Peníze, nebo jídlo?

Základní filozofická otázka “Mít, nebo být?” aneb “Peníze, nebo život?” má nespočet praktických aplikací. Podívejte se dnes na tu, která se týká každého z nás - na to, co jíme. Já jsem momentálně na Sicílii, kde se jí stále ještě převážně jídlo, ne naše “industriální kosmická strava”, jak tomu trefně říká Kateřina Varhaník Wildová ve svém Manifestu disfrutalismu. Jeden kamarád používá termín "p-otraviny". Michael Pollan tomu, čím se stravuje většina národa říká “poživatelné náhražky potravin”. Zažil se i termín chemo-potraviny. Pokud vás tohle téma zajímá, pusťte si přednášku Honzy Valešky o tom, jak náš potravinový systém fu

Jsme tím, co jíme a to, co dnes většina z nás jí sice tělo krátkodobě nezabije, ale dlouhodobě mu rozhodně neprospívá (experimentálně ověřeno). Já proto v tomto tématu hlasuji pro maximální možnou osvětu (= potřebu si na to posvítit) a debatu o cestách ven. Mimochodem právě Honzovi jsem vděčný za to, že mi pomohl přejít do velké míry od industriálních otravin k jídlu (o jeho pohledu částečně v rozhovoru níže). Díky němu dnes provozujeme funkční KPZ-ku, část potravin si pěstujeme sami, suché potraviny nakupujeme bezobalu, zavařujeme, sušíme, kvasíme a podle pravidla “štěstí se dělá rukama” nám to mimochodem i zvedlo “rodinné štěstí”.

Pro tento blog je téma “Peníze, nebo jídlo?” a Honzova přednáška nahoře důležitá v tom, že ukazuje (na příkladu, který se týká každého z nás) některé klíčové principy dnešního podnikání a jeho alternativ, které by měly a budou stát na principech komunity, zodpovědnosti a svobody. Tak mrkněte, polemizujte a šiřte.

Zde jsou k přednášce nahoře i slajdy:

P.S.: Honza se svými kolegy organizuje na 24.-25.9. v Praze na toto téma tzv. Fórum potravinové suverenity:

Snimek obrazovky 2015-08-06 v 15.46.23

Zde jsou aktuální akce na podzim. Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt: přihlášení k newsletteru.