Ricardo Semler: The best of

IMG_0064

Napadlo mě vypsat balíček vět z Podivína a Sedmidenního víkendu, které mi otevřely oči. Třeba otevřou něco i vám.

O svobodě: "Svoboda není žádná legrace. Nezaručuje bezstarostný život, naopak do něj vnáší náročné rozhodování. Pro lidi je mnohem snazší podvolit se již známému systému, v němž se nemusejí rozhodovat."

Tři otázky: "A. Proč bychom se měli držet povolání, které jsme si vybrali jako nepřipravení adolescenti? B. Proč si za peníze nekoupíme úspěch, když skoro každý poměřuje svůj úspěch právě penězi? C. Proč miliardáři lačně hromadí peníze a pak je věnují na ušlechtilé projekty, jako je světový mír?"

Další tři otázky: "Proč můžeme odepisovat na maily v sobotu, ale nedokážeme jít do kina třeba v pondělí odpoledne?  2. Proč nemůžeme brát děti do práce, když si můžeme brát práci domů k dětem? 3. Proč si myslíme, že protikladem práce je zábava, když je jím ve skutečnosti nečinnost?"

O nudě: "Zvyklosti naší společnosti nás bohužel vedou k tomu, abychom se od útlého věku naučili přijímat nudu − počítáme s ní už ve škole."

O zájmu o Semco: "V době, kdy návštěvy z jiných firem dosáhly vrcholu, jsme měli objednací listinu plnou na 17 měsíců dopředu. Tehdy se exkurze v Semcu konaly dvakrát týdně (a každé se účastnili zástupci 35 firem). Pak jsme ale exkurze zrušili, protože si naši zaměstnanci začali připadat jako zvířata v zoo."

O dospělosti: "Lidé jsou považovaní za dospělé v soukromém životě, v bance, ve škole, kam chodí jejich děti, v rodině i mezi přáteli − aha, tak proč se s nimi v práci jedná jako s puberťáky?"

O svobodné firmě: "V každé firmě, kde vládne sociologie a antropologie, je rozhodující, jakým způsobem spolu lidé komunikují. Druh firmy a její velikost jsou irelevantní − právě proto řada lidí na celém světě aplikuje semcovské postupy ve školách, nemocnicích, na policejních odděleních."

O práci: "Vzhledem k tomu, že práce je všudypřítomná – opravdu před ní neunikneme – je nezbytné, aby nás naplňovala."

O tradičním managementu: "Manažeři vychovaní v duchu Henryho Forda zastávají názor „dostaneš, co vidíš“. Oni tedy potřebují lidi vidět, jak pracují."

O práci II: "V řadě východních jazyků slovo "práce" znamená posvátnou činnost, dlouhodobost, ale také vznosné poslání. Ovšem i v těchto kulturách je spousta práce spojena s nudou, nespravedlností a nenaplněním."

O manuálech: "V Semcu jsme zanevřeli na manuály, postupy i politiku. Chceme totiž, aby lidé měli svobodu k improvizování, aby mohli létat a zažívat ty okamžiky štěstí, které k úspěchu patří."

O manažerech: "Klíčem k řízení je zbavit se manažerů."

O růstu a o zisku: "Růst a zisk jsou produktem toho, že lidé spolupracují."

O zisku II: "Nejlepší způsob, jak investovat zisk firmy je dát ho zaměstnancům."

O čase a výsledcích: "Klíč k tomu odvést dobrou práci v čas je přestat nosit hodinky."

Máte další Semlerovy věty, které vám otevřely oči, zaujaly vás či vás pobavily? Doplňte je do komentářů

Semlerovy knížky si můžete na našem webu můžete koupit i ve zvýhodněném balíčku:

semco