Hodina života

Hodina života

Pokud jste se někdy potápěli s přístroji, víte, že máte pro pobyt pod hladinou omezený čas. S průměrnou lahví je to nejčastěji 1–1,5 hodiny. To, jestli se budete muset vynořit za padesát minut, nebo za dvě hodiny, však záleží na mnoha okolnostech. Jak hluboko se ponoříte, jak silný je proud, ale hlavně, jak moc a s jakou silou plavete. Tj. pokud se honíte, chcete toho stihnout co nejvíc, nebo se z jakéhokoli důvodu nervujete, dýcháte rychleji a více. A vzduch, který máte na zádech, tak spotřebujete dříve. V konečném důsledku tak máte méně času. Způsob, jakým se potápíte, tak zcela zásadně ovlivňuje to, jak dlouho můžete zůstat pod hladinou.

Jestliže chování pod hladinou ovlivní délku našeho pobytu, na souši je to potom naprosto stejné. I tady máme na zádech pomyslnou láhev s kyslíkem. Průměrnému českému muži vydrží na 73 let, ženě pak na 78. I když čert vem průměr – osmdesátka už ani u nás není žádný věk. Ovšem stejně jako pod hladinou i na souši platí velmi podobná pravidla. Předně to, že množství kyslíku je dáno. Až ho vydýcháme, budeme se muset „vynořit“, tj. zemřeme.

Co si ovšem ne vždy uvědomujeme, je to, jaké chování na souši spotřebovává kyslík rychleji. Kolikrát jsme se touhle otázkou zabývali jen na tomhle blogu?! Víme, že jsou způsoby a činnosti, které nám láhev vyprázdní rychleji. Víme také, že když se jich budeme snažit vyvarovat, budeme žít déle a hlavně šťastněji.

Představte si, že máte na zádech láhev a v ní množství kyslíku na celý život. To, jak dlouho vám vydrží, záleží zejména na tom, jak s kyslíkem hospodaříte.

Přestože jsme o tomto tématu mluvili už nespočetněkrát, mám pocit, že těch metafor, paralel, příběhů, výzkumů a úvah není nikdy dost. Pokud vůbec někdy bude… Prostě zdá se mi, že to chce podívat se na jednu věc z více úhlů pohledu, než to člověku dojde. A tak zkusím nadhodit krátký pelmel aktivit, které „vyprazdňují láhev rychleji“, nutí nás dýchat intenzivněji a tím nám zkracují život.

Prosím, doplňte další. Být si jich vědom může znamenat, že je můžeme snadněji řídit – místo toho, že by ony řídily nás.

Co třeba:

  • Pomlouváním –, které tvoří údajně až šedesát procent naší komunikace!?
  • Nesnášením – kolik lidí a kolik věcí N-E-S-N-Á-Š-Í-M-E (mnozí lidé tohle slovo často používají)? Kolik prostoru jim dáváme v našich myšlenkách?
  • Sezením na poradách – průměrný manažer stráví více než polovinu života přípravou, vedením nebo účastí na poradách. Účastníci přitom považují 30–50 % porad za ztrátu času.
  • Mailováním – denně pošleme v průměru 30 mailů a mailujeme pět–šestkrát týdně. Známým faktem ale je, že lidi většinu našich mailů vůbec nečtou.
  • Wilfováním – kolik času denně strávíme třeba jenom proklikáváním se na internetu neznámo odkud, neznámo kam.
  • Vysedáváním před televizí – tím strávíme v průměru 12 let života. Čert možná vem ten čas, ale média na nás mají vliv přímo obrovský.
  • Sledováním reklamy – jaký díl času věnujeme sledování bezduchých manipulativních reklam, které se nám snaží povětšinou podsunout, že máme problém!? (Promiňte přátelé, reklamníci.)
  • Sezením v zácpách – při své práci potkávám lidi, kteří jezdí autem denně až dvě hodiny do a dvě hodiny z práce. Kolik let života těch pár hodin denně ve finále udělá?
  • Kritizováním – o tom jsme zde psali a debatovali nespočetněkrát. Ale ruku na srdce: Jaký je poměr toho, jak chválíte vs. jak kritizujete?
  • Nedostatkem pohybu – den, kdy se naše tepová frekvence nezvýší alespoň na 30 minut, údajně poškozuje naše srdce a cévy.
  • Trápení se tím, co si o nás myslí druzí – viz například tady nebo zde.
  • Strachováním se o majetek – a jiné věci, které považujeme za součást svého já a na kterých jsme se naučili lpět.

Jak jsem říkal, tohle samozřejmě zdaleka není konečný seznam. Jen pár věcí, které mě osobně momentálně pálí. Ať už je to co je to, představa toho, že mých 73 let je v podstatě hodina, kterou určitým chováním můžu výrazně zkrátit a jiným zase prodloužit, pro mě má velký význam. Třeba bude mít i pro vás.

P. S.: Možná jste si už dali test, který si na našich stránkách udělalo už skoro dvě stě tisíc lidí – Kolik máte času? Je to totiž vcelku zajímavá věc, mít na spořiči odpočítávadlo, které mi neustále připomíná, kolik vzduchu ještě mám v lahvi.