Hypotékový manažer

Hypotékový manažer

Foto: Crosslens

Jedním z módních termínů posledních let je tzv. hypotékový manažer. 

Pokud jste o něm ještě neslyšeli, doslechnete se o něm nejčastěji tam, kde se mluví o práci. Hlavně ti v roli dodavatelů (zejména agentury) nemohou zmíněnému hypotékovému manažerovi přijít na jméno. Jak to? A kdo to vůbec je? 

Velmi zjednodušeně, hypotékový manažer je kdokoli na manažerské pozici, kdo si koupil nemovitost a tu zaplatil hypotékou. Čím větší objem peněz si takový člověk půjčil a čím větší pocit zodpovědnosti za sebe a rodinu cítí, tím více se obvykle bojí dělat rozhodnutí, zkoušet nové věci nebo přenechávat rozhodování jiným. Raději se drží odzkoušených postupů, starých prošlapaných cest a vše nové vytrvale odmítá nebo brzdí. Proč? Bojí se, aby neudělal chybu, nepřišel o místo a tedy o schopnost splácet hypotéku. Je v pasti. 

Faktem dnešní doby je to, že máme pocit, že můžeme mít všechno bez toho, že bychom na to měli. Banky, splátkové a lichvářské firmy doslova podlézají s nabídkami půjček a dokonce půjček na půjčky. Kromě toho, jedním z lidských rysů je neustálé poměřování se s ostatními. Díky tomu, co si kupují nebo staví naši kolegové a známí, co vidíme v reklamě, začínáme toužit po věcech, které bychom normálně nikdy nechtěli. A tak nakupujeme, nakupujeme a nakupujeme. Nemáme na to, tak si půjčíme. A přestože to všechno jede jako po másle, občas vyleze ten obyčejný lidský strach, že by to nemuselo vyjít. A tak to raději vezmu odzkoušenou cestou. A to je hlavní frustrace těch, kteří spolupracují s rostoucí armádou hypotékových manažerů. Nikoho donekonečna nebaví nosit nové svěží nápady a pokaždé pozorovat ten vyděšený obličej ve snaze vymyslet nějaký další důvod, proč ten nápad není dobrý a proč se už po sté vydat opět tou šedivou střední cestičkou.