Firma & společenství

Chcete přebudovat vaši firmu na svobodnější, nebo nějakou postavit na zelené louce? Tak, aby v té práci byli L–I–D–É, kteří navíc mohou většinu času dělat to, v čem jsou nejlepší, co je baví, s těmi, které mají rádi? Dospívám k názoru, že toto budování má dvě základní oblasti priorit – společenství a firmu. V tomto textu chci popsat velmi stručně to, jak na to jdeme v Peoplecommu.

Firma, která funguje na principu stroje s (lidskými) zdroji uvnitř to má snadnější – vystačí si s bodem č.2, tedy s firmou či s byznysem. Pokud ale chceme vybudovat organizaci, ve které lidi ze sebe vydají to nejlepší a ještě se u toho pořádně pobaví, je nutné začít budovat nejprve společenství či partu lidí, kteří sdílí: a) smysl a směr, b) hodnoty a c) rituály. Jinými slovy lidi, kteří se mají navzájem rádi a je pro ně přínosné/příjemné spolu trávit čas, i kdyby nebylo projektů, na kterých spolu pracují. Prostě parťáci a ideálně i přátelé.

V případě peoplecommu toto společenství začínáme letos budovat. Zde jsou tedy pro ilustraci naše příklady těch třech opěrných bodů, na kterých společenství stojí.

Ad 1) Smysl: Svobodnější a šťastnější život (v práci); Směr: Lidé, kteří se žíví tím, co je opravdu baví, jsou tak častým jevem, jako je třeba kopírka nebo internet. Stavitelé katedrál. Těch chceme mnohem, mnohem víc.

Ad 2) Hodnoty: Pouštíme se do procesu hledání koncensu v hodnotách. Zde je současný stav toho, čemu já osobně dávám hodnotu. Je te ve stavu výkopu. Budeme to teprve ladit a hledat.

1. Měníme svět – Až zaťukáme na nebeskou bránu a budou se nás ptát: „Udělali jste maximum pro to, abyste svět opustili v lepším stavu, než v jakém jste na něj přišli?“, chceme být hrdí na svou odpověď.

2. Srdcovky – Konec konceptu „chlebovka“. Děláme pouze to, co nás opravdu baví, v čem vidíme smysl. Pokud nás to přestane bavit, jdeme od toho. Usilujeme samozřejmě o to, aby nám srdcovky zajistily důstojný život.

3. Přátelství – Pracujeme pouze s lidmi, u kterých si dovedeme představit, že je pozveme k sobě domů.

4. „Brazílie“ – Potřebujeme moře a cizí kultury. Proto ignorujeme geografické hranice a mizíme do světa.

5. Růst – Všechno živé buď roste, nebo krní, tedy i naše osobnost. Ve světle toho nás spojuje touha prorůst se do stavu, kdy dokážeme žít opravdu SVŮJ, autentický život.

6. Do dna – Očekáváme od sebe maximum. Na všech stranách.

7. Padám! Chytáš? – Jako při pádech důvěry. Nenecháme se žuchnout. Navzájem i vůči společnosti a planetě jako celku.

8. Čára ponoru – Jsme na jedné lodi. Každý se rozhoduje za sebe. Ty nad čárou je třeba konzultovat s manšaftem.

9. Do naha – Veškeré informace o peoplecommu jsou k dispozici všem členům manšaftu.

10. Výtah – Do kterého patra spolu jedeme? Proč? Co bude potom?

Pokud chceme vybudovat firmu, ve které ze sebe lidi vydají to nejlepší a ještě se u toho pořádně pobaví, je nutné ze všeho nejdřív začít budovat společenství či partu lidí, kteří sdílí smysl a směr, hodnoty a rituály.

Ad 3) Rituály – Slovem rituál míním sdílenou zvyklost (tak jako jsou v rodině třeba vánoce nebo oslavy narozenin). S Peoplecommem momentálně testujeme tzv. „happiness report“ (viz první zveřejnitelný příklad zde)," width="640" height="337" frameborder="0" allowfullscreen> připravujeme rituál příchodu a odchodu do/ze společenství, plánování a další věci.

Tolik ke společenství… Jinak vzpomínám na Petra Vítka a jeho větu ze Vzletu: „Řídíme přes hodnoty, vztahy a výsledky. V tomto pořadí.“ I já se o to snažím, a proto se chci v této části budování Peoplecommu v následujícím období věnovat především ladění sdílených hodnot.

Prioritou číslo dvě je firma jako taková, tj. 1) produkty, 2) značky a 3) finance. Dává mi smysl nejprve dostat správné lidi do busu a nesprávné z busu. Teprve potom se začít bavit o tom, co spolu vlastně chceme tvořit. V našem případě to jsou momentálně tyto produkty/značky: kurzy (Cesta kolem světa, Silné stránky, Den čili 86400 vteřin a další) knihy, Svoboda NaŽivo, Setkávání ke svobodě, Svobodavpraci.czCedulart.cz, NaplňKbelík.czVlastníNázor.info. Značkami jsou pro nás i naše jména. Na jejich budování se chceme příští rok zaměřit více než doposud.

Pokud v té první části ladíme hodnoty, v této části se budeme, po překotném roce 2011, věnovat spíše ladění základní funkčnosti a ziskovosti. Přestože tenhle článek píšu především pro sebe a pro kolegy, věřím že bude k užitku i jiným. Přece jenom pohled „budování společenství“ ještě předtím, než jde člověk řešit byznys, mi přijde stále ještě jako z jiné planety. Přitom v konečném důsledku přináší mnohem lepší výsledky než firma tak, jak ji známe. Tomuto tématu se věnujeme na Svobodě v práci a zejména na Svobodné firmě.

P. S.: Stále hledáme do manšaftu grafika. Díky.