Fotoreportáž z toho, jak bydlí disfrutalistka a antropoložka Kateřina Varhaník Wildová

https://blog.tomashajzler.com/clanek/fotoreportaz-z-toho-jak-bydli-disfrutalistka-a-antropolozka-katerina-varhanik-wildova

Stavovali jsme se minulý týden u disfrutalistky, antropoložky a velké experimentároky se životem Katky Varhaník Wildové. Katku můžete znát z Manifestu disfrutalismu, z Kapitol z dospělé ekonomie, jejích článků v Pravém domácím časopise nebo našich rozhovorů z maringotky (např. zde). V mém okolí je to jeden z mála lidí, který dokáže žít bez toho, že by na život musel vydělávat. Pro nás ostatní je tak obrovskou inspirací v tom, jak se vymanit z nadvlády peněz a pro mnohé i z tzv. hypotékového otroctví.

Nahlédnout do toho, jak bydlí je inspirací samo o sobě.

Na úvod, nutno podotknout, že je to Katčina cesta. Nejde o to to dělat jako ona. Důležité mi však přijdou principy. Za jeden z podstatných považuji "vědomou skromnost". Katka se jednoduše rozhodla, že bude potřebovat míň, než je v kraji zvykem. Platí totiž, že čím míň potřebujete, tím míň musíte vydělávat a vlastně se pak i bát. Katka nebo její partner Hynek tím pádem prostě tolik vydělávat nemusejí. O co míň potřebují vydělat, o to víc mohou jednoduše žít.

Tak pojďme na tu slibovanou foto-reportáž. Ty kvalitnější fotky jsou od Pavla Ovsíka (Pixpo) V úvodu panoramatický snímek Katčina příbytku od Pavla. Takhle se vstupuje do sadu:

Takhle se blížíte k maringotce, v které jsme s Katkou už natočili několik rozhovorů (např. jeden zcela dole na této stránce). Z té původní ale zbyl jenom podvozek. Celý vršek si s Hynkem udělali odznova:

Z naší návštěvy - fotka od Pavla Ovsíka:

Katka ve své kuchyni:

Děti ví, kde je nejlíp a ihned obsadily letiště:

Ostatní si posedali na zem a já si rázem přišel jako na Okinawě:

Pohled na knihovnu. Celkově mě zaujala Katčina a Hynkova schopnost využít každý koutek jejich "mikro-domečku". Na malém prostoru si koutků prostě ceníte, a tak je využijete beze zbytku.

Plynový sporák, včetně trouby:

"Kabůrky" na vaření a oteplení; Cihly jako snaha kumulovat teplo:

Pro vodu chodí - jako za starých časů - do studánky a odtud pak voda teče. Tento "krkolomný" způsob má své výhody. Je to dokonalé fitko, vede to člověka, aby s vodou hospodařil a voda je možná i kvalitnější než z běžného městského řádu.

Pohled zezadu. Nalevo psí bouda:

Houpačka na terase:

Mlýnek na kafe:

Stylová kadi-budka:

Muzika:

Letošní hojnost z okolního sadu:

Lustr. Elekřinu mají přivedenou z nedalekého stavení. Mimochodem internet mají mobilní.

Jeden z členů místního stáda kozlíků:

Naše Valentýna na Katčině slack-lajně:

Outdoorová koupelna:

Ještě pohled na návštěvu:

Máme mele maso a Miloš mele kafe:

Domek, který je součástí pozemku, na kterém Kateřina s Hynkem sídlí. Domek využívají jako dílnu, sklad a zázemí.

Zavařeniny z letošní sklizně ve sklepě domečku:

Na závěr fotka od Pavla Ovsíka ze srazu smečky okolo Pravého domácího časopisu, jejíž je Kateřina součástí. Většina těchhle lidí přijela ke Katce na návštěvu a vešli jsme se tam všichni.

Na závěr jeden z našich rozhovorů z maringotky:

Tak co vy na to? Mohla by tohle být cesta pro víc lidí? Katčiny knihy zde: Manifest disfrutalismu a Kapitoly z dospělé ekonomie.