Jak z okraje udělat mainstream a co dělat dál? - 12. díl seriálu "Příběhy z okraje aneb naše budoucnost je lokální"

Dnes si přečtěte poslední 12. díl seriálu Příběhy z okraje, který vycházel od ledna do prosince 2022 každý měsíc v Pravém domácím časopise (minulá čísla zde). V tomto posledním čísle popisuji možná to nejhlavnější - jak z okraje uděšlat mainstream. Článek si přečtěte v časopise, stáhněte v PDF (výše) nebo v nezeditované verzi (s chybami) zde v blogu (níže). Pravý domácí časopis tímto číslem končí. Variantou je, že bude pokračovat čtvrtletně. To ale záleží na tom, zda so ho předpatí dostatek čtenářů ZDE. Jsem jedním z lidí, kterým tento projekt změnil život a vím tedy co dokáže. Prosím proto, zvažte, zda si ho nepředplatit a/nebo předplatné třeb nedarovat. Díky za to.  

V tomto seriálu jsme se letos jedenáctkrát vydali na okraj za konkrétními příklady ekonomiky propojující a obohacující běžné lidi. V dnešním díle, který tento seriál uzavírá, zůstaneme na úrovni (ekonomického) systému. Je to totiž především systém, které určuje, jak se místní ekonomice daří. Podíváme se na to, jak se za posledních sto let systémový okraj s mainstreamem opakovaně prostřídaly, a co udělat proto, aby se z místního dobrého života na okraji stal mainstream. 

Babylon Berlin

Možná jste viděli německý seriál Babylon Berlin. Děj se odehrává v Berlíně, velká část na podzim roku 1929, pár týdnů před krachem newyorské burzy. Je fascinující sledovat, jak moc se tamní život podobal tomu našemu dnešnímu… nahánění radovánek a bez-starostnost majetných, etravagance elit vs. nuznost chudoby, posedlost ekonomickým růstem, stále rozdělenější společnost, boj o moc, nárůst extremismu,… “Copy-paste” dnešní doby. Jen kulisy jsou jiné. 

Světová hospodářká krize 

Z hodin dějepisu si možná vzpomenete, že obrovské nerovnosti, nezměrná chudoba a zmar velké hospodářské krize byly přímou příčinou ztráty důvěry v systém (kapitalismus volného trhu). V USA si na základě toho prosadili silnou roli státu a s nezvyklou mírou regulace ekonomiky (tzv. New Deal), v Německu si zvolili Hitlera a svět zachvátila druhá světová válka.
Po šesti letech válečného běsnění a 72 milonech mrtvých se západní Evropa vydala cestou sociální demokracie a tedy velmi regulovaného kapitalismu. Naši předci si zvolili totalitní komunismus. Mainstream, tj. kapitalismus volného trhu, se stal okrajem.

Znovu-zrození “volného trhu”
Zastánci maximální podpory velkého byznysu a nejbohatších elit, propagátoři omezení ochrany běžných lidí (právě onen tzv. volný trh), však nikam nezmizeli. Už v roce 1947 založili tzv. Montpelerínskou společnost s cílem se ke starému systému vrátit. Začali chrlit knihy, články, organizovat konference,… a výsledky své práce posílat spřáteleným novinářům a politikům. Když pak v roce 1973 přišla ropná krize, “v šuplíku” bylo řešení. S nástupem tandemu Reagan-Tchatcherová a následně s pádem Berlínské zdi se tato staro-nová ideologie stala globálním nábožentsvím. Okraj se stal znovu mainstreamem.

Jsme znovu v roce 1929
Historie se opakuje a my dnes čelíme stejným problémům. To vše je navíc posílované ekologickým kolapsem, jadernou hrozbou a šmírovacím kapitalismem. Příčiny rozdělené společnost, nárůstu extremismu a kolabování demokracie jsou ale stále stejné. Na prvním místě je to právě ekonomický systém, který je nastaven tak, aby nás odděloval od sebe, urychloval bohatnutí bohatých a chudnutí chudých. Z lidské biologie přitom víme, že čím větší rozdíly mezi bohatými a chudými, tím více pocitů nespravedlnosti, nedůvěry a bezmoci, čím více bezmoci, tím více extrémismu, sociálních konfliktů a válek. 

Skvělá zpráva na závěr

Zní to temně, ale já mám na závěr skvělou zprávu. Příkladů ekonomiky, jejímž cílem je zajištění potřeb života na Zemi, beroucí v potaz limity planety, nebylo nikdy v historii víc. Myslím, že to hlavní, co bychom měli udělat pro to, aby se okraj dobrého místního života stal mainstreamem, je to co svého času dělala montpelerínská parta: šířit knihy, články, točit videa, pořádat konference, spolupracovat s novináři a politiky tak, aby až přijde další krize existovala funkční alternativa, po které bude možné sáhnout. 

To je moje naděje, a to byla moje motivace psát celý rok tento seriál. 

Děkuji vám a držme si palce. 

Kromě příběhu na téma, jak do centra našich životů opět vrátit jiné hodnoty než je zisk a růst, do tohoto blogu kopíruji poslední kapitolu 2. vydání knihy Dobrý život ve stáínu konzumní společnosti
Celá kapitola je věnovaná tomu, co dělat v dnešní složité době.

Snad to někomu poslouží: 

Mějte se hezky!

______________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.