Budování sebevědomí

Budování sebevědomí

Foto: yanabee

Znáte to: klídek, pohodička, známé věci, známí lidé, známé úkoly. Máme to rádi. S novými věcmi je to jinak. Ty nás zneklidňují a stresují. Ovšem pokud na to jdeme chytře, nejistota a stres po chvíli zjemní a často zmizí docela. A my jsme si tak rázem jistější v dříve třeba i nepředstavitelné situaci. Jen si vybavte, co z toho, co dnes děláte „levou zadní“ vás dříve stresovalo. Já jsem například dříve při myšlence na prezentování omdléval. Dnes si mluvení před lidmi více než užívám.

Být se vědom této zákonitosti může být v lidském životě velmi přínosné. Jestliže vím, že nové a nepříjemné věci mohou znamenat celkově větší sebejistotu a sebevědomí, potom je to zatraceně zajímavá cesta, kterou se vydat.

Kamarád narazil při čtení Four hour workweek na zajímavou myšlenku, které autor říká „Comfort challenge“. Volně přeloženo rozšíření zóny pohody a následně tak zlepšení sebevědomí. V knize vyjmenovává několik příkladů, které doporučuje jako cílené cvičení k překonání strachu, plachosti, nejistoty, a tak celkově k lepšímu sebevědomí.

Myslím, že poté co člověk pochopí (a na svém těle pocítí) princip, nápaditosti se meze nekladou. Zde je tedy několik rozjezdových, snad ne příliš „ujetých“ tipů. Těším se, že dodáte další a že masově zapracujeme na lepším sebevědomí. Moje zkušenost mi říká, že my ve střední Evropě ho potřebujeme jako prase drbání.

Dva dny v kuse se dívejte lidem upřeně do očí – v tramvaji, v metru, na ulici, v práci, prostě všude, kde se budete vyskytovat. A neucukněte! Sledujte, co na to vaše sebevědomí!

  1. Na ulici, v nákupním centru, v posilovně oslovte maximálně přitažlivého člověka a požádejte ho o telefonní číslo (číslo poté klidně zahoďte, jde pouze o pokus).
  2. Najděte nějaké frekventované místo ve vaší obci a lehněte si na zhruba 30 minut na zem (ideální je nákupní centrum, kino či chodník).
  3. Dva dny v kuse se lidí okolo sebe (doma i v práci) na nic neptejte. U všeho převezměte iniciativu. Navrhujte a říkejte, co se bude dít, co kdo má dělat.
  4. Dva dny v kuse říkejte na všechny požadavky, návrhy, otázky okolí „NE“.
  5. Dva dny v kuse se dívejte lidem upřeně do očí – v tramvaji, v metru, na ulici, v práci, prostě všude, kde se budete vyskytovat. A neucukněte!
  6. Požádejte 1–2 osoby opačného pohlaví, k nimž jste v tradičně podřízené pozici (vysokého šéfa u vás ve firmě, učitele u vás ve škole, klienta vaší agentury, vašeho lékaře) o to, aby s vámi zašli na večeři.
  7. Radikálně změňte svůj vzhled – změňte barvu vlasů (ideální jsou fialová, červená, zelená, modrá), zvažte dočasné tetování přes polovinu tváře a krku (àla pornoherec Rosenberg).
  8. Oslovte Svědky Jehovovy, požádejte o několik výtisků jejich časopisů a stoupněte si na celý jeden den na frekventované místo (před vaší firmou či školou, nákupní centrum ve vašem městě, metro, hlavní ulice či náměstí).
  9. Oblékněte se jako bezdomovec včetně haldy igelitek, které naplňte třeba prázdnými PET lahvemi nebo plechovkami, a vydejte se do města. Navštivte obchody, projeďte se MHD, zajděte do restaurace.
  10. V restauraci řekněte lidem u sousedního stolu, ať už konečně přestanou tlachat o ničem a začnou se bavit o něčem pořádném.
  11. Vybavte se hromádkou letáčků (ideál jsou běžně šířené Lidl, Globus, Tesco,…), postavte se do frekventovaného místa nedaleko vašeho zaměstnání, školy, bydliště, a začněte je nabízet kolemjdoucím.
  12. Vydejte se tam, kde je hodně lidí (opět jako v předchozích případech jsou ideálním místem nákupní centra, hlavní ulice, MHD) a hlasitě si zpívejte.
  13. Nasaďte si lyžařské brýle, okolo krku si obtočte plyšového hada a vyrazte mezi lidi. V centru amerického Seattlu jsme potkali naprosto sebevědomou paní v lyžařské přilbě, masivních brýlích, s plyšovým hadem obtočeným kolem krku. Silný zážitek!

Jestli jste některý z výše uvedených třinácti bodů vyzkoušeli, určitě se podělte o zkušenosti. Zejména se pokuste popsat, jaký měl daný experiment vliv na vaše sebevědomí. Samozřejmě také dodejte jakýkoliv další tip, ať nezůstaneme u chabých třinácti bodů. Děkuji.