Co s tím dál? 23 možností.

Už jsem psal, že první Svobodou NaŽivo jsme se snažili vykopnout snahu o to, aby práce pro radost byla v českých a slovenských firmách tak častým jevem, jako jsou dnes třeba kopírka nebo internet. Nanečisto jsme začali už na jaře projektem našich knih, ale teprve nyní mám pocit, že se „hnuly ledy“… alespoň soudě podle počtu lidí, kteří se zapojují do různých projektů, podle počtu firem, které začínají svobodu zavádět, nebo podle počtu vysokých škol, které svobodu začínají zkoumat.

Též určitě podle ohlasu médií nebo třeba i podle vyprodaného Vzletu. Mám prostě pocit, že chuť změnit to, jak pracujeme, začíná sdílet stále větší počet lidí. S kolegy jsme sestavili 23 možností, jak případně přiložit ruku k dílu… ve společné snaze nastavit to v práci tak, aby se víc lidí mohlo živit tím, v čem jsou nejlepší a co je baví. Aby to prostě bylo časem normální. Rozhodně to není definitivní seznam, spíše inspirace. A hlavně každý máme svůj styl, tj. asi nebude nikdo, kdo by se pustil do všech bodů. Pokud se tedy chcete zapojit a v tomto seznamu nenajdete, co chcete udělat, směle přidávejte další body do komentářů. Díky za to!

1. Zapojte se do Setkávání ke svobodě. – Máme pocit, že potřebujeme prostor pro pravidelné setkávání, propojování a inspiraci. Že se potřebujeme pustit do konkrétních kroků, prostě do práce. K tomu slouží měsíční „Setkávání ke svobodě“, se kterými začínáme 24. ledna v pražském HUBu. Momentálně doděláváme registraci, a tak se zatím můžete hlásit e-mailem: info@svobodanazivo.cz.

2. Uspořádejte lokální Svobodu NaŽivo! – Nadchl vás Vzlet? Pokud ano a navíc máte buňky a vášeň pro organizaci a propojování lidí, uspořádejte Svobodu Naživo u vás ve firmě, škole, městě, doma nebo ve vaší oblíbené knajpě… Tak jako TED má svůj TEDx nebo třeba po vzoru oblíbených Barcampů. Rádi pomůžeme s propagací. Co se týče obsahu (kromě skutečných lidí) můžete sáhnout po přednáškách ze Vzletu (které budou časem ve video formě), nebo využijte jakýkoli obsah z blogu či třeba ze zmiňovaného TEDu.

3. Šiřte knihy. – Knihy, které jsme vydali letos na jaře považujeme za nejlepší způsob, jak myšlenku svobody v práci dostat k lidem. Pomozte nám je šířit zejména mezi lidi, kteří dovedou myšlenky v nich popsané šířit dál.

4. Svobodná knihovna (v procesu příprav) – navazuje na předchozí bod. Máme pocit, že většina firem, ve kterých lidé pracují rádi, využívá knihy jako zdroj vědění a inspirace volně přístupný všem. Proto jsme se s kolegy z Effectivity rozhodli nabídnout firmám možnost zařídit jim jejich knihovnu. Pokud byste měli tip na firmu, která by o tuto službu mohla stát, kontaktujte prosím Ondru Kuberu – info@effectivity.cz.

5. Rozšiřte seznam svobodomyslných společností! – Pokud v práci sami stavíte na principech svobody, nebo víte o podobných firmách v ČR, na Slovensku i jinde, kontaktujte nás: info@svobodavpraci.cz

6. Pátrejte po stavitelích katedrál! – Pokud blogujete, napište o nich nebo s nimi udělejte rozhovor. Jestli vás baví video, zkuste je natočit. I fotka (při práci) pomůže. Zjistěte, čím to je, že je jejich práce tak baví. A pokud vás napadne jakýkoli jiný způsob, jak dát o nich světu vědět, sem s tím.

Někdo chytrý kdysi poznamenal: „Sami toho zmůžeme tak málo, ale spolu můžeme změnit svět!“, já kývám a říkám si, že to dává smysl i co se týče fungování firem a práce jako takové.

7. Veďte lidi na bázi respektu. – Ať už jste rodič, učitel, trenér nebo manažer, vytáhněte deset principů svobody a postavte vaši skupinu (ať už je to rodina, třída, sportovní nebo pracovní manšaft) na nich. A pak už zkuste vychovávat, vzdělávat, trénovat nebo vést lidi (i ty nejmenší), jako by to byli dospělí (vám rovní) lidé.

8. Propojte se/nás s médii. – Znáte novináře, kteří by chtěli přispět ke změně toho, jak pracujeme? Propojte ho s některou z firem, které mohou být inspirací ostatním, nebo je napojte na nás.

9. Blogujte! – Máte blog, baví vás psát nebo mluvit a přitahuje vás téma svobody a štěstí v práci? Možností, které se na toto téma v dnešním světě nabízejí, je nespočet. Počínaje „obyčejným“ článkem přes fotky, obrázky, podcasty až po různé formy videocastu. A pokud ano, nezapomeňte nám poslat link :-).

10. Šiřte obsah přes své sociální sítě. – Děkujeme vám za to, že šíříte obsah tohoto blogu nebo freedom@work a dalšího obsahu, který sdílíme přes facebook či twitter. Oceníme, když tato místa rozšíříte mezi své známé a přátele a dál „olajkujete“, nebo „retweetnete“, co máte pocit, že za šíření stojí.

11. Zkuste kurzy. – Kurzy existují proto, aby pomohly účastníkům osahat si prakticky principy, koncepty a modely, o kterých píšeme a mluvíme, ve skupině podobně založených a zaměřených lidí. Zejména Svoboda v práci a Svobodná firma jsou téměř návodem na to, jak firmu z musení přebudovat na chtění.

12. Uspořádejte přednášku! – Zdá se, že nejlíp se člověk naučí to, co sám učí. Pokud je to váš zájem, zvažte zda neuspořádat přednášku, kurz, diskuzní večer pro kamarády, spolužáky či kolegy z práce.

„Dělejte, co můžete, abyste vyprovokovali svoji dobu. Nesněte o dějinném převratu. Jenom tam, kde se právě nacházíte, způsobujte mírný zmatek. Narušujte plány, vytvářejte něco nečekaného, vyvracejte předpovědi. Procházejte společností v podstatě umírněně, aniž byste přitom byli poslušní. Můžete se občas před někým z taktických důvodů i sklonit, ale pouze v případě, že jste si absolutně jisti, že uvnitř vás se nic neohnulo. Pečlivě a s dlouhodobou perspektivou chraňte svůj manévrovací prostor.“ (zdroj)

13. Šiřte videopřednášky ze Svobody NaŽivo. – Na stránkách Svobody Naživo budeme postupně uveřejňovat video–záznamy přednášek tak, jako jsme již do světa vypustili Mind Valley nebo Zappos. Pokud vás cokoliv zaujme, šiřte to přes své blogy, sociální sítě i jinak. Kromě videí existují i fotky na flickru či prezentace na Slideshare – též k šíření.

14. Propojte nás s organizacemi na podobné misi. – Nepřijde nám moudré „jezdit autem, když můžeme jet mikrobusem“. Proto se chceme propojovat se společnostmi, které usilují o změnu pracovního světa a vzdělávacího systému jako jsou např. podnikamebezkorupce, aperio, plenkyvpraci, rodicevitanizelenafirma a další. Víte–li o dalších, sem s nimi.

15. Propojme se se vzdělávacím systémem! – I zde platí to o jízdě sólo vs. mikrobusem. Když sleduji snahy reformátorů vzdělávacího systému, přijde mi, že nám jde o naprosto stejnou věc. Pokud znáte nějaké, kteří by se chtěli za/pro–pojit, seznamte nás.

16. Propojte nás s „venkem“. – Přijde mi, že se nám v našem činění relativně daří a že bychom tuto energii mohli přenést i za hranice České nebo Slovenské republiky. Pokud máte kontakty na firmy, lidi, „think tanky“ v jiných zemích Střední Evropy i jinde, propojte nás.

Proč jezdit autem, když můžeme jet mikrobusem? Proč bychom každý měli dělat svou věc sami? Proč se raději nespojit?

17. Mluvte o tom ve školách! – Pokud učíte ve škole, připravte si přednášku nebo diskuzi. Pokud chodí vaše děti do školy, zvažte zda se se školou nedomluvit na tom, že si stoupnete před děti a pobavíte se s nimi o jejich představách o práci.

18. Sestavte „pracovní“ skupinu. – Osvědčilo se nám, když se skupina přátel, kolegů, známých, cca 1x měsíčně sejdou a pobaví se o tom, na co za minulé období přišli a prostě se vzájemně podporují na společné cestě. Co se domluvit s pár kamarády, že se nad tím jednou měsíčně sejdeme?

19. Propojme se po Vzletu! – Pokud vám někdo ze Vzletu přišel sympatický, neváhejme ho/jí kontaktovat – účastníci. Přece jenom existuje slušná šance, že sdílíme podobný zájem a že nás proto druzí neodmítnou. A třeba z toho může něco vzejít?

20. Navštivte některou ze svobodných firem! – viz např. worldblu list, svobodomyslné společnosti nebo i svobodné školy tak, jako my jsme letos byli třeba v Zapposu. Vezměte foťák/kameru a nezapomeňte se podělit o dojmy a o to, co jste se tam naučili.

21. Zkuste „sponzorství“. – Viz 20 postřehů ze Vzletu – myšlenka č. 16. Gore má své sponzory. Petr Skondrojanis po Vzletu navrhl, abychom si navzájem byli těmito sponzory nebo spíše průvodci a cca jednou měsíčně se jeden druhého zeptali: „Trávíš většinu času děláním toho, co tě opravdu nejvíc baví?

22. Napište diplomku. – Chodíte na vysokou školu a čeká vás bakalářská, diplomová, disertační nebo jiná podobná práce? Zkuste zpracovat téma svobody v práci.

23. Zapojte se do příprav svobody NaŽivo 2012. Ještě na to nemáme myšlenky, ale zjara se stopro ozveme. Pokud už teď víte, že se chcete do přípravy takové akce zapojit, máte tip na místo, kde bychom to mohli uspořádat nebo nápad na zajímavé řečníky pište na info@svobodanazivo.cz.

A pokud máte bod 24., 25., 26., sem s nimi (do komentářů). Díky! A díky všem, kteří sáhnou nebo už dávno sáhli alespoň po jednom bodu. Díky, že můžeme spojit síly a společně tak alespoň trochu změnit svět k lepšímu.

P. S.: Tohle je 500. článek na tomhle blogu. Ufffff!