Zprávy ze života #78: Boj o moc - unikátní vhled do fungování mocenských struktur na planetě, které vládnou ti nejvíce traumatizovaní z nás

Ve  "Zprávách ze života #78" píšu o seriálu, který je unikátním náhledem do fungování mocenských struktur na této planetě, do života 1% nejbohatších a bohatým studijním materiálem k tématu multi-generačního traumatu. 
Minulá čísla Zpráv naleznete zde. Pokud moje Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednejte si je zde. (Foto: cc, zdroj).

Přátelé, zdravím,

Dodívali jsme se doma na seriál Succession, česky “Boj o moc”. 
Dlouho jsem neviděl něco tak povedeného, a tak vám o tom chci napsat - pro případ, že jste to neviděli a hledáte nějaký "filmový studijní materiál".

Film vypráví příběh Royových, jedné z nejbohatších a nejvlivnějších rodinek ve Spojených státech, kteří vlastní obrovské impérium s názvem Waystar Royco. Co do konkrétních postav a dění je to příběh fiktivní, v obecné rovině je ale zcela reálný. Scénaristům byly předlohou životy podobných rodin, například mediální mega-impérium Ruperta Murdocha. V seriálu se tak můžeme naučit řadu věcí o fungování dnešního světa.  

Hlavní postavou je osmdesátník Logan Roy, který impérium vybudoval. Ten má čtyři děti Kendalla, Romana, Shiv a z prvního manželství nejstaršího Connora. Celý seriál je o tom, kdo po Loganovi převezme "trůn". Více viz popis na ČSFD.  

Příběh multi-generačního traumatu
Je to příběh jako vystřižený z knih Gabora Matého a doslovné ztělesnění jeho věty:"Žijeme v traumatizované společnosti vedené těmi nejtraumatizovanějšími z nás". Jak už jsem psal, leimotivem příběhu je boj o moc. K nejčastějším slovům, které v rozhovorech mezi sourozenci a dalšími postavami padají, patří "páka", "taktika", "strategie", kdo koho získal na svou stranu,... či cokoli jiného, co dokáže zajistit výhodu a lepší pozici... jako by v jejich životech nebylo nic jiného než to, kdo z nich "bude šéf". Fascinující je i jazyk, kterým se mezi sebou hlavní protagonisté baví - převládají urážky, ponižování a ta nejsprostší slova. Pro mě tohle byl i jeden z důvodů, proč jsem seriál několikrát málem nedokoukal. Pak ale "studijní zájem" převládl nad "znechucením" a já pokračoval. 

"Žijeme v traumatizované společnosti vedené těmi nejtraumatizovanějšími z nás." Gabor Maté

Přehlídka rozbitých lidí
"Rozbitost" jednotlivých postav se scénaristům podařila vystihnout na jedničku - ať už se projevovala všemožnými závislostmi, zničenými vztahy nebo třeba epidemickou osamělostí... nejstarší syn Kendall je (vyléčený) narkoman, Roman není schopný "normálního" intimního vztahu, Shiv a Connor (v životě zdánlivě jen) usilují o moc, Shiv nejprve v médiích, následně pak v korporaci svého otce, Connor kandiduje na amerického prezidenta (kde usiluje o 1% hlasů). Kendellova rodina se rozpadla, s dětmi nemá praktický žádný vztah, Roman masturbuje v kanceláři a baví se tím, že postarší kolegyni posílá dokola fotky svého penisu, Shiv se v průběhu seriálu sice vdá, ale její manželství se vzápětí též rozpadá, Connor si bere svou prostitutku, otec Logan žije s třetí manželkou, v průběhu seriálu ji opouští a nachází si o padesát let mladší přítelkyni, svou osobní asistentku. 

Hlavní motivací nejbohatších je strach
Fascinující je pozorovat, že motivem de facto nejbohatších a nejmocnějších lidí planety, je na prvním místě strach - strach, že nezískají to, po čem touží, že jim někdo vyfoukne jejich pozici, že je někdo oblafne, předežene, že nedokážou koupit další firmu, že se navenek proflákne nějaká jejich aféra, kterých jsou jejich životy a jejich korporace plné/á. 

Fascinující je pozorovat, že motivem de facto nejbohatších a nejmocnějších lidí planety, je na prvním místě strach.

Jak tito lidé bydlí a jak cestují
Zajímavé je nahlédnout třeba jen do toho, jak tito lidé bydlí a jak se přepravují. Každý má svůj obří byt nebo dům na Manhattanu a neznámý počet dalších nemovitostí. Většina děje se odehrává v New York City. Když se hlavní postavy potřebují přemístit mimo Manhattan, nasedají do svých obřích černých limuzín, které je vezou k heliportům, tam nasedají do vrtulníků, které je dopraví na letiště, kde nasedají do svých tryskáčů. Nezřídka letí každý sám. Zaletět si na otočku do Evropy nebo na "chatu" na Bahamy a pak zase rychle zpátky je pro ně stejně přirozené jako když běžný Pražan jede metrem třeba ze Stodůlek na Můstek. 

Průměrný miliardář má milionkrát vyšší emise 
Oxfam nedávno spočítal, že průměrný miliardář má miliónkrát vyšší emise než průměrný člověk. Jak už dnes víme, třídění odpadu, uhlíková kompenzace, recyklovatelné kelímky, kovová brčka nebo oděvy z biobavlny jsou pak jenom hry, které jsou mocnými vymýšleny k tomu, aby odvedly pozornost od jejich boje o moc a skutečného rozsahu dnešní destrukce. 

Mil nebo bil? 
Opulentní bohatství, v kterém protagonisté žijí, působí nejednu komickou situaci, například během různých oslav, kdy obdarovaný dostává už třeba padesáté ultra-drahé hodinky a už vážně neví, co s nimi. Tam, kde by běžný člověk hovořil v termínech absolutních částek, postavy v Boji o moc hovoří v "mil" (milionech), případně "bil" (miliardách). Padají tak čísla jako 5 nebo 150, nejde ale o pět nebo stopadesát dolarů, zpravidla se jedná o miliony nebo častěji o miliardy. 

Jak bohatneme vs. chudneme
Možná tím nejpřínosnějším, co nám mohou podobné seriály přinést je to, že v nich můžeme lépe pochopit tu největší "lež kapitalismu", kdy je nám tvrzeno, že člověk bohatne (ve smyslu majetku vyjádřeného penězi) v důsledku vlastního přičinění, snahy, talentu a dávky štěstěny nebo naopak chudne, protože je líný, dost se nesnaží, nemá potřebné nadání a/nebo mu/jí nepřeje štěstí (Více viz mýtus svobodné vůle). 

"Průměrný miliardář má miliónkrát vyšší emise než průměrný člověk". Oxfam

Ti, kteří prodávají svůj čas a ti druzí
V kapitalismu existují, ve vztahu k tvorbě materiálního bohatství, velmi zjednodušeně, dva druhy lidí - ti, kteří prodávají svůj čas a pak ti, kteří vlastní kapitál a žijí z tzv. ekonomické renty. U těch prvních je rovnice jasná - mají, co si vydělají vlastní pílí na základě toho, "jak šikovně dokážou svůj čas prodat". Nutno podotknout, že z pohledu kumulace bohatství, je v našem absurdním systému třeba firemní právník, burzovní makléř nebo manažer korporace "schopnější" než třeba učitelka v mateřské škole, biozemědělec nebo řidič roznáškové služby (více viz práce na hovno). Výše mzdy se neodvíjí od přínosu práce pro ostatní, spíše naopak: Čím méně je práce prospěšná, tím více je často placená. 

Když bohatí bohatnou, chudí chudnou
Pokud se člověk dívá a dokáže si dát 1 a 1 dohromady, nemůže si fenoménů bohatnutí ultra-bohatých a (s tím spojeného) chudnutí nás všech ostatních nevšimnout. Zatímco valná většina z nás za poslední rok, dva zchudla a dál chudneme, ti nejbohatší naopak pohádkově bohatnou. Koláč skutečné ekonomiky je totiž jeden. Když si pár lidí ukousne většinu, pro ostatní zbydou drobky. 

Pro ilustraci dva "printscreeny" z našeho malého rybníčku:

Zde je čerstvý "seznam Royových" v Česku: 

Jak vzniká bohatství ultra-bohatých

Obrovské nárůsty bohatství těch nejbohatších a proporcionálně k tomu chudnutí většiny ostatních, má několik příčin. S dovolením nabídnu - z mého pohledu - pět nejdůležitějších: 

1) První a nejzásadnější důvod bohatnutí ultra-bohatých vzniká v důsledku monopolu centrálně vydávané měny, která v sobě obsahuje úrok, tj. v tomto systému stačí mít peníze, neboť ty "samy o sobě vydělávají".

2) Druhý důvod člověk pochopí, když si zahraje společenskou hru Monopoly nebo Dostihy a sázky. Zde je názorně ukázán další princip kapitalismu, kterým je to, že bohatnete už z pouhého vlastnictví nějaké věci, bez toho, že byste cokoli vyráběli nebo jakkoli jinak přispívali ke zlepšování života druhých. Těmto ziskům se říká "ekonomická renta" a pochází z vlastnictví půdy, vody, ropy, nerostných surovin, patentů a dalších komodit z nichž se o většinu člověk nezasloužil. Byly tu dávno před námi. V kapitalismu je ale normální si je zabrat pro pár vyvolených a pak je prodávat druhým. 

3) V důsledku systému nadnárodních smluv a institucí známém pod termínem "Ekonomická globalizace" získávají velké korporace, banky a oligarchové obrovské sumy z veřejných peněz. V případě krachů se velké firmy a banky ze společných peněz, zpravidla i "zachraňují". 

4) V důsledku ideologie prokapávání ("Trickle-down Economics") se kontinuálně snižuje daňová zátěž bohatých. V moderní konzumní společnosti se zdaňuje především práce (zaměstnanců) a oběh zboží (DPH), tj. gró daní platí zaměstnanci a občané. Čím větší firma, tím méně na daních zaplatí (viz Daňové ráje a (ne)placení daní, dotace a další skryté úlitby). 

5) Do nákladů podnikání firem se nezapočítávají vedlejší dopady - zničená příroda, snížená kvalita života, zničené zdraví a další formy destrukce, které po sobě každý byznys nevyhnutelně zanechává. Tyto náklady se tzv. externalizují, tj. platí je jednotlivci a společnost jako celek. Pro korporace a oligarchy jsou tak dalším zdrojem příjmů.

Když se budete na Boj o moc dívat opravdu pozorně, pak tam těchto pět bodů zaslechnete a dozvíte se toto nejlépe střežené tajemství kapitalismu: tj., že bohatství nejbohatší menšiny dlouhodobě nevzniká pílí, ale chudnutím a destrukcí života většiny. 

V moderní společnosti je nám tvrzeno, že člověk bohatne v důsledku vlastního přičinění, snahy, talentu a dávky štěstěny nebo naopak chudne, protože je líný, dost se nesnaží, nemá potřebné nadání a/nebo mu/jí nepřeje štěstí. Skutečnost je ale jiná. 

Kdo řídí tento svět
Dalším fascinujícím tématem je fungování struktur moci. Od 80.let se daří vytvářet iluzi, že tu existuje něco jako "nepřátelský stát", který omezuje naší svobodu. Cílem tohoto mýtu je odvést pozornost od aktivit těch, kteří skutečně rozhodují o tom, co se na planetě děje, tj. o tom, jak jsme (ne)svobodní a také (ne) šťastní a (ne)zdraví. 

Skutečnost je taková, že vlády a státní aparáty jsou dnes pouhé nástroje v rukou rodin a jednotlivců jako jsou "Royovi". Když se budete na seriál dívat pozorně, všimnete si, že i prezident USA se bojí toho, co Logan Roy udělá. A naopak. Když se Waystar Royco dostane do problémů, obrací se na prezidenta, na kamarády ve vládě, na ministerstvech,.. a problémy "zametají". Následně se pak ve Waystar Royco rozhodnou, že chtějí jiného prezidenta a snadno zajistí, že ten stávající odstupuje od kandidatury. Impozantní je scéna, v které se skupina nejmocnějších Američanů domlouvá, koho si vyberou za příštího prezidenta. Mocné mediální impérium pak z kandidáta nového prezidenta USA opravdu udělá. 

Epidemie osamělosti
Vskutku depresívní je odcizenost a osamělost prakticky všech postav, které v seriálu zahlédnete. Tu se tvůrcům podařilo zachytit opravdu bravurně. Až na konci čtvrté série se dozvídáme o kořenech traumat rodiny Royových - skutečným motivem boje o moc je de facto potřeba lásky, které se hlavním protagonistům nikdy nedostalo. Dozvídáme se, že maminka Kendalla, Romana a Shiv děti sice porodila, ale s dětmi moc nepobyla, jejich otec Logan buď nebyl vůbec nebo děti bil a všemožně ponižoval. Všichni čtyři, včetně Connora z prvního manželství, se pak snažili do smrti získat otcovu přízeň.

Jsme v rukou traumatizovaných, odpojených mužů
Velkým přínosem tohoto seriálu může být tak i to, že tu můžeme lépe pochopit, jak moc jsme dnes v rukou traumatizovaných, odpojených mužů, kteří nejsou schopní být tím, kým jsou a kteří prahnou po lásce, které se jim nikdy nedostalo. A protože žijeme v kapitalismu, kde BÝT znamená MÍT a kde mít hodně znamená být hodně, tak ze všeho nejvíc usilují o další pokračování monetizace života (zpoplatnění přírody a mezilidských vztahů), neboť měřítkem jejich "velikosti" a tedy míry přijetí ostatními je objem peněz, který nashromáždili. To je skutečný důvod toho, proč se sestavují žebříčky nejbohatších (viz výše).

Bohužel pro nás ostatní platí, že čím vyšší je ekonomický růst (tj. čím bohatší jsou miliardáři), tím vyšší je právě míra “monetizace“ života a přírody. Čím více života  je zpeněženo, tím vyšší je závislost lidí na nakupování a vydělávání. O co vyšší je nutnost obstarávat své potřeby nákupem, o to méně máme svobody, o to více stresu, horší zdraví a kratší život. Podívejte se na dokument "Jak se dožít stovky". To je takový milý protipól Boje o moc. 

Čím vyšší je ekonomický růst (tj. čím bohatší jsou miliardáři), tím vyšší je míra “monetizace“ života a přírody. Čím více života  je zpeněženo, tím vyšší je závislost lidí na nakupování a vydělávání. O co vyšší je nutnost obstarávat své potřeby nákupem, o to méně máme svobody, o to více stresu, horší zdraví a kratší život.

V boji o moc na člověk dolehne nepříjemná pravda, a to že neléčená traumata nejbohatších rodin na této planetě se týkají nás všech. Boj o moc, který je de facto bojem o přijetí a lásku, je modus operandi moderního světa. Je to důvod, proč mocní stále tlačí na další ekonomický růst, tj. na další a další zpeněžování přírody a mezilidských vztahů, proč začínají a udržují války, proč odmítají ukončit spalování fosilních paliv, proč nás v přímém přenosu vedou na porážku. Ve chvíli, kdy píšu tyto řádky proběhla tiskem zpráva, že byl překonaný šestý limit z devíti, v rámci kterých je třeba udržet lidskou aktivitu v případě, že chceme zachovat podmínky umožňující život našeho druhu (zde).

Tato nepříjemná pravda je i naší velkou nadějí, neboť pouze pokud známe skutečné kořeny, můžeme začít s léčbou. Know-how k příčinám léčbě traumatu máme. Víme o "Modrých zónách" a tedy o tom, "jak se dožít stovky". Víme, že žijeme v ekonomickém systému, k jehož dlouhodobým dopadům patří nerovnosti, chudoba, vyčerpání zdrojů, války a celková destrukce života. Víme, co a proč se děje - právě v popularizaci osvěty spatřuji největší přínos seriálů je je Boj o moc.

Teď už se jenom pustit do práce (a do léčení).

Skvělou kritiku na seriál najdete na Alarmu: "Náš svět je starý a formovaný traumaty mocných mužů. Skončil Boj o moc, nejlepší seriál poslední doby".

Mějte se hezky.

Tomáš

Pokud vás tato témata zajímá do hloubky, zkuste moji knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnosti nebo můj nový objev Posvátná ekonomie. Téma traumatu pak knihy Gabora Matého.

Všechna čísla Zpráv ze života naleznete zde
Pokud víte o někom, koho by potěšily, k objednání jsou zde.

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.