zadarmo v rádiu?
Na konferenci máte zpětnou vazbu

Že je prožitek ze sdílení větší, než samotný zážitek je pravda odvěká. Zažít atmosféru sálu znamená zažít responsi na daná témata. Člověk reaguje na základě vlastní zkušenosti a stavu mysli, s ostatními pak pozná vlastní hluchá místa a má možnost prioritizovat informace, které by jinak zanikly, ptát se, zažít, slyšet dotazy ostatních.

Konference je čistý čas dedikovaný vzdělávání

Konference je dedikovaný čas v daném kontextu na dané téma. Vždycky jsem miloval jízdy vlakem, nebyla to ztráta času, ale striktně vymezený čas pro čtení, práci a přemýšlení – prostě nebylo jiné volby, než sedět na zadku a spát, nebo se zabývat tou kterou činností – není kam odběhnout, člověk je smířený, člověk je klidný.

Konference je rámec, kdy máte v jasně definovaném čase prostor zabývat se jen danými tématy, k dispozici máte speakery a diskutovat můžete se všemi (třeba 1000!) účastníky. Není to skvělé? Je to skvělé!

Na konferenci se 70 procent zajímavostí dozvíte v kuloárech

Každá prezentace je kompromis mezi tím, co chce prezentátor sdělit, jeho odhadnutím posluchačstva a uměním prezentovat. Prezentace je teaser nového světa, dozvíte se, na co se zaměřit a po prezentaci zeptat.

Konference je koncentrovaná energie

Na přípravě konference se pracuje dlouhou dobu, většinou tým kolem deseti lidí. Je to jako by všichni nosili ve vědrech energii na jedno místo a nachystali jí pro příchozí konferenčníky. Je to znát, člověka dokáže jeden den nabít tak, že je na vlně další týden. Nemluvě o tom, jaký to může mít vliv na další život – poznatky, kontakty, inspirace.

Kolik je váš budget na vzdělávání?

Někdo řekl, že by pět posledních dolarů utratil za reklamu. Kolik utratíte za vzdělání? Proč? Je dobré uvědomit si, nakolik je člověk spokojený, a jak často fňuká, že by viděl svůj život jinak. Co pro to může udělat? Jak se můžeme změnit a kolik jsme za to ochotni zaplatit?

Slýchám, že největší bariéra pro účast na konferencích je jejich cena. Myslím, že je to špatně nastaveným vnímáním a nenapadá mě, k čemu kdo může cenu usouvstažňovat. Možná ke vstupence do kina? Pět tisíc za konferenci neznamená, že si nekoupím Kindle nebo půlku iPadu, znamená to, že z ročního budgetu na vzdělávání ukrojím 5 000 Kč, které investuji do nového, lepšího života. Kolik je váš budget na vzdělávání?