111 pracovních revolucí

Přes 85 % lidí má z celého týdne nejraději pátek nebo sobotu. Filozofie KZP (= „Konečně zase pátek“ či častěji „Kurva, zase pondělí“) tak vlád

S lidskou náladou je to jako s chřipkou. Šíří se při styku s nemocnými. Vybavte si vaše poslední setkání s (ne)spokojeným člověkem. Nakazili jste se? Pokud byl ten druhý opravdu (ne)spokojený, potom předpokládám, že ano. Stejně jako chřipka má své epidemie, tak i nálada se šíří v epidemických vlnách. Chřipkové trvají týdny. Ty náladové potom měsíce, spíše však roky.

Stačí se rozhlédnout po našich končinách a člověk si hnede vzpomene na termín z úst Václava Havla „blbá nálada“. Ta má mnoho důvodů. K těm podstatným bezesporu patří právě to, jak pracujeme. Jestliže se osm hodin denně mordujeme s něčím, co nás opravdu nebaví, není divu, že z práce neodcházíme rozjaření. Následky této pracovní „blbé nálady“ pak sklízíme všichni při každém setkání s frustrovaným úředníkem, prodavačem nebo číšníkem a kdekoli, kde nakupujeme služby nebo zboží.

Do zaměstnání přitom nastupujeme převážně s tím, že chceme uspět. Těšíme se tam a jedeme na plný plyn. Uběhne zhruba půlrok (zdroj: Gallup) a stane zvláštní věc. Zhruba polovina „nováčků“ vymění prvotní nadšení za mentalitu „od – do“. Jedním slovem – najednou se nepřetrhnou. Přibližně třetina lidí začne svou práci nesnášet. Bohužel pouze část této skupinky odejde. Zbytek chodí dál do práce a „škodí“. Pouhých dvacet procent své zaměstnání miluje stejně jako na začátku.

S lidskou náladou je to jako s chřipkou. Šíří se při styku s nemocnými. Vybavte si vaše poslední setkání s (ne)spokojeným člověkem. Nakazili jste se? Pokud byl ten druhý opravdu (ne)spokojený, potom předpokládám, že ano.

Změňme to! Pomozme si v tom, aby nedělní odpoledne a pondělí byly stejně prima dny jako je dnes pátek či sobota! Nezabíjejme až třetinu svého života děláním něčeho, co nás nebaví! V Co vás štve v práci? jsem předesílal, že chystáme program s názvem Pracovní revoluce, který by nám v tom mohl pomoci. Připravovali jsme ho více než rok. Snad nám pomůže spojit síly a postupem času snad i provětrat zatuchlé prostory našich kanceláří.

Jedná se o tři věci:

  1. Podívejte se na všechny překážky tomu, abyste v práci mohli fungovat podle toho, jak potřebujete. Vyberte ty nejpodstatnější a popište je v části: Co vás v práci štve?
  2. Zamyslete se na čímkoli, co vaší práci zpříjemní, zlidští, usnadní a Navrhněte revoluční změnu! tak, abyste se do práce častěji těšili a mohli tam fungovat více podle svých představ.
  3. Na Pracovní revoluce hlasujte pro nejlepší, již zadané položky. Případně můžete jednotlivé body, stejně jako zde v blogu, doplnit komentáři – dalšími informacemi, souvislostmi, či příběhy.

111 pracovních revolucí, které získají nejvíce hlasů, chceme vydat knižně.

Předem moc děkuji každému přispěvateli.