Osm zpráv z knižního světa

Jsem zpět po týdenní pobytu v offlajnu (výživná Honzíkova cesta do Chorvatska) a mám tu osm zpráv z našeho knižního světa.

1. Našel jsem Štěstí doručeno mezi „nejlepšími leadership knihami všech dob“ (podle Inc.), a tak z toho mám radost, neboť sám tu knížku a Zappos miluju. Ta „medaile“ se dá samozřejmě chápat jako další příklad rozšířeného „žebříčko–holismu“, ale pro mě je to spíš ukázka toho, že se principy lidské přirozenosti a svobody začínají dostávat i do většinového firemního světa, z čehož nemůžu nemít radost.

2. Dochází nám Svoboda v práci. Vloni v květnu jsme vytiskli 2000 kusů a zbývá nám poslední cca tři stovky. Připravujeme tedy dotisk. V souvislosti s tím mám na všechny pozorné čtenáře této knihy velko–prosbu a to, zda byste nám pomohli vychytat mouchy, které první vydání prakticky vždy má. Zde je tzv. buglist, kam můžete zapisovat chyby ze všech třech našich knih, tj. i z Podivína a už zmiňovaného Štěstí doručeno. Moc, moc děkujeme.

3. V souvislosti s dotiskem jsme též požádali o možnost vydat e–book (sliboval jsem to), což je pro nás oblast zatím neprobádaná, kterou se budeme učit za pochodu. Zatím jsme od vlastníků práv dostali nabídku, kterou bychom neuměli finančně utáhnout (40% z každé prodané knihy vč. DPH). Budeme se tomu věnovat dál. Budu informovat.

Nakladatelství jsme založili, neboť knihy považujeme za jeden z nejlepších způsobů šíření myšlenek. V našem případě o tom, jak podnikat a pracovat svobodněji, zodpovědněji a radostněji.

4. Pustili jsme se do překladu What Matters Now od Garyho Hamela, předního myslitele a inovátora managementu a nových přístupů k podnikání a práci. Mě kniha nadchla a pojmenovala mi další detaily podnikání a života v práci. Mám pocit, že jsem po této knize též mnohem lépe pochopil podstatu potíží (a tedy i cestu ven) dnešního kapitalismu. Momentálně si ujasňujeme, zda jsme schopní knihu připravit na letošní Svobodu Naživo. Dáme vědět.

5. Na Svobodu NaŽivo se snažíme připravit i moji knížku. Rozhodl jsem se pro název „Peníze nebo život“ – více viz zde. Nyní mám za úkol zapracovat poslední kolo připomínek a 15. 9. odevzdat text ke korekturám. Knížku bude ilustrovat Bára Klimešová (Artbara.cz), která se už také pustila do práce. Ostatním zájemcům o ilustrace ještě napíšu. Jestli se nám to na 8. 11. povede, ještě uvidíme. Též dám vědět.

6. Tento týden platíme zálohu na práva na druhou knihu Ricardo Semlera (autora kultovního Podivína), kterou je Sedmidenní víkend. Plánované vydání pozdní jaro 2013. Tahle knížka se mi líbila možná ještě víc než Podivín. Je též o Semcu, ale mnohem víc o nových způsobech práce. Hromada nadčasových myšlenek.

7. Opakovaně jsem psal, že bychom do Čech rádi přinesli Summerhill. Už jsme měli s dcerou A. S. Neilla, Zoe Redhead, dohodu, ale nakonec jsme zjistili, že mluvíme o jiné knize a na tu, o kterou stojíme, má práva někdo jiný. A já toho člověka nedokážu zatím nalézt. Je to přelomová kniha, kterou cítím, že m–u–s–í–m–e vydat. Kdybyste někdo uměli pomoct (= chtěli si pořádně zamailovat), dejte vědět!

8. K bodu 2 (dotisk Svobody v práci) chci připomenout tohle video, které jsem dělal vloni v létě ve slovinském Piranu:

Smekám totiž čepici, děkuji a „připíjím“ na jeden malý, ale (pro nás) významný úspěch. Knihy totiž považuji (i v dnešním zrychleném video–světě) za jeden ze stále nejlepších způsobů šíření myšlenek (viz obrázek zcela dole). A podle ohlasů často až nevěřícně kroutím hlavou nad tím, co tahle hromádka knih za zhruba rok zatím dokázala. Nadchlo mě, že se nám podařilo vyhnout systému (viz O fair play v knižní branži) a jsem nesmírně zavázán lidem z Čintamáni, Geekshopu, Dobrých knih, Martinusu, Veselé nohavice, HUBu, Kafíčka a mnoha, mnoha dalším, kteří nám ty knihy pomáhají dostat k lidem, kteří je ocení.

Co se týče bodu 4. – 7., tj. nových knih, kromě práv a kapacity našich překladatelů – Viktora JurkaDáši Brejlové, řešíme též otázku financování, tj. z čeho vydání všech těch knih zaplatit. Zatím počítáme s tím, že bychom využili část příjmů podzimní Svoboda Naživo, v případě že budou dostatečné.

Díky ještě jednou, díky za to, že spolu vyplníme buglist a především za to, že se tyto knihy šíří a tím mění to, jak fungují naše firmy a to, jak pracujeme.