Hlava není popelnice!

Hlava není popelnice!

Foto: jeneyepher

"Hlava není popelnice, nedá se vysypat," říkal mi celý život můj táta. Pokud máme v hlavě hnijící odpad, nebo je prostě přeplněná, těžko ji vysypeme a půjdeme dál. Jen s obtížemi se nám bude přemýšlet, vnímat, naslouchat nebo se soustředit. Je to jako s jezerem: pokud je hladina klidná, i malý kamínek způsobí velké kruhy. Naopak hodíte-li do rozbouřeného moře celou skálu, těžko to někdo postřehne – vlny smažou všechny kruhy a gejzír po dopadu. „Klid mysli je ten nejcennější statek,“ říká současný Dalajláma. Pouze nepřeplněná, prázdná hlava bude připravená i na ty nejemnější signály podvědomí nebo na ty, které k nám vysílá okolí.

Tohle vše se mi objevilo v hlavě, když jsem si vybíral film, na který půjdu do kina. V programu jsem totiž nenašel žádný, kde by násilí nebylo hlavní pointou příběhu.

Představme si, že 30 let ukládáme do hlavy všechny ty zprávy o korupci, násilí, autonehodách, neštěstí a katastrofách. Filmy, noviny, televize, internet, Playstation… Budeme díky tomu více citliví? Zbystří se nám úsudek? Bude se naše mysl podobat klidné hladině nebo spíše rozbouřenému moři? Myslím, že spíše tomu tomu druhému.

Cokoli naše oči uvidí, uši uslyší nebo nos ucítí, zůstává uloženo kdesi v naší hlavě. Volme proto obezřetněji, co do ní ukládáme!

Často slyším námitku „nutnosti“ zásobit se informacemi. Bohužel se dnešní média předhánějí v honbě za senzacemi, a já proto cítím nutnost vybírat si to, co ukládám do hlavy (nezapomeňme, že mozek vše schová!). Snažím se tak chránit před dopady hnijící skládky uvnitř nás samých. V sázce je má citlivost, ten jemný barometr změn, přístroj s ručičkou tenkou jako vlas, mechanismus, bez kterého se neobejdeme ve vztazích s ostatními.

Nakonec bych přidal ještě jednu moudrost, tentokrát od otce pop-artu Andyho Warhola: „Filmy umožňují, aby emoce působily skutečně a silně, ale když se vám opravdu něco stane, je to jako byste sledovali televizi – nic necítíte.“ A to mi připomíná, že při sledování médií je třeba mít se na pozoru: hlava není popelnice a je lepší plakat ve skutečnosti, než nad filmem.