Zkušenosti ze svobodných firem

Kudy chodím, tudy opakuji svoje přesvědčení o tom, že to hlavní, co potřebujeme pro jakoukoli změnu jsou příklady konkrétních lidí. Abychom změnili to, jak se u nás podniká (od - dnes běžné - drancovací hoňky za penězi k lidskosti a udržtelnosti), potřebujeme právě především příklady konkrétních českých a slovenských firem, které fungují lidsky (lidé mohou většinu času fungovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí), prospěšně (to, co firma nabízí je pro druhé skutečně potřebné) a které zároveň dlouhodobě prosperují. Dle mého to jsou top tři kritéria pro přežití v 21.století. Zkraje listopadu se  sjelo dvacet zástupců těchto firem z ČR a SR k dvoudenní výměně zkušeností s názvem Svobodná firma - podívejte se na krátký, amatérský sestřih nahoře. Mně osobně to více než sedlo, a ta

Jinak moc nechápu, proč mi trvalo tak dlouho sezvat lidi, kteří staví ve svých firmách na hodnotách jako jsou právě lidskost, poctivost, otevřenost či zodpovědnost. Nevím. Někdy mám dlouhé vedení. Někdy to chvíli trvá než to člověku secvakne. Před měsícem to byli lidé z těchto firem či projektů (v některých případech přijeli dva lidé z jedné firmy a v jiných případech zase jeden člověk reprezentoval víc firem).

ScioHelma365Locke-hobbesMartinusHanibalBig-familyRožnovské pivoMořské lázněRožnovské pivní lázněInbornBylinková Zahrada ValticePrůvodce parkemNadacetmMikulasopsIngenio et artiNadání a dovednostiChci pomociDobra rodinaAmden-groupEtneteraEccoLoyaltersAsmiraAkademie TaborInmite a Finmag.

Důležitým předpokladem bylo to, že přijeli ti, kteří toto téma již nějakou dobu (mnozí celý život) žijí. Více než cokoli jiného to byla výměna zkušeností na téma, jak budovat firmy podle lidí (ne, jak lámat lidi podle firem, jak je to dnes běžné). Snažil jsem se o pestrost - proto jsem zval zástupce výrobních i servisních firem, malých, středních i větších, z co nejrůznějších branží. Zval jsem i korporace - kromě Ecca, ale moje pozvání nikdo nepřijal. Přitom pozoruji, že pokud má v současné době někdo problém, potom jsou to právě především korporace. Myslím si, že si sice ještě nějakou chvíli vystačí se svými manipulativními technikami, ale pozoruji, že den ode dne sílí nedůvěra a tím i tlak od lidí v rolích zákazníků, občanů i zaměstnanců na změnu chování směrem k poctivosti a udržitelnosti.

Co se týče obsahu workshopu, za základ jsme vzali 10 principů svobody, s kterými už pár let pracuji a které mohou fungovat jako výborný rámec pro přechod ke svobodě. Každý princip jsme si nejprve v pár minutách na příkladech vysvětlili a potom se rozdělili do menších skupin (po čtyřech) a dali si dvacet minut na výměnu zkušeností. Nakonec jsme se opět sešli na 30-40 minut na sdílení v celé velké skupině. Tak, během těch d vou dní, celkem desetkrát (jak to probíhalo je vidět ve videu výše - nad článkem).

Co z toho bude, čas ukáže. Zdá se mi, že většina lidí, kteří tam tyto dva dny byli se chce potkávat dál - minimálně nejprve v online prostoru - a ve výměně zkušeností pokračovat. Mně se dál hlásí firmy, které by o podobnou výměnu stály a protože mi ten workshop více než sedl, rozhodl jsem ho se na jaře zopakovat - tentokrát už ne pouze na pozvánky, ale pro kohokoli, kdo má zájem (za předpokladu, že vlastní či vede firmu, či její podstatnou část) a jsou mu/jí blízké zmiňované principy. Přece jenom je to především “výměna zkušeností” - důležitým předpokladem je tedy mít, co vyměnit. Pokud máte chuť, hlaste se ZDE. Jak už jsem psal nahoře uzavírka přihlášek je 15.3 a workshop se koná 31.3-1.4. Cena se odvíjí od počtu účastníků - více v detailu workshopu.

Samozřejmě všude je co zlepšovat a každého neuspokojíte (ne, že bych tedy já chtěl někoho uspokojovat, neboť starost o vlastní uspokojení považuji za zodpovědnost každého z nás). Zatímco někdo si pochvaloval pestrost, jiní zase volali po více jim podobných byznysech (např. “jsme výroba, chceme více výrobních firem”). Kromě jiných, já osobně mám radost třeba z toho, že se zúčastnil třeba i Martin Pohl z EtNetery, Michal Meško z Martinusu nebo Daniela Jírová ze Scia. Proč? Etnetera a Martinus jsou dvě z firem, jejichž zástupci se dělí snad nejvíc o své zkušenosti s vedením firmy směrem k lidskosti a udržitelnosti (nejsou ticho) - objíždí konference, píšou blogy, sedí s novináři, točí videa. Jejich vliv na celkové fungování byzynsu u nás je (a bude) tak značný. Dva dny, které jim mohou pomoci se dostat ještě dál, jsou tak tím nejlepším co já mohu udělat pro změnu toho, jak se u nás pracuje a podniká. Scio je zase jedním z hlavních hybatelů reformy vzdělávacího systému. Opět - pomoci jim - pro mě znamená pomoci změně vzdělávacího systému od současné "debilizace" k rozvoji vrozeného potenciálu, radostnějšímu a zdravějšímu světu.

Mám tedy pocit, že “mise (těch dvou dní) je splněna”.

PS: Pro zajímavost, zde je jedna ze zpětných vazeb, kterou jsem dostal. Tato konkrétní od Michala Meška. Beru si to k srdci. Jarní kolo posuneme zase o kus dál. Díky.

Dik moc za posledne 2 dni, bolo to silno intenzivne a hlava dnes akosi este stale nechce rozmyslat a travi :-) Vacsinu feedbacku sme si povedali uz vcera, ale chcel som ti dodat este jeden prakticky, co mi chybalo: viac "sprievodnych" materialov. Tym teraz nemyslim igelitku veci :), ale myslim ze by sme sa este lepsie vedeli fokusovat a aj vyriesit nejake veci, ak by sme mali:

1) kazdy dopredu poslanych par otazok, ktore nas trapia a nevieme vyriesit (pokojne aj len tebe, aby si vedel, kam tie dva dni smerovat a na co nezabudnut - mam pocit, ze boli temy, ku ktorym by sme sa aj vacsina chceli pobavit viac, ale ty si to niekedy pushoval uz na dalsiu temu - co bolo velmi dobre vzhladom na dodrzanie celkoveho flowu a ze sme prebrali vsetky veci (klobuk dole, to sa casto nepodari!))

2) na zaklade toho pred kazdou temou kazdej skupinke rozdat zakladne 2-3 tezy, ktore v ramci tych 20 minut prebrat (teraz sme niekedy prisli na sedenie do skupinky a nikto nemal poznacene, co si nam povedal, ze mame riesit). Pokojne by sa to podla mna zmestilo na 1 papier vsetkych 10 tem, cize boli by to 4 papiere, ale myslim ze by velmi pomohli

3) kedze si to cele tocil okolo tych 10 hlavnych tem (a velmi sa mi pacilo, ze si hned na zaciatku nastavil, ze teraz nespochybnujme, ci to ma byt tychto 10 veci) - nebolo by na skodu mat to cely cas niekde napisane na flipcharte, aby sme to mali pred ocami

Tolko zatial narychlo :) Este raz dik a tesim sa na stretko o dva tyzdne!